texnologia_ipologistis
Ψεύτικοι διαγωνισμοί, κλήρωση βραβείων στο WhatsApp, δήθεν υποτροφίες, υποσχέσεις για δωρεάν λάπτοπ και άλλα τεχνάσματα...

Την επιστροφή της ακαδημαϊκής κοινότητας - φοιτητών και εκπαιδευτικών - στα έδρανα των Πανεπιστημίων εκμεταλλεύεται το ψηφιακό έγκλημα! 

Ψεύτικοι διαγωνισμοί, κλήρωση βραβείων στο WhatsApp, δήθεν φοιτητικές υποτροφίες, υποσχέσεις για δωρεάν λάπτοπ και άλλα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν οι απατεώνες για να αποσπάσουν οφέλη, αρχίζουν το τελευταίο διάστημα να αυξάνονται...

Καθώς οι φοιτητές σε όλον τον κόσμο προετοιμάζονται για την επικείμενη επιστροφή στα ακαδημαϊκά έδρανα, παρατηρείται μια ανησυχητική αύξηση των δόλιων δραστηριοτήτων.

Εκμεταλλευόμενοι τη φρενίτιδα γύρω από τις ακαδημαϊκές προετοιμασίες και αγορές σχολικών υλών, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου ξεκινούν εξελιγμένες εκστρατείες ηλεκτρονικού phishing, που στοχεύουν φοιτητές, εκπαιδευτικούς και διαχειριστές, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) με στοιχεία από την εταιρεία ασφαλείας υπολογιστών Kaspersky.

Μία από τις τακτικές που χρησιμοποιούν οι απατεώνες, όπως ανακάλυψε η Kaspersky, είναι η δημιουργία ψεύτικων διαγωνισμών, που υπόσχονται στους φοιτητές την ευκαιρία να κερδίσουν έναν φορητό υπολογιστή. Για να είναι επιλέξιμα για αυτό το φαινομενικά ελκυστικό βραβείο, τα θύματα έχουν οδηγίες να παρέχουν προσωπικές πληροφορίες και να υποδεικνύουν το μοντέλο του laptop που προτιμούν.

Σε μια άλλη εκδοχή αυτής της απάτης, ζητείται από τα άτομα να μοιραστούν έναν συγκεκριμένο σύνδεσμο, που οδηγεί σε μια σελίδα με κλήρωση βραβείων με 15 επαφές τους στο WhatsApp. Στη συνέχεια, υποχρεούνται να συμμετάσχουν στην κλήρωση με εγγραφή μέσω SMS.

Η γοητεία της απόκτησης ενός φορητού υπολογιστή ή άλλου πολύτιμου αντικειμένου είναι το δόλωμα, αλλά υπάρχει μια παγίδα: οι νικητές ενημερώνονται ότι πρέπει να καλύψουν τα έξοδα παράδοσης για τα υποτιθέμενα βραβεία τους. Αυτή η απαίτηση για πρόσθετη πληρωμή λειτουργεί ως διακριτός δείκτης ενός δόλιου σχεδίου.

“Καθώς πλησιάζει η ακαδημαϊκή περίοδος και εκατομμύρια φοιτητές αγοράζουν βιβλία, πληρώνουν δίδακτρα και αποκτούν σχολικά είδη, υπάρχει μια παραδοσιακή αύξηση των ψηφιακών απειλών”, επισημαίνει η Kaspersky.

Ψεύτικα προγράμματα υποτροφιών

Μια άλλη δόλια μορφή εξαπάτησης περιστρέφεται γύρω από ψεύτικες υποτροφίες. Οι απατεώνες εκμεταλλεύονται την ελπίδα των φοιτητών για οικονομική βοήθεια, παρασύροντας τους σε ψεύτικα προγράμματα υποτροφιών.

Τα θύματα δελεάζονται από φαινομενικά γνήσιες προσφορές υποτροφιών, που υπόσχονται οικονομική βοήθεια. Προκειμένου να επωφεληθούν από αυτήν τη βοήθεια, οι φοιτητές καλούνται να δώσουν προσωπικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων ευαίσθητων δεδομένων, όπως αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης και τραπεζικά στοιχεία. Αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται αργότερα για κλοπή ταυτότητας και οικονομική απάτη.

Συστάσεις σε φοιτητές και εκπαιδευτικούς

Για να παραμείνετε ασφαλείς από την απάτη στον τομέα της εκπαίδευσης, οι ειδικοί της Kaspersky συνιστούν επίσης:

Μείνετε δύσπιστοι: Να είστε προσεκτικοί όταν συναντάτε προσφορές που είναι "πολύ καλές για να είναι αληθινές", ειδικά εάν απαιτούν πληρωμές ή προσωπικά στοιχεία εκ των προτέρων.

Επαληθεύστε την πηγή: Ερευνήστε διεξοδικά τυχόν υποτροφίες, δώρα ή προσφορές που συναντάτε. Αναζητήστε επίσημα στοιχεία επικοινωνίας και επιβεβαιώστε τη νομιμότητά τους πριν προβείτε σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Ασφαλίστε τις πληροφορίες σας: Αποφύγετε την κοινή χρήση ευαίσθητων δεδομένων στο διαδίκτυο, εκτός εάν είστε απολύτως βέβαιοι για τη νομιμότητα του αιτήματος.

Χρησιμοποιήστε αξιόπιστες πηγές: Παραμείνετε σε επίσημους σχολικούς ιστότοπους, αναγνωρισμένες πλατφόρμες υποτροφιών και αξιόπιστους λιανοπωλητές, όταν πραγματοποιείτε πληρωμές ή παρέχετε προσωπικά στοιχεία.

Ενεργοποιείστε έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA): Ενεργοποιήστε το MFA όπου είναι δυνατόν, προσθέτοντας ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας στους λογαριασμούς σας στο διαδίκτυο. Χρησιμοποιήστε έναν αξιόπιστο Password manager που δεν αποθηκεύει μόνο τους κωδικούς πρόσβασής σας, αλλά δημιουργεί αυτόματα κωδικούς πρόσβασης μίας χρήσης για έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA).

Εκτοξεύεται το ψηφιακό έγκλημα: Αύξηση 8% στις κυβερνοεπιθέσεις

Την ίδια στιγμή, ένα διογκούμενο κύμα κυβερνοεπιθέσεων πλήττει τον πλανήτη, με το ψηφιακό έγκλημα το 2ο τρίμηνο του 2023 να εντείνει τη δράση του και την αύξηση των κρουσμάτων να κάνει ρεκόρ διετίας. Για την ακρίβεια, η ανησυχητική άνοδος κατά 8% στις παγκόσμιες εβδομαδιαίες κυβερνοεπιθέσεις, που σημειώθηκε το 2ο τρίμηνο του έτους, αποτελεί τη σημαντικότερη αύξηση των τελευταίων δύο ετών.

Εκτός από την αύξηση του όγκου των επιθέσεων, εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι κυβερνοεγκληματίες γίνονται όλο και πιο εφευρετικοί στις μεθόδους που χρησιμοποιούν, προκειμένου να αποσπάσουν χρήματα και προσωπικά δεδομένα από τα θύματα τους. Όπως διαπιστώνουν οι αναλυτές, πλέον το ψηφιακό έγκλημα συνδυάζει με επιδεξιότητα τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης νέας γενιάς με καθιερωμένα εργαλεία, όπως συσκευές USB, για να διεξάγει καταστροφικές κυβερνοεπιθέσεις.

Ειδικά οι συσκευές USB έχουν επανεμφανιστεί ως σημαντικές απειλές, καθώς τόσο οι ομάδες που συνδέονται με κρατικούς φορείς, όσο και οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου, χρησιμοποιούν τα USB ως φορείς μόλυνσης οργανισμών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Θερίζει το ransomware

Η έρευνα αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, πώς οι επιθέσεις ransomware κλιμακώθηκαν το 1ο εξάμηνο του έτους, με νέες ομάδες ransomware να έρχονται στο προσκήνιο. Από το triple extortion attack στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ μέχρι την άνοδο της νέας ομάδας Anonymous Sudan που στοχεύει δυτικούς οργανισμούς, η έκθεση ασφαλείας 2023 Mid-Year Security Report, αποκαλύπτει τις τάσεις και τις συμπεριφορές, που καθόρισαν τη χρονιά μέχρι στιγμής.

Οι ομάδες Ransomware έχουν εντείνει το παιχνίδι τους, εκμεταλλευόμενες ευπάθειες σε ευρέως χρησιμοποιούμενο εταιρικό λογισμικό και μετατοπίζοντας την προσέγγισή τους από την κρυπτογράφηση δεδομένων στην κλοπή δεδομένων.

Το 1ο εξάμηνο του 2023, 48 ομάδες ransomware έχουν παραβιάσει πάνω από 2.200 θύματα, με το Lockbit3 να είναι το πιο ενεργό, αναφέροντας αύξηση 20% στα θύματα σε σύγκριση με το 1ο εξάμηνο του 2022. Η εμφάνιση νέων ομάδων, όπως η Royal και η Play, συνδέεται με τον τερματισμό των ομάδων Hive και Conti Ransomware-as-a-Service (RaaS).

Όσον αφορά τη γεωγραφία, το 45% των θυμάτων βρίσκεται στις ΗΠΑ, με απροσδόκητη αύξηση στις ρωσικές οντότητες λόγω του νέου δράστη "MalasLocker", ο οποίος υποκαθιστά τις απαιτήσεις λύτρων με φιλανθρωπικές δωρεές.

Οι τομείς της μεταποίησης και του λιανικού εμπορίου έχουν τα περισσότερα θύματα, γεγονός που υποδηλώνει μια αλλαγή στη στρατηγική των επιθέσεων ransomware.

Την ίδια στιγμή, ο χακτιβισμός έχει σημειώσει άνοδο, με ομάδες που εξαπολύουν επιθέσεις με πολιτικά κίνητρα σε επιλεγμένους στόχους.

“Η κατάχρηση τεχνητής νοημοσύνης έχει ενισχυθεί, με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ηλεκτρονικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού "ψαρέματος", κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης πληκτρολόγησης και βασικού κώδικα ransomware, γεγονός που απαιτεί αυστηρότερα ρυθμιστικά μέτρα”, τονίζει η έκθεση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

thrania-sxoleio-intime-4-768x480.jpg
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Σε ποιες περιοχές τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν την Δευτέρα που έρχεται
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Παιδιά στη Γάζα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
Τα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε πολεμικά γεγονότα εμφάνιζουν αλλαγές DNA σε πολλές τοποθεσίες και περιοχές στο γονιδίωμα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
μηλοξιδο
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες
Το μήλο έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, κάτι που τα καθιστά ένα υγιεινό σνακ ή συστατικό σε κάθε δίαιτα
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες