«Η ποιότητα και το μέλλον του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου υπονομεύονται, από αλλεπάλληλες μεταβολές της νομοθεσίας, από τη μειωμένη χρηματοδότηση, από τον ανεπαρκή ρυθμό αναπλήρωσης των κενών προσωπικού, και από το απαράδεκτα χαμηλό (και αντισυνταγματικό) επίπεδο των αποδοχών των καθηγητών Πανεπιστημίου» τονίζει σε επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό Κυρικάκο Μητσοτάκη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ).
Στη συνέχεια, επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι «οι πανεπιστημιακοί δεν θα έπρεπε, και ενώ έχουν επανειλημμένως δικαιωθεί δικαστικά, να αντιμετωπίζονται με απαξίωση και να υποχρεώνονται να προσφεύγουν σε εσάς τον ίδιο για την επίλυση ζητημάτων που χρονίζουν από το 2007».
Η επιστολή των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ)
Προς Τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη Εξοχότατε κ. Πρωθυπουργέ, Τα ελληνικά πανεπιστήμια και το επιστημονικό δυναμικό τους σημειώνουν, παρά τις αντιξοότητες, διεθνείς διακρίσεις για τις οποίες όλοι είμαστε υπερήφανοι.
Όμως η ποιότητα και το μέλλον του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου υπονομεύονται, από αλλεπάλληλες μεταβολές της νομοθεσίας, από τη μειωμένη χρηματοδότηση, από τον ανεπαρκή ρυθμό αναπλήρωσης των κενών προσωπικού, και από το απαράδεκτα χαμηλό (και αντισυνταγματικό) επίπεδο των αποδοχών των καθηγητών Πανεπιστημίου.
Ειδικότερα η υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων και της έρευνας, και ιδίως το χαμηλό και μη ανταγωνιστικό επίπεδο αποδοχών των καθηγητών στα ελληνικά πανεπιστήμια, αποτρέπουν την επιθυμητή προσέλκυση και τον επαναπατρισμό Ελλήνων ακαδημαϊκών και διακεκριμένων επιστημόνων από το εξωτερικό, αλλά και επιτείνουν τη διαρροή επιστημόνων, κυρίως από το πλέον δυναμικό, ικανό και νεανικό τμήμα του, από τα ελληνικά πανεπιστήμια.
Είμαστε βέβαιοι ότι γνωρίζετε το ιστορικό της διαμόρφωσης των αποδοχών των καθηγητών Πανεπιστημίου τουλάχιστον κατά την τελευταία δεκαετία. Επιτρέψτε μας να επισημάνουμε πολύ συνοπτικά τα σημαντικότερα ορόσημα:
• Το 2012, με το Ν. 4093/2012, περικόπτονται οριζόντια και στο ίδιο υψηλό ποσοστό οι αποδοχές όλων των ειδικών μισθολογίων, ακόμη και των καθηγητών Πανεπιστημίου, παρά το γεγονός ότι κατά την περίοδο 2008-2009 οι αποδοχές των καθηγητών Πανεπιστημίου υστέρησαν σημαντικά σε σύγκριση με τις αποδοχές των άλλων κατηγοριών δημοσίων λειτουργών, οι οποίοι επίσης αμείβονταν με ειδικά μισθολόγια, καθώς σε αυτές τις κατηγορίες δόθηκαν σημαντικές αυξήσεις κατά τη διετία αυτή (βλ. [1] και αναλυτικά [2]).
• Το 2013 η ΠΟΣΔΕΠ προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).Το Δεκέμβριο του 2014 μετά από πρότυπη δίκη, το ΣτΕ με την απόφαση του 4741/2014 [3] δικαιώνει την ΠΟΣΔΕΠ, κρίνει τις περικοπές στις αποδοχές των καθηγητών Πανεπιστημίου αντισυνταγματικές και ορίζει να θεσπιστεί νέο ειδικό μισθολόγιο για τους καθηγητές Πανεπιστημίου, με τις αποδοχές τους να πρέπει να επανέλθουν τουλάχιστον στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν τις περικοπές του 2012.
• Η απόφαση 4741/2014 του ΣτΕ δεν εφαρμόζεται και το 2016 η ΠΟΣΔΕΠ προσφεύγει εκ νέου στο ΣτΕ, στο Τριμελές Συμβούλιο του ν. 3068/2002, το οποίο με την 1/2017 απόφασή του [4] δικαιώνει την ΠΟΣΔΕΠ και καλεί την Κυβέρνηση να συμμορφωθεί. 2 / 3
• Το 2017 η Κυβέρνηση με τον Ν.4472/2017, νομοθετεί νέο ειδικό μισθολόγιο για τους καθηγητές Πανεπιστημίου, το οποίο όμως δεν επαναφέρει τις αποδοχές τουλάχιστον στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν τις περικοπές του 2012, όπως όριζε η απόφαση 4741/2014. Αν και η Κυβέρνηση καταβάλει εφάπαξ την αναδρομική διαφορά για τα έτη 2016 και 2017 σε όλους τους πανεπιστημιακούς καθηγητές, η ΠΟΣΔΕΠ προσφεύγει εκ νέου το 2018 στο ΣτΕ καθώς το νέο ειδικό μισθολόγιο του 2017 δεν αποκατέστησε τις αποδοχές στο πρέπον επίπεδο.
• Το 2022 με την 1911/2022 απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ [5] η ΠΟΣΔΕΠ δικαιώνεται για ακόμα μία φορά. Η Κυβέρνηση καλείται και πάλι να θεσπίσει νέο ειδικό μισθολόγιο για τους καθηγητές Πανεπιστημίου, έτσι ώστε οι αποδοχές τους να επανέλθουν τουλάχιστον στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν τις περικοπές του 2012, καθώς και να καταβάλει αναδρομικά στους Πανεπιστημιακούς τα χρήματα που τους οφείλει.
Η ΠΟΣΔΕΠ, μετά τη δημοσίευση της τελευταίας απόφαση του ΣτΕ στις 7 Οκτωβρίου 2022, έχει ζητήσει και επιδιώξει συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με
- τη θέσπιση νέου μισθολογίου εντός του 2023 σε συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ και με επιπλέον αυξήσεις που θα καλύπτουν τις απώλειες και θα εξασφαλίζουν ανταγωνιστικά επίπεδα αποδοχών και αξιοπρεπείς συντάξεις,
- την αναδρομική καταβολή από το 2017 σε όλους τους καθηγητές Πανεπιστημίου της μισθολογικής διαφοράς που αναγνωρίζει το ΣτΕ, ώστε να αποφεύγονται περιττές δίκες με απολύτως δεδομένη έκβαση που το μόνο που κάνουν είναι να επιβαρύνουν τον ήδη υψηλό εργασιακό φόρτο των δικαστηρίων,
- την ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων σε επίπεδο ικανό ώστε να καλύπτονται πλήρως οι λειτουργικές ανάγκες τους και να ενισχύεται η υλικοτεχνική τους υποδομή για την περαιτέρω ανάπτυξη της έρευνας,
- τη χορήγηση νέων θέσεων ΔΕΠ και διοικητικού - τεχνικού - εργαστηριακού προσωπικού που θα καλύπτουν πλήρως τις αποχωρήσεις κάθε έτους, θα συμπληρώσουν τα κενά της περιόδου μηδενικών προσλήψεων και θα διασφαλίζουν την ανάπτυξη των πανεπιστημίων, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια ανταπόκριση ή επίσημη δήλωση μέχρι σήμερα.
κ. Πρωθυπουργέ,
Επειδή αντιλαμβάνεστε τη σημασία της ανώτατης εκπαίδευσης και το ρόλο των πανεπιστημιακών και του νέου επιστημονικού δυναμικού στην αναπτυξιακή πορεία και το μέλλον της χώρας, ευελπιστούμε ότι θα μεριμνήσετε προσωπικά για να δοθεί άμεσα μια ξεκάθαρη και θετική απάντηση στα ανωτέρω αιτήματα, ιδίως επειδή εκκρεμεί επί έτη η συμμόρφωση της πολιτείας για αποδοχές των πανεπιστημιακών αντίστοιχες με το λειτούργημά τους και εκκρεμεί επί μήνες (από τη δημοσίευση της νεότερης σχετικής απόφασης του ΣτΕ 1911/2022) η απόκριση των αρμοδίων υπουργών.
Οι πανεπιστημιακοί δεν θα έπρεπε, και ενώ έχουν επανειλημμένως δικαιωθεί δικαστικά, να αντιμετωπίζονται με απαξίωση και να υποχρεώνονται να προσφεύγουν σε εσάς τον ίδιο για την επίλυση ζητημάτων που χρονίζουν από το 2007.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ