Μεγάλο έλλειμα καταγράφεται στη χώρα μας στους ειδικούς των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), με τις εταιρείες να καταγράφουν σε μεγάλο ποσοστό ακάλυπτες θέσεις.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Deloitte για λογαριασμό του Σύνδεσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), δύο πρωτογενείς έρευνες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ώστε να καταγραφεί η άποψη των εταιρειών και των φορέων του δημοσίου αναφορικά με τις ανάγκες ειδικών ΤΠΕ, την επάρκεια τους, τις μελλοντικές τους ανάγκες και τα προβλήματα, τα οποία ενδέχεται να αντιμετωπίζουν στην αναζήτηση κατάλληλου προσωπικού.
Εταιρείες με ακάλυπτες θέσεις ειδικών ΤΠΕ
Σύμφωνα με την έρευνα, πάνω από τις μισές εταιρείες στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξεύρεση προσωπικού ΤΠΕ. Πιο συγκεκριμένα, το 51% των εταιρειών δηλώνουν πως οι κύριες αιτίες των ακάλυπτων θέσεων είναι το brain drain και η μη επαρκής εξειδίκευση.
Ως ένα από τα πιο χρήσιμα αποτελέσματα της έρευνας κρίνεται η αξιολόγηση των εταιρειών ως προς την ετοιμότητα ένταξης των αποφοίτων στην αγορά εργασίας, με το 43% να την χαρακτηρίζει «μέτρια».
Άρα ενώ υπάρχει αυξημένη ζήτηση στην Ελληνική αγορά εργασίας, το εργατικό δυναμικό δεν έχει τη δυνατότητα να απορροφηθεί.
Πιο συγκεκριμένα, την τρέχουσα περίοδο στον κλάδο ΤΠΕ καταγράφονται ακάλυπτες θέσεις κατά 7,8%, ενώ στους λοιπούς κλάδους καταγράφονται ακάλυπτες θέσεις κατά 7,5%.
Ποιες είναι οι ειδικότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση
Από την έρευνα προκύπτει πως οι τρεις βασικές ειδικότητες στον κλάδο ΤΠΕ, είναι ο Προγραμματισμός με ποσοστό 78%, η Κυβερνοασφάλεια με ποσοστό 54% και η Αρχιτεκτονική Πληροφοριακών Συστημάτων με ποσοστό 48%.
Στους υπόλοιπους κλάδους τα ποσοστά κατανέμονται ως εξής: Προγραμματισμός 52%, IT Business Analysis 48%, IT Project Management 48%, με τα ποσοστά να ανεβαίνουν στους περισσότερους κλάδους τα επόμενα χρόνια.
Στον δημόσιο τομέα, η ύπαρξη αναγκών σε ειδικούς ΤΠΕ δίνει επίσης υψηλά ποσοστά, με την κυβερνοασφάλεια να κατέχει το 56%, τον προγραμματισμό το 52% και την αρχιτεκτονική πληροφοριακών συστημάτων το 42%, με μικρή ποσοστιαία απόκλιση τα επόμενα χρόνια.
Οι ειδικοί ΤΠΕ εκτιμώνται σήμερα σε 160 χιλ., ενώ το 2030, λαμβάνοντας υπόψη τη στόχευση της Ψηφιακής Πυξίδας της ΕΕ και την ανάγκη στήριξης του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, οι ειδικοί ΤΠΕ θα ανέλθουν σε 280 - 300 χιλ.
Ειδικότερα, για την περίοδο 2023 έως 2030, εκτιμάται η ζήτηση ειδικών ΤΠΕ να φτάσει τα 15.000 - 16.000.
Επιπλέον, βάσει των εκτιμήσεων για την εξέλιξη της προσφοράς αποφοίτων από το 2023 έως το 2030, η διαθέσιμη προσφορά αναμένεται να ανέλθει σε 8 - 8,5 χιλ. κατ’ έτος, ενώ με βάση τη μεθοδολογία, που ακολουθήθηκε, η εκτίμηση της επιπλέον ζήτησης, που αναμένεται να μην καλύπτεται από τη διαθέσιμη προσφορά, ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 7 - 7,5 χιλ. ετησίως για την περίοδο 2023 - 2030.
Ο διεθνής Ανταγωνισμός
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Ένωση υπολείπεται έναντι των ΗΠΑ σε ειδικούς ΤΠΕ εξειδίκευσης σε τεχνολογίες υπολογιστικού νέφους, ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων και μικρο-ηλεκτρονική.
Είναι άλλωστε γνωστό πως η ΕΕ έχει λιγότερους, κατ’ αντιστοιχία, αποφοίτους ΤΠΕ σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Η ΕΕ έχει σημαντικά λιγότερα άτομα, κατά μέσο όρο, με βασικές δεξιότητες προγραμματισμού σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα Το 59% των μελετητών σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης εργάζονται στις ΗΠΑ, έναντι μόλις 10% στην ΕΕ.
Δείτε εδώ την έρευνα της Deloitte
Να πάψει η ειδικότητα "γενικός πληροφορικάριος"
Ωστόσο προκύπτει παράλληλα και το ερώτημα, κατά πόσο τα θέματα πληροφορικής που διδάσκονται στα Ελληνικά ΑΕΙ αντιστοιχούν στις ανάγκες της αγοράς και πόσο "γυμνός" μπροστά στις εργασιακές απαιτήσεις μένει ο απόφοιτος πληροφορικής.
Η πληροφορική ως κλάδος είναι γενικός και δεν δίνει συγκεκριμένη κατεύθυνση. Αυτό αντίστοιχα δίνει λιγότερα εκπαιδευτικά εφόδια, δίχως συγκεκριμένη κατηγοριοποίηση. Για παράδειγμα ένας προγραμματιστής μπορεί να διαλέξει τη λογιστική εφαρμογή και άλλος την τεχνητή νοημοσύνη.
Μάλιστα, σύμφωνα με mail που έλαβε και δημοσιεύει το alfavita.gr, από υπάλληλο της Περ. Κεντρικής Μακεδονίας, τονίζεται πως λόγω του ότι ο κλάδος της πληροφορικής αναπτύσσεται ταχύτατα η θεματολογία των Ελληνικών ΑΕΙ πιθανόν να μην είναι τόσο εκσυγχρονισμένη, παρά το γεγονός πως παραμένει πλούσια.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη