απθ
Οι συσχετισμοί στο Συμβούλιο Διοίκησης ευνοούν την υποψηφιότητα του αντιπρύτανη Χαράλαμπου Φείδα ο οποίος έχει συμφωνήσει με τον κοσμήτορα της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Απόστολο Αποστολίδη να μοιραστούν εξ ημισείας την τετραετή θητεία του πρύτανη, αρχίζοντας πρώτος ο κ. Φείδας.

Νομίζαμε ότι τα είχαμε δει όλα με το Νόμο Κεραμέως στις διαδικασίες εκλογής νέων Πρυτανικών αρχών. Μάλλον βιαστήκαμε

Έπειτα από μία μακρά εκλογική περιπέτεια, διάρκειας περίπου έξι μηνών το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης φαίνεται να είναι σε θέση τις προσεχείς εβδομάδες να επιλέξει το νέο πρύτανη.

Χρειάστηκε όμως προηγουμένως να γίνουν δύο εκλογικές διαδικασίες, αφού η πρώτη που είχε ξεκινήσει τον Μάιο κατέστη άγονη με αποτέλεσμα να επαναληφθεί, καθώς και αμέτρητες ψηφοφορίες για να φτάσουμε στην περασμένη Τετάρτη κατά την οποία τα 56 μέλη της Συγκλήτου εξέλεξαν τα πέντε εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Ιδρύματος, βγάζοντας από το πολύμηνο αδιέξοδο το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας. 

Πλέον, το 11μελές Συμβούλιο, συμπεριλαμβανομένων και των έξι εσωτερικών μελών που είχαν εκλεγεί στις 26 Σεπτεμβρίου, θα κληθεί ως τις γιορτές να εκλέξει το νέο πρύτανη ο οποίος με τη σειρά του θα ορίσει τους τέσσερις νέους αντιπρυτάνεις.

Οι συσχετισμοί στο Συμβούλιο Διοίκησης ευνοούν την υποψηφιότητα του αντιπρύτανη Χαράλαμπου Φείδα ο οποίος έχει συμφωνήσει με τον κοσμήτορα της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Απόστολο Αποστολίδη να μοιραστούν εξ ημισείας την τετραετή θητεία του πρύτανη, αρχίζοντας πρώτος ο κ. Φείδας.

 Χαράλαμπος Φείδας

Η εξέλιξη αυτή, δηλαδή ο διαμοιρασμός της πρυτανικής θητείας, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στο ΑΠΘ, αλλά και σε κανένα άλλο πανεπιστήμιο, είναι ένας μόνο από τους πολλούς λόγους για τους οποίους ο “νόμος Κεραμέως” για την ανάδειξη των διοικήσεων των πανεπιστημίων κρίνεται παντελώς εσφαλμένος. 

Σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ του Νίκου Ηλιάδη στη makthes.gr ο νόμος Κεραμέως έχει πολλές ακόμη παθογένειες. Μεγαλύτερη όλων είναι ότι περιορίζει τη δημοκρατική λειτουργία των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων καθώς:

1. Στα περισσότερα πανεπιστήμια οι πρυτάνεις εξελέγησαν εξασφαλίζοντας τη συναίνεση ουσιαστικά άλλων τριών, μόλις, ατόμων, εσωτερικών μελών των Συμβουλίων Διοίκησης.
2. Η επιλογή των πέντε εξωτερικών μελών των Συμβουλίων, σε πολλές περιπτώσεις δεν έγινε με αξιολογικά κριτήρια, βάσει των ουσιαστικών προσόντων των υποψηφίων, αλλά αναλόγως της πιθανολογούμενης ψήφου τους για την ανάδειξη του πρύτανη.
3. Ο πρύτανης είναι πλέον παντοδύναμος και κατ' ουσία, ανέλεγκτος καθώς διαθέτει και την ιδιότητα του προέδρου του Συμβουλίου Διοίκησης στο οποίο έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία. Λείπουν, δηλαδή, τα θεσμικά αντίβαρα απέναντι στην παντοδυναμία του “ενός ανδρός”.
4. Ο πρύτανης είναι εκείνος που διορίζει τους αντιπρυτάνεις και κατ' ουσία διορίζει και τους κοσμήτορες των διαφόρων σχολών, δηλαδή καθορίζει εν πολλοίς και τη σύνθεση της Συγκλήτου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τάξη, έδρα, πίνακας, μαυροπίνακας, τετράδια
Σήμερα στη Βουλή για το Πολλαπλό Βιβλίο και την Πανεπιστημιοποίηση της ΑΣΠΑΙΤΕ
Παρατάσεις, καθυστερήσεις, παλινωδίες σχετικά με τη διαδικασία συγγραφής, αξιολόγησης και εισαγωγής του πολλαπλού βιβλίου στα σχολεία της χώρας -...
Σήμερα στη Βουλή για το Πολλαπλό Βιβλίο και την Πανεπιστημιοποίηση της ΑΣΠΑΙΤΕ