Σήμερα τίθεται προς ψήφιση στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο που αφορά μεταξύ άλλων το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων στις Γεωπονικές σχολές.
Τα τμήματα "Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού" και "Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής" της Καρδίτσας, κατέθεσαν ολοκληρωμένη πρόταση αναδιατύπωσης του άρθρου 126 που αφορά τις Πανεπιστημιακές σχολές.
Η πρόταση υπογράφηκε από τον πρόεδρο του τμήματος Δ.Ε.Ξ.Υ.Σ. κ. Παπαδόπουλο Ιωάννη, τον πρόεδρο του Φ.Σ. Δ.Ε.Ξ.Υ.Σ. Μουστάκα Κωνσταντίνο και τον πρόεδρο του Φ.Σ. Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, Σμυρνάκη Γεώργιο.
Οι αλλαγές που προτείνονται είναι:
1. Να γράφονται λεπτομερώς όλα τα τμήματα που αποκτούν επαγγελματικά δικαιώματα ώστε να αποφεύγονται διακρίσεις και
2. να μην είναι απαραίτητη η έγκριση του ΓΕΩΤΕΕ για την κατοχύρωσή τους.
Αναλυτικά η πρόταση:
ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ
ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ, ΔΑΣΟΛΟΓΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΙΧΘΥΟΛΟΓΙΑΣ
Εν όψει της τροπολογίας του Άρθρου 126 «Άσκηση του επαγγέλματος του γεωπόνου, δασολόγου και ιχθυολόγου - Τροποποίηση άρθρου 1 π.δ. 344/2000» που έχει κατατεθεί και πρόκειται να ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων, προτείνεται η παρακάτω επαναδιατύπωση:
- Στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. 344/2000 (Α ́ 297), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 41 του ν. 4262/2014 (Α’ 114), περί πτυχιούχων που δύνανται να ασκήσουν το επάγγελμα του γεωπόνου, προστίθεται υποπερ. εε), και η περ. α) διαμορφώνεται ως εξής:
«α) στους πτυχιούχους γεωπόνους των ιδρυμάτων του πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμων σχολών της αλλοδαπής και συγκεκριμένα των:
αα) Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,
ββ) Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωπονίας,
γγ) Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας, Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης,
δδ) Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας (Λάρισα), Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής (Λάρισα), Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (Καρδίτσα)
εε) Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας (Δράμα), Τμήμα Γεωπονίας (Θεσσαλονίκη), Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (Θεσσαλονίκη)
στστ) Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Τμήμα Γεωπονίας (Ηράκλειο) ζζ) Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Τμήμα Γεωπονίας (Φλώρινα)
ηη) Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Τμήμα Γεωπονίας (Άρτα)
θθ) Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (Αγρίνιο), Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας (Αγρίνιο), Τμήμα Γεωπονίας (Μεσολόγγι),
ιι) Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Τμήμα Γεωπονίας (Καλαμάτα), Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (Καλαμάτα)
ιαια) Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (Θεσσαλονίκη)
Οι απόφοιτοι των παραπάνω Τμημάτων εφόσον έχουν ήδη πιστοποιημένα τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών τους από την ΕΘΑΕΕ ή πιστοποιηθούν στη συνέχεια, κατόπιν εισήγησης της ΕΘΑΕΕ και απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία εκδίδεται σε διάστημα τριών (3) μηνών από την ψήφιση της τροπολογίας αυτής, εγγράφονται στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) και αποκτούν τα πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα του γεωπόνου.
εε) κάθε άλλου Τμήματος σπουδών γεωπονίας Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής, πενταετούς φοίτησης, που καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από αίτημα Συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι., κατόπιν γνώμης της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.) και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), και».
- Στην περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 1 του π.δ. 344/2000, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 41 του ν. 4262/2014, περί πτυχιούχων που δύνανται να ασκήσουν το επάγγελμα του δασολόγου, προστίθεται υποπερ. γγ), και η περ. α) διαμορφώνεται ως εξής:
«α) στους πτυχιούχους δασολόγους των ιδρυμάτων του πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμων σχολών της αλλοδαπής και συγκεκριμένα των:
αα) Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος,
ββ) Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας, Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων,
γγ) Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σχολή Τεχνολογίας, Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού (Καρδίτσα)
δδ) Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος (Καρπενήσι)
εε) Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος (Δράμα),
Οι απόφοιτοι των παραπάνω Τμημάτων εφόσον έχουν ήδη πιστοποιημένα τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών τους από την ΕΘΑΕΕ ή πιστοποιηθούν στη συνέχεια, κατόπιν εισήγησης της ΕΘΑΕΕ και απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία εκδίδεται σε διάστημα τριών (3) μηνών από την ψήφιση της τροπολογίας αυτής, εγγράφονται στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) και αποκτούν τα πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα του δασολόγου.
γγ) κάθε άλλου Τμήματος σπουδών δασολογίας Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, πενταετούς φοίτησης, που καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από αίτημα της Συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι., κατόπιν γνώμης της ΕΘ.Α.Α.Ε. και του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., και».
- Στην περ. α) της παρ. 5 του άρθρου 1 του π.δ. 344/2000, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 41 του ν. 4262/2014, περί πτυχιούχων που δύνανται να ασκήσουν το επάγγελμα του ιχθυολόγου, προστίθεται υποπερ. εε), και η περ. α) διαμορφώνεται ως εξής:
«α) στους πτυχιούχους ιχθυολόγους των ιδρυμάτων του πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμων σχολών της αλλοδαπής και συγκεκριμένα των:
αα) Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος,
ββ) Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Σχολή Περιβάλλοντος, Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας, γγ) Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών (Μεσολόγγι)
Οι απόφοιτοι των παραπάνω Τμημάτων εφόσον έχουν ήδη πιστοποιημένα τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών τους από την ΕΘΑΕΕ ή πιστοποιηθούν στη συνέχεια, κατόπιν εισήγησης της ΕΘΑΕΕ και απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία εκδίδεται σε διάστημα τριών (3) μηνών από την ψήφιση της τροπολογίας αυτής, εγγράφονται στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) και αποκτούν τα πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα του ιχθυολόγου.
γγ) Ιδρυμάτων πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμων σχολών της αλλοδαπής με ειδίκευση ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας σε θέματα υδροβιολογίας, ιχθυολογίας,
ιχθυοπαθολογίας ή αλιείας σε πανεπιστήμια ή ισότιμες με αυτά σχολές ή επιστημονικά εργαστήρια εφαρμοσμένης υδροβιολογίας της ημεδαπής ή αλλοδαπής,
δδ) Ιδρυμάτων πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμων σχολών της αλλοδαπής, που υπηρετούν ή έχουν υπηρετήσει με την ειδικότητα του ιχθυολόγου στο Δημόσιο ή τα Ν.Π.Δ.Δ.,
εε) κάθε άλλου Τμήματος σπουδών ιχθυολογίας Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, πενταετούς φοίτησης, που καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από αίτημα της Συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι., κατόπιν γνώμης της ΕΘ.Α.Α.Ε. και του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., και».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 12/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη