Υποχώρησε υπό το βάρος των αντιδράσεων των «καθηγητικών» σχολών η υπουργός Παιδείας και στο νομοσχέδιο για τον σχολικό εκφοβισμό συμπεριέλαβε ρύθμιση που ανατρέπει την προηγούμενη ρύθμισή της, η οποία είχε προκαλέσει αναστάτωση σε χιλιάδες φοιτητές των σχολών αυτών.
Θυμίζουμε ότι το άρθρο 99 του νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ (ν. 4957/2022) όριζε ότι, προκειμένου να αποκτήσει κάποιος φοιτητής παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια (ΠΔΕ), υποχρεούνταν να παρακολουθήσει «ειδικό πρόγραμμα δύο ακαδημαϊκών εξαμήνων» και μάλιστα υπό προϋποθέσεις.
Το εν λόγω άρθρο ξεσήκωσε αντιδράσεις με πρώτες εκείνες της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθήνας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, των κοσμητόρων των σχολών θετικών επιστημών της χώρας, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) και φυσικά των φοιτητών και φοιτητριών των επίμαχων σχολών.
Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Πέμπτη 23/Φεβρουαρίου στη Βουλή, καταργείται σχεδόν όλο το προηγούμενο πλαίσιο.
Συγκεκριμένα, με το άρθρο 32 προβλέπεται ότι το δωρεάν (αναφέρεται ρητά) «ειδικό πρόγραμμα» που προσφέρεται από Τμήμα που αποδίδει παιδαγωγική επάρκεια μέσα από το πρόγραμμα σπουδών του ή ομάδες συνεργαζόμενων Τμημάτων μπορούν να το παρακολουθούν φοιτητές που έχουν συγκεντρώσει κατ’ ελάχιστον 120 πιστωτικές μονάδες και απόφοιτοι οι οποίοι έχουν τα τυπικά προσόντα διορισμού στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ο αριθμός τους κατ’ έτος καθορίζεται με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος, η οποία εγκρίνεται από τη Σύγκλητο του οικείου ΑΕΙ, ενώ προβλέπεται η χορήγηση βεβαίωσης σε παλαιούς αποφοίτους του Τμήματος χωρίς παρακολούθηση επιπλέον μαθημάτων, εφόσον το πρόγραμμα σπουδών που ολοκλήρωσαν καλύπτει με επάρκεια το περιεχόμενο των μαθημάτων αυτών.
Παράλληλα διευκρινίζεται ότι «Με την κατοχή: αα) μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή διδακτορικού διπλώματος στις επιστήμες της αγωγής, [...] γγ) πτυχίου Παιδαγωγικών Τμημάτων ΑΕΙ (Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης, Τμημάτων Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Τμημάτων Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής - Ψυχολογίας, Τμημάτων Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής και Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής), καθώς και με την κατοχή πτυχίου της Ανωτάτης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) [...]» πιστοποιείται η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια, ενώ όσοι έχουν εισαχθεί σε Τμήματα ή Σχολές έως και το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 μπορούν να λάβουν την πιστοποίηση χωρίς την παρακολούθηση επιπλέον μαθημάτων εφόσον τα Τμήματα ή Σχολές τους χορηγούσαν την εν λόγω πιστοποίηση κατά τον χρόνο εισαγωγής τους.
Αναλυτικά
Η νέα τροποιητική διάταξη (άρθρο 32), που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τη σχολική βία που συζητιέται στη Βουλή, προβλέπει ότι:
«5. Η παρ. 2 του άρθρου 456 του ν. 4957/2022, περί των μεταβατικών διατάξεων του Κεφαλαίου Ι ́ του Μέρους Α ́ του νόμου αυτού, αντικαθίσταται ως εξής:
Φοιτητές που έχουν εισαχθεί σε Τμήματα ή Σχολές έως και το ακαδημαϊκό έτος 2022- 2023 δύνανται να λάβουν πιστοποίηση παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας σύμφωνα με την περ. α) της παρ. 4 του άρθρου 54 του ν. 4589/2019 (Α’ 13), εφόσον τα Τμήματα ή Σχολές που έχουν εισαχθεί χορηγούσαν την εν λόγω πιστοποίηση κατά τον χρόνο εισαγωγής τους».
Αντίστοιχα, η προηγούμενη μεταβατική διάταξη, που ενσωματώθηκε ως άρθρο 456 στο ν. 4957/2022, όριζε τα εξής:
- Οσοι κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος (σ.σ. ΦΕΚ 141/Α΄/21 Ιουλίου 2022) έχουν λάβει βεβαίωση ή πτυχίο ή πιστοποιητικό που απονέμει παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια, σύμφωνα με το άρθρο 111 του ν. 4547/2018 (Α’ 102) δεν απαιτείται να λάβουν το πιστοποιητικό του άρθρου 99 του παρόντος.
- Ειδικά προγράμματα σπουδών της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 111 του ν. 4547/2018 που χορηγούν βεβαίωση παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας συνεχίζουν να λειτουργούν έως την 31η. 8.2023, οπότε και καταργούνται».
Σύμφωνα, δηλαδή, με την προηγούμενη μεταβατική διάταξη, οι απόφοιτοι, έως και 21 Ιουλίου 2022, όσοι έχουν ήδη λάβει βεβαίωση ή πτυχίο ή πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας, σύμφωνα με το άρθρο 111 του ν. 4547/2018 δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 99 του νόμου-πλαίσιο Κεραμέως. Ενώ τα ειδικά προγράμματα που ήδη λειτουργούν συνεχίζουν έως 31/8/2023.
Με την τωρινή τροποποίηση, η καταληκτική ημερομηνία για τα ειδικά προγράμματα χορήγησης πιστοποιητικού παιδαγωγικής επάρκειας, που ήδη λειτουργούν, και έληγε στις 31/8/2023, ακυρώνεται και πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας λαμβάνουν όλοι οι φοιτητές που έχουν εισαχθεί έως και το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησης, εφόσον κατά το έτος εισαγωγής τους στις Σχολές και τα Τμήματα των ΑΕΙ, αυτά χορηγούσαν την εν λόγω πιστοποίηση.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση