Αυτά που συμβαίνουν στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας δεν έχουν προηγούμενο, όχι μόνον στον εγχώριο ακαδημαϊκό χάρτη, αλλά και στον παγκόσμιο. Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο, ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα να αλλάζει τέσσερις πρυτάνεις σε διάστημα περίπου εννέα μηνών! Διότι αυτό θα συμβεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής νέου πρύτανη από το 11μελες Συμβούλιο Διοίκησης το οποίο συμπληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Πρόκειται για διαδικασίες οι οποίες αφενός προκαλούν αρρυθμίες στη λειτουργία του Ιδρύματος αφετέρου, και κυρίως αυτό, πλήττουν το κύρος του πανεπιστημίου.
Η ευθύνη για όσα συνέβησαν και εξακολουθούν να συμβαίνουν βαραίνει πρωτίστως τα στελέχη του ΑΠΘ, ενώ μερίδιο ευθύνης έχει ασφαλώς και η πολιτική ηγεσία η οποία ψήφισε έναν εξόχως προβληματικό νόμο, τον νόμο Κεραμέως που δυσχεραίνει τη λειτουργία των πανεπιστημίων.
Το κακό ξεκίνησε από τον προηγούμενο πρύτανη Νίκο Παπαϊωάννου ο οποίος, περιμένοντας να δει ποια τύχη θα του επιφύλασσε το Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με την υποψηφιότητά του στις εκλογές, οδήγησε στο ακραίο χρονικό περιθώριο τη διαδικασία εκλογής Συμβουλίου Διοίκησης στο ΑΠΘ, ορίζοντας τις εκλογές για τα έξι εσωτερικά μέλη στις 24 Μαΐου, δηλαδή δύο ημέρες μετά τις πρώτες εθνικές εκλογές. Στη συνέχεια, τα έξι εκλεγέντα εσωτερικά μέλη δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν και να αντιπαρέλθουν τις δυσκολίες που έθετε ο νόμος Κεραμέως προκειμένου να εκλέξουν τα πέντε εξωτερικά μέλη, με αποτέλεσμα η διαδικασία να οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Στο ενδιάμεσο, στις 3 Μαΐου, η Σύγκλητος του πανεπιστημίου εξέλεξε μεταβατικό πρύτανη τον έως τότε αντιπρύτανη Δημήτρη Κωβαίο η θητεία του οποίου έληγε στις 31 Αυγούστου.
Μετά, όμως, το πρώτο ναυάγιο οι εκλογές για την ανάδειξη Συμβουλίου Διοίκησης επαναπροκηρύχθηκαν. Η νέα ημερομηνία ορίστηκε για τις 26 Σεπτεμβρίου, δηλαδή τέσσερις ολόκληρους μήνες μετά την πρώτη αποτυχημένη εκλογική απόπειρα καθώς, ως γνωστόν, τα πανεπιστήμια παραδίδονται στη θερινή ραστώνη. Στο μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας αναγκάστηκε να παρατείνει τη θητεία του μεταβατικού πρύτανη και των αντιπρυτάνεων, έως τις 30 Νοεμβρίου, θεωρώντας ότι έως τότε το ΑΠΘ θα είχε καταφέρει να εκλέξει νέες πρυτανικές αρχές. Όμως, εις μάτην. Οι δεύτερες εκλογές ανέδειξαν και πάλι τα ίδια έξι εσωτερικά μέλη τα οποία επαναβεβαίωσαν την αδυναμία τους να εκλέξουν τα πέντε εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου, οδηγώντας και αυτήν τη δεύτερη απόπειρα σε αδιέξοδο. Αυτή τη φορά η μάχη κρίθηκε “στα πέναλτι”, δηλαδή στη Σύγκλητο η οποία κλήθηκε να κάνει αυτό που δεν κατάφεραν οι έξι, να εκλέξει δηλαδή εκείνη τα πέντε εξωτερικά μέλη, συμπληρώνοντας επιτέλους τη σύνθεση του 11μελους Συμβουλίου Διοίκησης.
Αλλά η περιπέτεια δεν σταματά εδώ καθώς το Συμβούλιο Διοίκησης θα πρέπει τώρα να επιλέξει ένα από τα έξι εσωτερικά μέλη για νέο πρύτανη. Μόνον που αυτό δεν πρόκειται να γίνει πριν από το νέο έτος, με βάση τα χρονοδιαγράμματα που καθορίζει ο νόμος Κεραμέως. Έτσι, φτάνουμε αύριο στις 30 Νοεμβρίου οπότε λήγει η θητεία του κ. Κωβαίου και μαζί και των δύο αντιπρυτάνεων, των κ. Στράτου Στυλιανίδη και Χαράλαμπου Φείδα. Το υπουργείο Παιδείας αρνήθηκε να υιοθετήσει το αίτημα του κ. Κωβαίου να παραταθεί εκ νέου η θητεία των νυν πρυτανικών αρχών για όσες εβδομάδες χρειαστεί έως ότου εκλεγούν οι επόμενες. Αντ' αυτού ζήτησε να εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει μεταβατικός πρύτανης να οριστεί το αρχαιότερο εκ των μελών ΔΕΠ που είναι ο κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Απόστολος Αποστολίδης.
Και προσέξτε τώρα τη συνέχεια. Ο κ. Αποστολίδης θα ασκεί τα καθήκοντα του πρύτανη, μαζί και των αντιπρυτάνεων, αφού πλέον από μεθαύριο δεν θα υφίστανται, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται ως προς την εύρυθμη λειτουργία του πανεπιστημίου. Στη συνέχεια, γύρω στα μέσα Ιανουαρίου, θα παραιτηθεί προκειμένου να αναλάβει ο νέος πρύτανης ο οποίος θα εκλεγεί από το Συμβούλιο Διοίκησης. Όπως έχει γίνει γνωστό, το 11μελες Συμβούλιο αναμένεται να εκλέξει πρύτανη τον κ. Φείδα ο οποίος έχει συμφωνήσει με τον κ. Αποστολίδη να μοιραστούν εξ ημισείας την τετραετή πρυτανική θητεία. Δηλαδή, ο κ. Αποστολίδης θα εγκαταλείψει το αξίωμα στις αρχές του 2024 και θα επανέλθει δύο χρόνια μετά, εάν και εφόσον βεβαίως, τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.
Αυτή δεν είναι εικόνα που αρμόζει στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας. Ο κακός νόμος Κεραμέως έπαιξε ασφαλώς το ρόλο του, όμως και τα στελέχη του πανεπιστημίου δεν κατάφεραν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Άλλωστε, με τον ίδιο κακό νόμο εξελέγησαν οι διοικήσεις και στα υπόλοιπα πανεπιστήμια, σε ορισμένα εκ των οποίων σημειώθηκαν κι εκεί παρατράγουδα. Όμως, μόνον το ΑΠΘ κατάφερε να μετατρέψει τη διαδικασία εκλογής πρύτανη σε... δρόμο σκυταλοδρομίας.
Πηγή: makthes.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση