Οταν η νυν υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως ήταν υπουργός Παιδείας, έφτιαξε το νόμο για την εκλογή Συμβουλίων Διοίκησης και Πρύτανη στα ΑΕΙ (που ήταν κακή αντιγραφή του ανάλογου νόμου της Αννας Διαμαντοπούλου ο οποίος απέτυχε και αποσύρθηκε) , υποστήριζε ότι στόχος ήταν η διοίκηση του Πανεπιστημίου «να απελευθερωθεί από σχέσεις εξάρτησης που προέκυπταν αναπόδραστα όσο ο Πρύτανης παρέμενε εξαρτώμενος από την άμεση ψηφοφορία της εκλογικής του βάσης, δηλαδή των Πανεπιστημιακών»
Αν αυτός ήταν ο στόχος, η αποτυχία της κ.Κεραμέως είναι απόλυτη.
Αντί αυτού, όλοι είδαμε να προκύπτει ένα γενικευμένο «μπάχαλο» σχεδόν σε όλα τα ιδρύματα που εφάρμοσαν ήδη το νόμο της, με ακόμα χειρότερες υπόγειες συμφωνίες και σχέσεις εξάρτησης ανάμεσα στους πανεπιστημιακούς...
Αποκορύφωμα ήταν η περίπτωση των εκλογών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου εμφανίστηκε ένα ...παγκόσμιο φαινόμενο -και παράδοξο- αφού δε γνωρίζουμε να υπάρχει ιστορικό προηγούμενο, ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα να πρέπει να αλλάξει τέσσερις πρυτάνεις σε διάστημα περίπου εννέα μηνών! Και η περιπέτεια στο ΑΠΘ συνεχίζεται...
Αλλά δεν ήταν μόνο το ΑΠΘ όπου αναδείχτηκε ο παραλογισμός του νόμου Κεραμέως: Ανάλογες καταστάσεις, συνέβησαν και σε άλλα ΑΕΙ που τον εφάρμοσαν (πχ ,Μακεδονίας, Αιγαίου και Θεσσαλίας) ενώ και στο ΕΜΠ σημειώθηκαν αρχικά προβλήματα ώσπου να εκλεγεί πρύτανης.
Για πρώτη φορά λοιπόν, οι συναλλαγές και τα υπόγεια ανταλλάγματα όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκαν, αλλά αντίθετα απογειώθηκαν με σκοπό την εκλογή Πρύτανη... Για πρώτη φορά φτάσαμε να αλλάζει περιοδικά ο Πρύτανης στο ίδιο Πανεπιστήμιο, ευτελίζοντας τελείως το θεσμό...
Ευθύνη Πιερρακάκη να μην συνεχιστεί και το 2024 το «μπάχαλο»
Ομως δεν τελειώσαμε εδώ. Εντός του 2024, πρυτανικές εκλογές και νέα Συμβούλια Διοίκησης πρέπει να γίνουν σε ακόμα 6 Πανεπιστήμια: Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το Πάντειο, το Πατρών, το Ιόνιο, το Χαροκόπειο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Δεν υπάρχει συνεπώς άλλη προοπτική, αν η κυβέρνηση πράγματι δεν θέλει να συνεχιστεί η κατρακύλα που προκάλεσε η κ.Κεραμέως. Ο νυν υπουργός, ο Κυριάκος Πιερρακάκης οφείλει άμεσα να αλλάξει το νόμο που αποδείχτηκε οτι οδηγεί δε συναλλαγές, αδιέξοδα και κωμικοτραγικές καταστάσεις στα Πανεπιστήμια...
Το έχουν εξάλλου διαπιστώσει και οι ίδιοι οι Πανεπιστημικοί:
Πρέπει να επανέλθει άμεσα η εκλογή Πρύτανη στη δημοκρατική και υγιή βάση των Πανεπιστημιακών, πριν ξεκινήσουν οι εκλογές στα άλλα έξι Πανεπιστήμια τους επόμενους μήνες. Η Ομοσπονδία τους η ΠΟΣΔΕΠ, είχε εξάλλου αποδειχτεί προφητική, όταν από τον Μάϊο του 2022, προτού προκύψουν τα προβλήματα, διαπίστωνε τι έρχεται:
«Το προτεινόμενο σύστημα διοίκησης δε θα έχει καμιά νομιμοποίηση από την Πανεπιστημιακή κοινότητα, γεγονός που θα αποδειχθεί καταστροφικό για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων και τελικά ανεφάρμοστο. Εάν η πρόταση της κας Κεραμέως ψηφιστεί στη Βουλή των Ελλήνων, ξεκινάει μια γκρίζα εποχή για τα Πανεπιστήμια με επικράτηση μηχανισμών διαπλοκής, υπόγειες συνεννοήσεις συμφερόντων και ανταλλάγματα, με τελικό σκοπό την κατάληψη με αντιδημοκρατικό και αδιαφανή τρόπο μιας θέσης στη διοίκηση του Πανεπιστημίου. Το σχέδιο για τη διοίκηση των πανεπιστημίων που πρότεινε η Υπουργός καταλύει την αρχή της δημοκρατίας και το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Η ΠΟΣΔΕΠ θεωρεί ότι δεν πρέπει να κατατεθεί, καλεί τους συλλόγους και τους συναδέλφους σε εγρήγορση και είναι αποφασισμένη, σε αντίθετη περίπτωση, να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις», είχε αναφέρει...
Ζυμώσεις και συζητήσεις στο Μαξίμου
Σύμφωνα με πληροφορίες του alfavita.gr οι στρεβλώσεις αυτές έχουν ήδη απασχολήσει το Μαξίμου, το οποίο αναζητεί αυτό τον καιρό μια φόρμουλα, ώστε να επέλθουν οι αναγκαίες αλλαγές στο νόμο, χωρίς να «αδειάσει» τη νυν υπουργό Εσωτερικών. Στις συζητήσεις αυτές συμμετέχουν πανεπιστημιακοί που στηρίζουν την κυβέρνηση και είναι ενδεχόμενο να γίνουν κάποιες βελτιωτικές κινήσεις εντός του Δεκεμβρίου, με αφορμή τον νέο νόμο που ετοιμάζει ο Κυριάκος Πιερρακάκης για τη διεθνοποίηση των ελληνικών ΑΕΙ και την έλευση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Μέσα σε αυτόν το νόμο, λένε ορισμένοι πανεπιστημιακοί, θα μπορούσαν να μπουν διατάξεις που θα διόρθωναν τις «ακροβασίες» της κ.,Κεραμέως, χωρίς να φανεί ότι η κυβέρνηση «αδειάζει» την υπουργό των Εσωτερικών και κυρίως χωρίς να πολυσυζητηθούν, αφού η συζήτηση τότε θα αφορά ιδίως τα ξένα ΑΕΙ και το άρθρο 16.
Γιατί πρέπει να γίνουν αλλαγές στο νόμο-τερατούργημα
Οι εξελίξεις στο ΑΠΘ, οι οποίες όπως προαναφέραμε έχουν συμβεί προ μηνών και σε άλλα ιδρύματα όπως τα Πανεπιστήμια Μακεδονίας, Αιγαίου και Θεσσαλίας κατέδειξαν το πόσο ατελής και προβληματικός είναι ο νόμος Κεραμέως για την εκλογή Πρυτανικών αρχών και Συμβουλίων Διοίκησης στα ΑΕΙ της χώρας, ο οποίος αντί να επιλύει, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται ότι θα αντιμετώπιζε.
Ο νόμος-τερατούργημα, όπως τον χαρακτήρισαν ορισμένοι -ανάμεσα στους επικριτές ήταν και η Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ)`- ευνοούσε τις λεγόμενες «παρασκηνιακές διαδικασίες» μεταξύ των έξι εσωτερικών μελών. Ετσι όπως τον έφτιαξε, όποια ομάδα καταφέρει να πάρει την πλειοψηφία στις 6 θέσεις του συμβουλίου (δηλαδή, τουλάχιστον 4), θα μπορεί να επιλέξει τα 5 εξωτερικά μέλη και εντέλει να διαμορφώσει μια πλειοψηφία εντός του 11μελούς συμβουλίου. Κατόπιν τούτου η ομάδα που πλειοψηφεί θα εκλέξει τον αρεστό της πρύτανη μεταξύ των έξι. Ο ορισμός της διαπλοκής που υποτίθεται ότι ήθελε να καταπολεμήσει..
Εξάλλου η ίδια η απελθούσα υπουργός Παιδείας, όταν κατάλαβε το αδιέξοδο που προκαλούσε η εμμονή της να μην έχει προβλέψει διέξοδο σε περίπτωση ισοψηφιών (κάτι που προφανώς παραπέμπει σε σχηματισμό «ομάδων» εντός των ΑΕΙ, προχώρησε σε αλλαγές.
Σύμφωνα με αυτές τις αλλαγές, τα 6 εκλεγμένα εσωτερικά μέλη ενός Συμβουλίου Διοίκησης δεν κατορθώνουν σε τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες να συμφωνήσουν στην εκλογήν των εξετερικών, οι εκλογές κηρύσσονται άγονες και προκηρύσσονται εκ νέου εντός αποκλειστικής προθεσμίας επτά (7) ημερών.
Εάν μετά και από την επαναπροκήρυξη δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία του συνόλου των εσωτερικών μελών για την ανάδειξη του συνόλου των εξωτερικών μελών και τη συγκρότηση του Συμβουλίου Διοίκησης, η αρμοδιότητα ανάδειξης των εξωτερικών μελών περιέρχεται στη Σύγκλητο, όπου η ψηφοφορία διενεργείται μεταξύ του συνόλου των υποψηφίων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη θέση του εξωτερικού μέλους. Τέλος, άν εξαντληθεί ο ανώτατος αριθμός των συνεδριάσεων και δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία για την κάλυψη του συνόλου των θέσεων των εξωτερικών μελών, διενεργείται κλήρωση μεταξύ των υποψηφίων που ισοψήφησαν στην πρώτη θέση, και σε περίπτωση μη ισοψηφίας στην πρώτη θέση μεταξύ αυτών που έλαβαν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.
Παρόλα αυτά ο νόμος Κεραμέως για τα ΑΕΙ είναι προφανές σε όλους ότι δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται ότι θα επέλυε, και όλοι πλέον ζητούν την αλλαγή του.
Ο νυν υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει άλλο.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ