Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
«Τα παιδιά μας χαρακτηρίζονται μπαχαλάκηδες επειδή διεκδικούν τη δωρεάν σίτιση που δικαιούνται»

Οι γονείς των φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας καταγγέλλουν ότι 2.200 φοιτητές δεν σιτίζονται δωρεάν παρότι πληρούν τα κριτήρια, με αποτέλεσμα οι οικογένειές τους να επιβαρύνονται με 110 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή 1.100 ευρώ ετησίως αν επιθυμούν να τρώνε στις φοιτητικές λέσχες.

«Ο τρόπος επιλογής μάλιστα δίνει το δικαίωμα σε τρίτεκνη οικογένεια (πραγματικό παράδειγμα) με ετήσιο εισόδημα 55.000 ευρώ και μόνιμο τόπο κατοικίας τη Θεσσαλονίκη, δηλαδή χωρίς επιβάρυνση ενοικίου, να απολαμβάνει την παροχή ,ενώ οικογένεια με 2 παιδιά ,με 15.000 εισόδημα και φοιτητικό ενοίκιο ,όχι» τονίζουν οι γονείς σε ανακοίνωσή τους, την οποία δημοσιεύει το alfavita.gr.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά «ένας φοιτητής στο ΠAMAK στα 4 χρόνια φοίτησής του, μόνο για 8 μήνες σιτίστηκε δωρεάν κι αυτό γιατί το Πανεπιστήμιο αποφάσισε να αξιοποιήσει τα ταμειακά του διαθέσιμα, ώστε να σιτίσει το σύνολο των δικαιούμενων δωρεάν σίτισης φοιτητών έως την 31η Δεκεμβρίου 2023».

«Το ζήτημα έχει ξεσηκώσει πολλές διαμαρτυρίες από τους γονείς, ενώ έχουν γίνει παραστάσεις διαμαρτυρίας των φοιτητών, οι οποίοι χαρακτηρίζονται μπαχαλάκηδες επειδή διεκδικούν όσα δικαιούνται» τονίζουν οι γονείς των φοιτητών.

Η ανακοίνωση των οικογενειών των φοιτητών

Αναφορά καταστρατήγησης  του δικαιώματος της δωρεάν σίτισης στο ΠΑΜΑΚ

  Για μια ακόμη φορά το Υπουργείο Παιδείας μας αντιμετωπίζει ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας  ,αφού η συνταγματική επιταγή για δωρεάν και δημόσια εκπαίδευση καταστρατηγείται πριν ακόμα καταλυθεί το άρθρο 16.

    Στο ΦΕΚ 1965/18/6/12 ΤΒ ,ορίζονται οι όροι κι οι  προϋποθέσεις  της δωρεάν σίτισης των φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια.

   Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη ,το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 ,δικαιούνται δωρεάν σίτισης 4000 φοιτητές περίπου. Παρόλη τη βούληση του νομοθέτη μόνο 1800 φοιτητές από τους παραπάνω θα ευεργετηθούν από τις προβλέψεις του σχετικού ΦΕΚ ,αφού ΔΕΝ επαρκεί η χρηματοδότηση του Υπουργείου Παιδείας ,που το ύψος της ανέρχεται σε 1.079.000 ευρώ ήτοι 2 ευρώ ημερησίως για τους 1800 φοιτητές.

  Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης πολιτικής είναι το γεγονός ότι 2200 φοιτητές ,ενώ πληρούν τα κριτήρια δεν σιτίζονται  δωρεάν κι οι οικογένειες τους επιβαρύνονται 110 ευρώ μηνιαίως δηλαδή 1100 ευρώ ετησίως ( πολύ περισσότερο δηλαδή από το μέσο μηνιαίο μισθό, 4400 ευρώ στη διάρκεια των σπουδών τους ), αν επιθυμούν να τρώνε στο φοιτητικό εστιατόριο.

  Ένα ακόμα παράδοξο είναι ότι με τα κριτήρια επιλογής οι περισσότεροι από τους 1800 θα σιτίζονται δωρεάν για τέσσερα χρόνια ,ενώ οι υπόλοιποι 2200 δεν θα ωφεληθούν ποτέ κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής τους θητείας. Ο τρόπος επιλογής μάλιστα δίνει το δικαίωμα σε τρίτεκνη οικογένεια (πραγματικό παράδειγμα) με ετήσιο εισόδημα 55.000 ευρώ και μόνιμο τόπο κατοικίας τη Θεσσαλονίκη ,δηλαδή χωρίς επιβάρυνση ενοικίου, να απολαμβάνει την παροχή ,ενώ οικογένεια με 2 παιδιά ,με 15.000 εισόδημα και φοιτητικό ενοίκιο ,όχι.

  Τα παραπάνω αντιβαίνουν όχι μόνο την κείμενη νομοθεσία αλλά και το ΣΥΝΤΑΓΜΑ ,το οποίο:

Α.   στη διάταξη του άρθρου 16 παρ. 4 κατοχυρώνει το δικαίωμα στη δωρεάν παιδεία, η οποία συνεπάγεται σύμφωνα με την υπ.αριθμ. 273836/20646/21.5.2020  απόφαση του Συνήγορου του Πολίτη ,όχι μόνο την απαλλαγή από την καταβολή διδάκτρων αλλά και τη δωρεάν παροχή του ελαχίστου αριθμού των στοιχειωδώς απαραιτήτων για την αποτελεσματική συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπως τα συγγράμματα ,τη σίτιση κτλ

Β. Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 4 ,όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στον Νόμο. Στην προκειμένη περίπτωση όμως αυτή η διάταξη καταστρατηγείται  ,αφού όλοι οι φοιτητές των ελληνικών Πανεπιστημίων ,συμπεριλαμβανομένων και των 1911 του ΠΑΜΑΚ,που πληρούν τις προϋποθέσεις σιτίζονται ,ενώ οι 2100 φοιτητές όχι.

Σε σχετική αναφορά της Βουλευτού κ. Κεφαλίδου τον Ιανουάριο του 2023(αρ.Πρ.:1036/25-1-2023)  το μεν Υπουργείο Οικονομικών ως Πόντιος Πιλάτος με το υπ.αριθμ.31864/28-2-2023 έγγραφό του δηλώνει αναρμόδιο ,το δε Υπουργείο Παιδείας δεν κάνει καν τον κόπο ως όφειλε να απαντήσει σπαταλώντας δημόσιους πόρους σε αντιδημοκρατικούς θεσμούς όπως η Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

  Συμπερασματικά ένας φοιτητής στο ΠAMAK στα 4 χρόνια φοίτησής του, μόνο για 8 μήνες σιτίστηκε δωρεάν κι αυτό γιατί το Πανεπιστήμιο αποφάσισε να αξιοποιήσει τα ταμειακά του διαθέσιμα, ώστε να σιτίσει το σύνολο των δικαιούμενων δωρεάν σίτισης φοιτητών έως την 31η Δεκεμβρίου 2023.

    Το ζήτημα έχει ξεσηκώσει πολλές διαμαρτυρίες από τους γονείς , ενώ έχουν γίνει παραστάσεις διαμαρτυρίας των φοιτητών ,οι οποίοι χαρακτηρίζονται μπαχαλάκηδες επειδή διεκδικούν όσα δικαιούνται.

Οικογένειες Φοιτητών του ΠΑΜΑΚ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kleista sxoleia
Ποια σχολεία θα είναι κλειστά σήμερα Τετάρτη λόγω του χθεσινοβραδινού ισχυρού σεισμού στη Λέσβο
Ισχυρός σεισμός 5,1 ρίχτερ στη Μυτιλήνη - Τι λένε οι ειδικοί
Ποια σχολεία θα είναι κλειστά σήμερα Τετάρτη λόγω του χθεσινοβραδινού ισχυρού σεισμού στη Λέσβο
παιδδια
«Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας»: Μία άποψη για τα Ωνάσεια σχολεία
Τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία ιδρύονται με βάση τις κατευθύνσεις της κυβερνητική πολιτικής εντείνοντας την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών
«Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας»: Μία άποψη για τα Ωνάσεια σχολεία