Πριν από λίγες μέρες ο κ. Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Παιδείας εξήγγειλαν την κατάθεση σχεδίου νόμου για ενίσχυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης μέσω της απορρόφησης 7 Τμημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, που εδρεύουν στις πόλεις της Καβάλας και της Δράμας.
Επίσης, το τμήμα Νοσηλευτικής, που ήταν μέχρι τώρα στο Διδυμότειχο και που δεν πήρε φέτος κανένα φοιτητή, μεταφέρεται στην Αλεξανδρούπολη ενώ εκεί ιδρύεται Τμήμα Ψυχολογίας. Η ενδυνάμωση είναι επικοινωνιακή, όπως ακριβώς ισχύει με τον αυξημένο αριθμό θέσεων για εισαγωγή φοιτητών που δίνονται στα περιφερειακά τμήματα, όταν η κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν θα εισαχθεί τελικά ούτε το 50% σε πολλά από τα Τμήματα αυτά.
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προφανώς είναι υπέρ της ενίσχυσης των περιφερειακών πανεπιστημίων και βεβαίως του Δ.Π.Θ., που ως το πλέον ακριτικό Πανεπιστήμιο της χώρας, έχει διττή αποστολή, τόσο εκπαιδευτική και ερευνητική, όσο και εθνική. Θα περιμέναμε όμως αυτή η ενίσχυση να είναι βασισμένη σε μελέτες και να μην αποτελεί απλά ακόμα ένα σημείο της επικοινωνιακής πολιτικής του κ. Μητσοτάκη.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει να αντιμετωπίζει το θέμα των αλλαγών στον ακαδημαϊκό χάρτη, με τον ίδιο λαϊκισμό των κκ. Αρβανιτόπουλου και Γαβρόγλου, αφού η ενίσχυση του Δ.Π.Θ. βασίστηκε κυρίως στις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη στην Δ.Ε.Θ. και στην ομιλία του στην Αλεξανδρούπολη για την ανασυγκρότηση του Έβρου μετά τις πυρκαγιές. Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε ο ίδιος, χωρίς να υπάρχει η κατάλληλη προεργασία για την προώθηση αυτών των αλλαγών. Χρειάζεται επειγόντως εξορθολογισμός (και ίσως συμπτύξεις) Τμημάτων καθώς και υποστήριξη φοιτητών με Εστίες και γενναιόδωρες κοινωνικές παροχές.
Επί της ουσίας η «ενίσχυση» του Δ.Π.Θ., παρόλο που είναι σημαντική και επιθυμητή από όλους τους φορείς, επιχειρείται χωρίς πραγματικό σχέδιο, αφού:
1. Εξαγγέλθηκε προεκλογικά από τον πρωθυπουργό τον Ιανουάριο 2023, χωρίς να προηγηθεί καμία επεξεργασία του ζητήματος.
2. Δεν έχουν υπάρξει ουσιαστικές μελέτες βιωσιμότητας των ακαδημαϊκών Τμημάτων, που θα μεταφερθούν στο Δ.Π.Θ., ούτε εξετάστηκαν οι επιπτώσεις στο Δι.Πα.Ε.
3. Δεν έχει εξαγγελθεί η ενίσχυση του Δ.Π.Θ. με νέες θέσεις ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού, ώστε το Δ.Π.Θ. να μπορεί να εξασφαλίσει την βιώσιμη λειτουργία του. Ποιο είναι το σχέδιο για την διοικητική υποστήριξη των τμημάτων σε Δράμα, Καβάλα και Διδυμότειχο;
4. Δεν έχει εξαγγελθεί η οικονομική ενίσχυση του Δ.Π.Θ., το οποίο πλέον θα εδρεύει σε 7 διαφορετικές πόλεις. Πώς θα ανταποκριθούν οι τεχνικές υπηρεσίες του ιδρύματος για τη συντήρηση υποδομών σε τόσες διαφορετικές πόλεις; Ήδη υπάρχει πρόβλημα συντήρησης για τα υπάρχοντα τμήματα.
5. Η λειτουργία ενός μόνο Τμήματος σε μια πόλη δεν εξασφαλίζει πανεπιστημιακή λειτουργία, ενώ η πανεπιστημιακή κοινότητα ζητά να είναι συγκεντρωμένα στην ίδια πόλη, τουλάχιστον, όλα τα Τμήματα κάθε Σχολής.
Καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην πραγματική ενίσχυση του Δ.Π.Θ. και στην αναδιάρθρωση συνολικά του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας μετά από ουσιαστική μελέτη και οργανωμένο σχεδιασμό, και με ουσιαστικές και βιώσιμες παρεμβάσεις αντί για επικοινωνιακά τεχνάσματα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση