«H πρόθεση του υπουργείου Παιδείας είναι να υπάρξει ένα υβριδικό σύστημα διορισμών και προλήψεων αναπληρωτών με ιδιαίτερη έμφαση στους εκπαιδευτικούς που έχουν μεγάλη προϋπηρεσία».
Σε αυτή την πρόταση συμπυκνώνεται η τελευταία εκδοχή των στελεχών του υπουργείου Παιδείας αναφορικά με το νέο σύστημα προσλήψεων που έχουν ανακοινώσει ότι θα φέρουν κάποια στιγμή.
Η ιστορία των δηλώσεων της νέας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας αναφορικά με το νέο σύστημα προσλήψεων που ευαγγελίζονται κυριαρχείται από ορισμένες διαφοροποιήσεις οι οποίες όμως φωτίζουν συνολικά την πρόθεση να προχωρήσουν, όταν νομίσουν αυτοί, σε νέο σύστημα προσλήψεων.
Η αρχή έγινε με τον Κυριάκο Πιερρακάκη ο οποίος στην παρθενική του εμφάνιση ως υπουργός Παιδείας στη Βουλή, στις αρχές Ιουλίου, δήλωσε, ανάμεσα σε άλλα τα παρακάτω: Στόχος είναι νέο σύστημα προσλήψεων με γραπτό διαγωνισμό υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.
Λίγες μέρες αργότερα, στα μέσα Ιουλίου, σε συνάντηση με το ΔΣ της ΔΟΕ ο υπουργός Παιδείας, αναφορικά και πάλι με το θέμα του νέου συστήματος προσλήψεων, δήλωσε ότι δε θα αιφνιδιάσει, αρνήθηκε ότι υπάρχει σχέδιο νόμου προς κατάθεση ως τον Φλεβάρη του 2024 λέγοντας ότι επιδιώκουν «να συγκεράσουν» ορισμένα πράγματα, ότι δεν θα βρεθούν εκτός σχολείου «όσοι αναπληρωτές έβαλαν πλάτη», αλλά ο στόχος είναι «να μπει νέο αίμα στην εκπαίδευση» με ένα μεικτό σύστημα διορισμού. Δηλαδή και ΑΣΕΠ και προσοντολόγιο.
Την ίδια ακριβώς περίοδο στη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘΑ με το ΔΣ της ΟΛΜΕ ο Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε ότι προσπαθούν να βρουν ένα σύστημα προσλήψεων ώστε να συγκεράσουν το νέο αίμα των εκπαιδευτικών με αυτούς που εργάζονται χρόνια στην εκπαίδευση και ότι έχουν σκεφτεί αυτόν το υβριδικό τρόπο διορισμού: Διαγωνισμός ΑΣΕΠ και προσοντολόγιο.
Δυο εβδομάδες αργότερα μιλώντας στον ΑΝΤ1 μίλησε η υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου για τον διορισμό εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας μέσω γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ δήλωσε: «Δεν θέλουμε να κάνουμε έκπληξη σε κανέναν. Δεν είναι κάτι που πρόκειται να γίνει αύριο, ούτε είναι κάτι που πρόκειται να γίνει χωρίς διάλογο. Σε καμία των περιπτώσεων. Και για να καταλάβουν οι τηλεθεατές σε τι απευθυνόμαστε, απευθυνόμαστε σε αυτή τη δήλωση που έχουμε κάνει από κοινού με τον Υπουργό ΠΑΙΘΑ κύριο Κυριάκο Πιερρακάκη ότι κομμάτι των νέων προσλήψεων, των μόνιμων προσλήψεων των καθηγητών στο Υπουργείο Παιδείας θα γίνεται και μέσω γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ. Αυτό που λέμε είναι για την ανανέωση του καθηγητικού σώματος, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε και ικανά και άξια παιδιά. Θέλουμε να βρούμε όχι αύριο αλλά κατόπιν διαλόγου, κατόπιν συζήτησης, κατόπιν εξεύρεσης του πιο αποτελεσματικού και καλού τρόπου, όχι μόνο για τα παιδιά και τους γονείς αλλά και για τους εκπαιδευτικούς.»
Η Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Παιδείας, επανήλθε στο τέλος Αυγούστου, στην εκπομπή "Συνδέσεις" στην ΕΡΤ, με τον Κώστα Παπαχλιμίτζο. Απαντώντας μεταξύ άλλων και σε ερώτηση αναφορικά με το νέο σύστημα πρόσληψης και τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
Σε ερώτηση τηλεθεάτριας για το εάν «έχει σκοπό το υπουργείο να πραγματοποιήσει γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ ή όχι» η υφυπουργός Παιδείας κ Δόμνα Μιχαηλίδου σημείωσε: «...Θα έχουμε και τον γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ θα έχουμε και το ΑΣΕΠ έτσι όπως λειτουργεί με τις λίστες σήμερα; ... Σκεφτόμαστε πως είναι και αν είναι δυνατόν να συγκεράσουμε και τα δύο. Θέλουμε να το συζητήσουμε με την εκπαιδευτική κοινότητα. Να δούμε αν γίνεται αυτό το παράθυρο και του γραπτού διαγωνισμού, έτσι ώστε να υπάρχει μια ανανέωση και να μπει νέο αίμα μέσα στους αναπληρωτές καθηγητές...».
ΤΟ υβριδικό σύστημα διορισμών και οι κινήσεις τακτικής του ΥΠΑΙΘΑ
Υβριδικό σύστημα διορισμών και προλήψεων σημαίνει πως θα «τρέξει» ένα σύστημα «δύο ταχυτήτων», με διαφορετικούς όρους για τους εκπαιδευτικούς. Και προσοντολόγιο και διαγωνισμός ΑΣΕΠ.
Στο θέμα το υπουργείο Παιδείας κρατάει χαμηλούς τόνους γνωρίζοντας ότι πρόκειται για την "κόκκινη γραμμή" χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Προφανώς θα κάνει τακτικές κινήσεις προσπαθώντας να δημιουργήσει συμμαχίες με νεότερες γενιές πτυχιούχων αλλά και με φοιτητές στα Πανεπιστήμια μέσω της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ. Εξάλλου την "καυτή πατάτα" απέφυγε και η Νίκη Κεραμέως που δεν φημιζόταν για την υποχωρήτικότητά της. Το ανακοίνωσε 2-3 φορές το 2022 και μετά το "μάζευε" για να "κόψει" αντιδράσεις.
Και αν αυτά είναι φανερά άλλο τόσο φανερό είναι ότι και η νέα ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ δεν εγκαταλείπει το στόχο αυτό απλά κάνει κινήσεις τακτικής μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη στιγμή.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση