Thumbnail
Ο φοιτητής είναι ορφανός από μητέρα ενώ ο πατέρας του τον είχε εγκαταλείψει από μικρό

Μία εξοργιστική καταγγελία έρχεται στο φως της δημοσιότητας, που αφορά έναν φοιτητή του ΑΠΘ, που δεν γίνεται δεχτός στη σίτισή του πανεπιστημίου.

Συγκεκριμένα ο φοιτητής, Π.Σ. έχει χάσει τη μητέρα του από τότε που ήταν 9 χρονών, ο πατέρας του τον έχει εγκαταλείψει και έχει περάσει 9 χρόνια της ζωής του σε ορφανοτροφείο και ακόμα και με αυτά τα κριτήρια δεν γίνεται δεχτός στη φοιτητική λέσχη.

Ο ίδιος δήλωσε στα Φοιτητικά Νέα «...παρ' όλα αυτά η αίτησή μου για κάρτα σίτισης απορρίφθηκε λόγω ανεπαρκούς στοιχείων σχετικά με την οικονομική κατάσταση του πατέρα μου».

Ο Π.Σ. καταγγέλλει ότι, δεν έχει τη δυνατότητα να προσκομίσει στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του πατέρα του, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τη σίτιση του στη λέσχη, αφού εδώ και πολλά χρόνια δεν γνωρίζει τίποτα για τον εν ζωή γονιό του. «Πώς να προσκομίσω στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του πατέρα μου, αφού δε γνωρίζω πού βρίσκεται;» λέει στο Έθνος.

«Για να μπορέσει να σιτίζεται κάποιος φοιτητής στη λέσχη του ΑΠΘ, θα πρέπει να πληροί κάποια οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια και να προσκομίσει γι’ αυτά αποδεικτικά στοιχεία. Η μητέρα μου δε ζει και τους έχω προσκομίσει τη ληξιαρχική πράξη θανάτου της.

Έκτοτε έχασα κάθε επαφή και με τον πατέρα μου και γι’ αυτό, άλλωστε, ζούσα σε ορφανοτροφείο για εννέα χρόνια. Πώς, λοιπόν, να μπορέσω να προσκομίσω στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του πατέρα μου, αφού δε γνωρίζω πού βρίσκεται; Δυστυχώς, δεν μπορώ να κάνω τίποτα σχετικά με αυτό», συνεχίζει ο Π.Σ.

Απόρριψη για δεύτερη φορά

Απορρίπτεται για δεύτερη φορά ο φοιτητής από τη φοιτητική λέσχη του ΑΠΘ. Ωστόσο, την πρώτη φορά, πριν από τρία χρόνια και όταν ήταν πρωτοετής, έγινε τελικά δεκτός κατ’ εξαίρεση και αφού περιέγραψε δια ζώσης την κατάστασή του σε κάποιον αρμόδιο.

Πριν από λίγες μέρες κατέθεσε το αίτημά του γραπτώς για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, αλλά πάλι απορρίφθηκε. Μάλιστα, σε απαντητικό έγγραφο που του εστάλη από τη διοίκηση της φοιτητικής λέσχης του ΑΠΘ, σημειώνεται ότι «όσοι αποκλείονται βάσει οικονομικών κριτηρίων, είναι ένα ελαχιστότατο ποσοστό επί των αιτούντων σίτιση. Όσοι δεν έχουν στοιχεία, είναι ειδική και σπάνια περίπτωση και δεν γίνεται να αλλάζουν οι κανόνες λόγω των ειδικών περιπτώσεων».

«Μα, αυτές ακριβώς οι ειδικές περιπτώσεις χρειάζονται περισσότερη στήριξη και βοήθεια. Γνωστοποιώ το ζήτημα, διότι μ’ ενδιαφέρει όλοι οι φοιτητές που έχουν ανάγκη, να μπορούν να σιτίζονται. Είναι αρκετοί οι φοιτητές που για διάφορους λόγους δεν έχουν κοντά τους κανέναν από τους δύο γονείς, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προσκομίσουν χαρτιά και στοιχεία», λέει ο φοιτητής.

 Όταν ο Π.Σ. έχασε τη μητέρα του και τον παράτησε ο πατέρας του, είχε ως μοναδικό συγγενή τη γιαγιά του από την πλευρά της μητέρας του. Η τελευταία, ωστόσο, για λόγους υγείας (παθολογικούς και ψυχολογικούς) δεν ήταν σε θέση να τον μεγαλώσει κι έτσι βρέθηκε σε ορφανοτροφείο. Η γιαγιά του, λοιπόν, όταν έφυγε από τη ζωή, του άφησε ως κληρονομιά τρεις κατοικίες. Στη μία διαμένει και τις άλλες δύο τις νοικιάζει.

Το Έθνος απευθύνθηκε στην εκτελούσα χρέη διευθύντριας της Φοιτητικής Λέσχης του ΑΠΘ, Άννα Κατούφα, η οποία ανέφερε τα εξής: «Για να απορριφθεί μία αίτηση, θα πρέπει αυτή να μην πληροί κάποια αντικειμενικά κριτήρια. Υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία, την οποία ορίζει ο νόμος και δεν μπορούμε να την παραβλέψουμε. Αν ο φοιτητής όντως αντιμετωπίζει πρόβλημα, μπορεί να έρθει από το γραφείο μου και να συζητήσουμε».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

konteiner
Εκπαίδευση: 18 χρόνια μάθημα σε κοντέινερ ενώ σύμφωνα με το νόμο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τάξη, μόνο για 6!
Χρήματα για τη δημιουργία νέων σχολικών κτηρίων δεν διατίθενται, ενώ οι υπάρχοντες πόροι κατευθύνονται σε «ανταποδοτικά» έργα, αφήνοντας τη δημόσια...
Εκπαίδευση: 18 χρόνια μάθημα σε κοντέινερ ενώ σύμφωνα με το νόμο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τάξη, μόνο για 6!