Μια πρωτοφανής στρατηγική ελέγχου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης βρίσκεται σε εξέλιξη στις Ηνωμένες Πολιτείες, με επίκεντρο τα εμβληματικά πανεπιστήμια Κολούμπια και Χάρβαρντ. Υπό τον μανδύα της καταπολέμησης του αντισημιτισμού, η κυβέρνηση Τραμπ ξεδιπλώνει μια ευρύτερη ιδεολογική εκστρατεία με στόχο την «εκκαθάριση» των πανεπιστημιουπόλεων από την προοδευτική κουλτούρα και την «αποκατάσταση της συντηρητικής τάξης».
Η δημιουργία της Task Force κατά του Αντισημιτισμού από τον Ντόναλντ Τραμπ σηματοδότησε την απαρχή ενός νέου δόγματος παρέμβασης στην ακαδημαϊκή αυτονομία. Επικεφαλής της βρίσκεται ο Λίο Τέρελ, ενώ τη λειτουργία της επιβλέπει το υπουργείο Δικαιοσύνης και η Υπουργός Παιδείας Λίντα ΜακΜάχον.

Στόχος της ομάδας είναι ο έλεγχος πολιτικών δικαιωμάτων και διακρίσεων σε πανεπιστημιουπόλεις, με τις επισκέψεις σε 10 κορυφαία ιδρύματα να αποτελούν τον «πρώτο γύρο» ελέγχων. Το Κολούμπια υπέκυψε ήδη σε λίστα απαιτήσεων, ενώ το Χάρβαρντ απειλείται με περικοπές ύψους 2,2 δισ. δολαρίων.
Τι περιλαμβάνει η παρέμβαση:
Επιθεωρήσεις σε σχολές
Αναστολή χρηματοδότησης ερευνών
Αναθεώρηση πολιτικών για τη Μέση Ανατολή
Επανεξέταση δράσεων υπέρ διαφορετικότητας
Διορισμός εξωτερικών εποπτών
Παρά το επίσημο αφήγημα περί προστασίας των Εβραίων φοιτητών, η ατζέντα της κυβέρνησης έχει επεκταθεί. Στο στόχαστρο βρίσκονται και πρωτοβουλίες για τη διαφορετικότητα, τα δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ+, ακόμη και η στήριξη τρανς αθλητών.
Ο συντηρητικός ακτιβιστής Κρίστοφερ Ρούφο δήλωσε ξεκάθαρα: «Στόχος μας είναι να τους επαναφέρουμε μία ή δύο γενιές πίσω». Οι πιο σκληροπυρηνικοί γύρω από τον Τραμπ θεωρούν ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα αποτελεί "φρούριο της αριστεράς", το οποίο πρέπει να καταληφθεί.
Σύμφωνα με έρευνα της Gallup, η εμπιστοσύνη των Αμερικανών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει μειωθεί κατά 20 μονάδες την τελευταία δεκαετία. Η διοίκηση Τραμπ επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει την κοινωνική δυσφορία, παρουσιάζοντας τον εαυτό της ως υπερασπιστή της «λογικής» και της «παραδοσιακής Αμερικής».
Πολλοί ακαδημαϊκοί και πρώην πανεπιστημιακοί ηγέτες εκφράζουν έντονη ανησυχία για τη μετατόπιση της ισορροπίας μεταξύ πολιτείας και πανεπιστημίων. Ο Λι Μπόλιντζερ, πρώην πρόεδρος του Κολούμπια, δήλωσε:
«Δεν έχω δει ποτέ κυβερνητική παρέμβαση τέτοιας κλίμακας στη λήψη ακαδημαϊκών αποφάσεων — τίποτα σαν αυτό».
Αναλυτές, όπως το περιοδικό Atlantic, κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη πολιτική απειλή στα αμερικανικά πανεπιστήμια από την εποχή του McCarthyism τη δεκαετία του 1950 όταν το κράτος χρησιμοποιούσε τότε καταγγελίες για «κομμουνιστική δράση» ως μέσο για να απομακρύνει καθηγητές και να επιβάλει ιδεολογικό έλεγχο στα πανεπιστήμια.
Ο ίδιος ο Τραμπ είχε δηλώσει: «Νικήστε τους ριζοσπάστες και πάρτε πίσω τις πανεπιστημιουπόλεις μας για τους κανονικούς φοιτητές».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ