Τη Δευτέρα 26 και την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στη Μάλαγα της Ισπανίας, η εναρκτήρια συνάντηση (Kick off meeting) του προγράμματος «Τα φυτά ζητούν βοήθεια σε ένα κόσμο που αλλάζει - Plants crying for help in a changing world» (MicroSOS). Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα με συντονιστή το Πανεπιστήμιο της Ανδαλουσιανής πρωτεύουσας, συμμετέχουν φορείς και πανεπιστήμια όπως το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών της Ελλάδας, το Spanish National Research Council (CSIC) της Ισπανίας, το University of Tuscia της Ιταλίας, το Asian Institute of Technology της Ταϊλάνδης, το Leiden University και το Νetherlands Institute of Ecology της Ολλανδίας, καθώς επίσης και οι εταιρείες DeSangosse και Akinao της Γαλλίας και The Weather Makers της Ολλανδίας.
Το εν λόγω Πρόγραμμα έλαβε χρηματοδότηση 1,6 εκατ. ευρώ από τη Δράση Marie Sklodowska-Curie Actions Staff Exchanges και θα έχει διάρκεια τεσσάρων (4) ετών με έτος έναρξης το 2024. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επτά (7) Ακαδημαϊκοί εταίροι, τρεις (3) Εταιρείες, με περισσότερους από 30 ερευνητές, θέτοντας ως στόχο την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας. Το πρόγραμμα MicroSOS, θα αξιοποιήσει το μικροβίωμα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη Γεωργία, δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη μεταφορά γνώσεων και δεξιοτήτων μεταξύ ιδρυμάτων που ειδικεύονται στον τομέα της Γεωργίας.
Ειδικότερα, το μικροβίωμα, δηλαδή οι μικροβιακές κοινότητες που αλληλεπιδρούν και αναπτύσσονται πάνω και μέσα στα φυτά, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην προσαρμογή των καλλιεργειών σε συνθήκες καταπόνησης. Αυτό συμβαίνει, διότι διευκολύνει την πρόσληψη θρεπτικών στοιχείων από το έδαφος, περιορίζει τις αρνητικές επιπτώσεις αβιοτικών καταπονήσεων, όπως η ξηρασία και η αλατότητα στο έδαφος, ενώ μπορεί να ενεργοποιήσει το αμυντικό σύστημα των φυτών έναντι φυτοπαθογόνων οργανισμών και εντομολογικών εχθρών.
Επιπροσθέτως, το Πρόγραμμα MicroSOS προσφέρει προοπτικές καριέρας για τους ερευνητές μέσω της διεθνούς διεπιστημονικής και διατομεακής κινητικότητας, ενώ προωθεί τις συνεργασίες μεταξύ Ευρωπαίων και εταίρων της νοτιοαναταλοκής Ασίας, δημιουργώντας τις βάσεις για μελλοντικές δράσεις και χρηματοδοτήσεις. Συντονιστής του προγράμματος για το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, είναι ο Επίκουρος Καθηγητής Φυτοπαθολογίας κ. Ιωάννης Στριγγλής, ενώ στο πρόγραμμα θα συμμετέχει προσωπικό από τα Εργαστήρια Φυτοπαθολογίας, Φυσιολογίας & Μορφολογίας Φυτών και Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας του Πανεπιστημίου.
Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα MicroSOS, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στον παρακάτω σύνδεσμο : https://microsos.org/ και Twitter: https://twitter.com/MicroSOS_EU.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη