κεραμεως η παιδεία αλλαξε
 Πείνα και εποχή των παγετώνων, ιδού πώς άλλαξε η (τριτοβάθμια) Παιδεία. Προσθέστε σε αυτά την επικείμενη «εξαφάνιση» όσων δωρεάν μεταπτυχιακών απέμειναν, για να συμπληρωθεί το παζλ

Η κ.Κεραμέως το τελευταίο διάστημα ενόψει εκλογών μας «βομβαρδίζει» καθημερινά με συνεντεύξεις (μόνο σε ΜΜΕ που δεν θα της φέρουν αντιρρήσεις) και σποτάκια, το τελευταίο εκ των οποίων μας ενημερώνει ότι «Η Παιδεία άλλαξε».

Πράγματι, η Παιδεία στα χρόνια της αλλαξε τόσο πολύ, ώστε σε αρκετά Πανεπιστήμια οι φοιτητές βλέπουν ταυτόχρονα δύο πολύ γνωστά έργα, το Ice Age και το Hunger Games, σε ελληνική παραλλαγή.

Για την ακρίβεια, δεν τα βλέπουν, τα ζουν. Πείνα και εποχή των παγετώνων, ιδού πώς άλλαξε η (τριτοβάθμια) Παιδεία. Προσθέστε σε αυτά την επικείμενη «εξαφάνιση» όσων δωρεάν μεταπτυχιακών απέμειναν, για να συμπληρωθεί το παζλ.

Για να μη μιλήσουμε για το έργο «αξιολόγηση εκπαιδευτικών» με την απειλή πειθαρχικών ποινών ή το έργο «τηλεκπαίδευση» που βλέπουν εκπαιδευτικοί και φοιτητές.

Και αναφερόμαστε εδώ μόνο στη σίτιση των φοιτητών και στη θέρμανση των εστιών, όπου όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι φοιτητές, τα προβλήματα είναι πολλά.

Αλλά η κ.Κεραμέως θεωρεί ότι έφερε μεγάλες αλλαγές στα ΑΕΙ επειδή προώθησε συνεργασίες με αμερικανικά ιδρύματα (αλλά ποιός πληρώνει την ίδρυση διεθνούς κέντρου εκπαίδευσης του Κολούμπια στην Ελλάδα δεν μας το λέει) και θέσπισε, ξανά, τα Συμβούλια Διοίκησης, που έχουν όμως «βαλτώσει» σε 3 ιδρύματα χωρίς το ΥΠΑΙΘ να δίνει διέξοδο, αλλά να λειτουργεί εκβιαστικά. Ας τα δούμε αναλυτικά:

Σίτιση: Tο sequel του Hunger games 

Σύμφωνα με τους φοιτητές του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, δεν πρόλαβε καλά-καλά να μπει το 2023 και οι φοιτητές και οι φοιτήτριες έχουν πάρει μία πρώτη “γεύση” για το πως όντως έχουν ανοιχτεί “νέοι ορίζοντες” στις σπουδές τους. Βέβαια η λέξη "γεύση" τείνει να γίνει ξένη για τα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, οπότε ας μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα:, 

  • στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, δημοσιεύτηκαν τροποποιημένες λίστες δικαιούχων δωρεάν σίτισης στις 9 Γενάρη, με αποτέλεσμα 470 φοιτητές να «κόβονται» και να στερούντα δικαίωμα τους στην δωρεάν σίτιση.

  • Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης με ξεδιάντροπα προσωπικά email προς τους δικαιούχους φοιτητές στη σίτιση τούς ενημέρωσαν πως έχουν την μοναδική ευκαιρία, “εάν το θέλουν” να αποκηρύξουν το δικαίωμα τους για δωρεάν σίτιση, γιατί αλλιώς θα αναγκαστούν να κάνουν “οριζόντιες διαγραφές από τη λίστα” μιας και “δεν αρκούν τα κονδύλια σίτισης”.

  • Στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας μετά από κινητοποιήσεις των φοιτητών αναγκάστηκαν οι πρυτανικές αρχές να αποδεσμεύσουν κονδύλια από τα αποθεματικά του Ιδρύματος για να σιτιστούν δωρεάν επιπλέον 2.000 δικαιούχοι αφού τα κρατικά κονδύλια δεν επαρκούσαν!

Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Επειδή όλες οι κυβερνήσεις έχουν φροντίσει να κάνουν νόμο την υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας.  Από το 2011 είναι σε ισχύ απόφαση (παρ. 8 της υπ΄αριθμ. ΚΥΑ Φ5/68535/Β3, άρθρο 1), σύμφωνα με την οποία: «Αν η χρηματοδότηση του Ιδρύματος από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν επαρκεί για την κάλυψη της δαπάνης σίτισης του συνόλου των δικαιούχων φοιτητών, τότε το Διοικητικό Συμβούλιο της Λέσχης ή η Επιτροπή Φοιτητικής Μέριμνας του Ιδρύματος, χορηγεί την ειδική ταυτότητα κατά προτεραιότητα». Δηλαδή αν τα κονδύλια δεν αρκούν για τη δωρεάν σίτιση όλων των δικαιούχων τότε ξεκινά το "κόψιμο"! Κι αυτή η απαράδεκτη πρόβλεψη δεν άλλαξε παρότι από τότε έχουν αλλάξει τρεις κυβερνήσεις!

«Σε μια περίοδο που η ακρίβεια έχει φτάσει το κόστος ζωής και σπουδών στα ύψη, αντί να διευρύνεται η φοιτητική μέριμνα, ώστε να καλύπτει όλους τους φοιτητές, συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο! Το ίδιο ισχύει και με τη θέρμανση εστιών και αμφιθεάτρων που σε πολλά Ιδρύματα είναι κυριολεκτικά ανύπαρκτη!

Καλούμε τους φοιτητικούς συλλόγους να υπερασπιστούν με δυναμικές κινητοποιήσεις το δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση για όλους. Εδώ και τώρα:

  • να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση ώστε να εξασφαλιστεί δωρεάν και ποιοτική σίτιση για όλους τους φοιτητές, η επαρκής θέρμανση των σχολών και εστιών.

  • να αποδεσμευτούν κονδύλια από τα αποθεματικά των Ιδρυμάτων και τους ΕΛΚΕ για να μην αποκλειστεί κανένας δικαιούχος από τη σίτιση.

  • να φύγουν οι εργολάβοι από τη σίτιση και συνολικά τη φοιτητική μέριμνα. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με εργασιακά δικαιώματα», αναφέρουν οι φοιτητές.

Θέρμανση: Ice age στην Αθήνα

Οι Σύλλογοι Οικοτρόφων έχουν γνωστοποιήσει τα προβλήματά τους στους αρμόδιους φορείς, χωρίς όμως να υπάρξουν λύσεις. Συγκεκριμένα, τα προβλήματα θέρμανσης που αντιμετωπίζουν λόγω της κακοκαιρίας, της χιονόπτωσης και του παγετού είναι:

  • Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών: Μια ολόκληρη πτέρυγα του κτηρίου Α, με δεκάδες φοιτητές, μένει χωρίς επαρκή θέρμανση καθώς και το κτήριο Δ, εξαιτίας προβλήματος στο θερμοστάτη.

  • Φοιτητική Εστία Αθηνών: Πάνω από 20 δωμάτια δεν έχουν θέρμανση. Μετά από απαίτηση των οικοτρόφων να τους δοθούν εκτάκτως θερμοπομποί, η απάντηση ήταν ότι «οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις στην εστία είναι από τη δεκαετία του ΄70 και αν συνδεθούν θερμοπομποί στα δωμάτια θα πέσει το ρεύμα σε όλη την εστία!!».

  • Νέες Εστίες ΕΜΠ: Σε δύο κτήρια δεν λειτουργούσε η θέρμανση τις προηγούμενες μέρες. Μετά από παρέμβαση του Συλλόγου, τους δόθηκαν θερμοπομποί και το πρόβλημα εν μέρει αποκαταστάθηκε προσωρινά.

  • Παλιές Εστίες ΕΜΠ: Στο σύνολο σχεδόν των δωματίων δεν υπάρχει θέρμανση. Από τους αρμόδιους φορείς δεν υπήρξε καμία απάντηση. Το πρόβλημα ξεπεράστηκε για ένα μέρος δωματίων, στα οποία δόθηκαν θερμοπομποί που παρέδωσε ο Σύλλογος των Νέων Εστιών.

Σύμφωνα με τους φοιτητές που διαμένουν στις εστίες, το πρόβλημα πηγάζει από την πολιτική τής υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της φοιτητικής μέριμνας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και η έλλειψη συντήρησης των υποδομών, καθώς και η αναβάθμιση των παροχών στις εστίες, τα οποία θεωρούνται «κόστος» για τους αρμόδιους φορείς. Η πολιτική αυτή, σύμφωνα με τους φοιτητές, «βάζει στο ζύγι» την ανάγκη τους να ζουν με αξιοπρέπεια και τους αντιμετωπίζει σαν φοιτητές Β΄ κατηγορίας.  Για το ζήτημα αυτό μάλιστα, κατέθεσε και ερώτηση στη Βουλή η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ.Χαρά Κεφαλίδου.

Συναγερμός για την κατάργηση των δωρεάν Μεταπτυχιακών

Οσο για τα Μεταπτυχιακά, κρίσιμη χρονιά για τα εναπομείναντα δωρεάν Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών (ΠΜΣ) στη χώρα είναι το 2023, καθώς όλα τα ΠΜΣ και ιδίως τα νέα, οφείλουν να συντάξουν μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, προκειμένου να λάβουν πιστοποίηση και να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Αυτό προκύπτει από απόφαση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕη οποία, σε συνδυασμό με εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ που προβλέπει ότι κανένας πανεπιστημιακός δεν θα αμοίβεται για τη διδασκαλία του, αν το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο οποίο διδάσκει δεν έχει δίδακτρα, οδηγεί σε μαρασμό και ενδεχομένως σε κατάργηση -ή σε εξάρτηση από χορηγούς- όσα δωρεάν μεταπτυχιακά απέμειναν. Πόσα είναι; Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΥΠΑΙΘ για τα Μεταπτυχιακά, από τα 824 που λειτουργούν σήμερα, χωρίς δίδακτρα είναι 193...

Ετσι λοιπόν, η Παιδεία άλλαξε. Αλήθεια είναι.

κεραμεως η παιδεία αλλαξε

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βουλή
Ερώτηση στη Βουλή για την χορήγηση τρίμηνης άδειας ανατροφής με αποδοχές σε τρίτεκνους και πολύτεκνους εκπαιδευτικούς
Ποιες ενέργειες προτίθεται να αναλάβει το Υπουργείο ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή του νόμου από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης
Ερώτηση στη Βουλή για την χορήγηση τρίμηνης άδειας ανατροφής με αποδοχές σε τρίτεκνους και πολύτεκνους εκπαιδευτικούς