omilia
Ο ορθός τρόπος γραφής της λέξης διχάζει ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει γίνει αντικείμενο πολλών συζητήσεων

Υπάρχουν αρκετές λέξεις στο καθημερινό λεξιλόγιο που κανείς δεν γνωρίζει ποιος είναι ο σωστός τρόπος γραφής. Μία από αυτές είναι η λέξη «Καινούργιος» ή «Καινούριος»

Όπως σημειώνει η Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη στο newsbomb.gr ο ορθός τρόπος γραφής της λέξης διχάζει ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει γίνει αντικείμενο πολλών συζητήσεων. Η διαφορά τους έγκειται στο γράμμα «γ» και στο αν πρέπει ή δεν πρέπει να περιλαμβάνεται στη γραφή της λέξης. Φωνολογικά εκφέρεται ως [kenurjos], ανεξάρτητα από τον τρόπο γραφής.

Η απάντηση στο ερώτημα για τον τρόπο γραφής φαίνεται να είναι σχετικά απλή, καθώς προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη καινουργής, η οποία αποτελείται από τη σύνθεση των λέξεων καινός + ἔργον. Σύμφωνα λοιπόν με τους Μπαμπινιώτη και Κριαρά, η λέξη πρέπει να γράφεται με «γ», αφού η γραφή χωρίς «γ» δεν δικαιολογείται ετυμολογικώς.

Η αντίθετη άποψη υποστηρίζει ότι υπάρχουν και άλλες λέξεις της νέας ελληνικής που προφέρονται με «γ» όταν το «ι» τους προφέρεται ως ημίφωνο και όχι ως φωνήεν, γι’ αυτό και το λεξικό Τριανταφυλλίδη υποστηρίζει τη γραφή χωρίς «γ» (όπως και η λέξη καθάριος γράφεται χωρίς «γ» και όχι ως καθάργιος). Αυτή όμως η άποψη δεν ευσταθεί απόλυτα, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη την προέλευση και ετυμολογία των λέξεων, παρά μόνο τον τρόπο προφοράς τους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

fysiki_oefe_1.jpg
Πανελλαδικές: Τα 2 τελευταία χρόνια τα 7 τμήματα της Φυσικής των ΑΕΙ της χώρας μας είχαν κενές πάνω από τις μισές θέσεις εισακτέων
Aπό τις διαθέσιμες θέσεις, το 50% περίπου έμειναν «ορφανές»  εξαιτίας της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ).
Πανελλαδικές: Τα 2 τελευταία χρόνια τα 7 τμήματα της Φυσικής των ΑΕΙ της χώρας μας είχαν κενές πάνω από τις μισές θέσεις εισακτέων