ονοματοδοσια σχολείων
Πάνω από 600 μονάδες έχουν πλέον το όνομα μιας σπουδαίας προσωπικότητας - Κανένα σχολείο δεν θέλησε να πάρει το όνομα κάποιου υπουργού Παιδείας.

Ξεπερνούν τα 600 τα σχολεία που έχουν αντικαταστήσει τους αριθμούς με το όνομα μιας σπουδαίας προσωπικότητας. Τα περισσότερα επιλέγουν ποιητές, με τα πρωτεία να κατέχει ένας νομπελίστας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας που παρουσιάζει ο Απόστολος Λακασάς στην εφημερίδα Καθημερινή , ο Οδυσσέας Ελύτης έχει επιλεγεί από εννέα σχολεία για να φέρουν το όνομά του.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Μίκης Θεοδωράκης με έξι σχολεία και ακολουθούν ο Κωστής Παλαμάς με τέσσερα σχολεία και ο Γιάννης Ρίτσος, η Ελλη Αλεξίου και ο Αντώνης Σαμαράκης με τρία σχολεία ο καθένας.

Παλιότερα σχολείο στην Πάτρα πήρε το όνομα Νίκος Τεμπονέρας προκειμένου να τιμηθεί ο καθηγητής που δολοφονήθηκε στο τότε Σχολικό Συγκρότημα 3ου & 7ου Γυμνασίου και Λυκείου Πάτρας και νυν 3ο Γυμνάσιο Πάτρας τόπος δολοφονίας του Τεμπονέρα. Το όνομά του φέρουν σήμερα και τα 2ο λύκειο Ιλίου και 3ο Γυμνάσιο Ιλίου.

Το πρόγραμμα ονοματοδοσίας των περίπου 15.000 σχολείων της χώρας ξεκίνησε το 2008. Στόχος ήταν να αφυπνισθεί η τοπική μνήμη, αφού το σχολείο είναι σημείο αναφοράς, και οι μαθητές να εργαστούν πάνω στην τοπική ιστορία ή με το έργο μιας σημαντικής προσωπικότητας.

Τα σχολεία προτείνουν (περισσότερες από μία εναλλακτικές προτάσεις) ονόματα αγίων, ηρώων, προσωπικοτήτων της εκπαίδευσης, της πολιτικής και της τέχνης. Βέβαια, υπάρχουν πολλά σχολεία που επιλέγουν κάποια προσωπικότητα που συνδέεται με τον τόπο τους. Και φυσικά, η επιλογή δεν είναι πάντα εύκολη.

Από την άλλη, όλα αυτά τα χρόνια έχει παρατηρηθεί να δημιουργούνται προβλήματα όταν τα γνωστά ονόματα κάθε περιοχής διεκδικούν πάνω από δύο σχολεία.

Παράλληλα, δεν λείπουν οι προτάσεις που ξεφεύγουν από τη σχολική πεπατημένη. Χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε στην «Καθημερινή» στέλεχος του υπουργείου, σε βάθος χρόνου έχουν γίνει προτάσεις όπως «Τα γλαρόνια», «Παιώνια», «Ιριδα», «Φύλακας άγγελος», «Ανεμώνη», «Μέλισσα», «Οι Μούσες», «Ρόδι», «Ηλιαχτίδα», «Τα νούφαρα», «Το πέτρινο».

Επίσης προτάθηκαν ονόματα όπως της Ρένας Βλαχοπούλου, του Στέλιου Καζαντζίδη, του Νίκου Γκάλη, του Γιώργου Κούδα, ενώ παλαιότερα υπήρξε σχολείο που ήθελε να πάρει το όνομα πρώην διευθυντή του. Οχι, προς το παρόν και με βάση όσα γνωρίζει το έμπειρο στέλεχος που μίλησε στην «Καθημερινή», κανένα σχολείο δεν θέλησε να πάρει το όνομα κάποιου υπουργού Παιδείας.

Τα ονόματα συσχετίζονται και με τη γεωγραφική περιφέρεια κάθε σχολείου.

Τα πιο δημοφιλή από τα ονόματα που έχουν προτείνει σχολεία Αττικής: Ελλη Αλεξίου, Διδώ Σωτηρίου, Κόντογλου, Μάνος Χατζιδάκις, Ελύτης.

Κ. Μακεδονίας: Αριστοτέλης, Μέγας Αλέξανδρος, Μανόλης Αναγνωστάκης, Ανδρόνικος, Κων. Καραμανλής, Παύλος Μελάς.

Αν. Μακεδονίας – Θράκης: Πηνελόπη Δέλτα, Παύλος Μελάς, Μέγας Αλέξανδρος, Αίσωπος, Αριστοτέλης, Θουκυδίδης, Απόστολος Παύλος, Πρωταγόρας, Μάνος Χατζιδάκις, Δημόκριτος, Δόμνα Βιζβίζη, Βάρναλης.

Νοτίου Αιγαίου: Βικέλας, Μανώλης Γλέζος, Ιπποκράτης, Καββαδίας, Γκάτσος, Μάνος Ελευθερίου, Ρόζα Ιμβριώτη, Ιπποκράτης.

Στερεάς Ελλάδος: Αθανάσιος Διάκος, Οδυσσέας Ανδρούτσος, Αχιλλέας, Αγγελος Σικελιανός.

Θεσσαλίας: Αχιλλέας, Ανθιμος Γαζής, Τζάρτζανος, Νικόλαος Πλαστήρας, Κοραής, Ρήγας Φερραίος, Γεώργιος Καρτάλης, Αλέξανδρος Δελμούζος, Αργοναύτες.

Κρήτης: Νίκος Καζαντζάκης, Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, Ελευθέριος Βενιζέλος, Αρκάδι, Πρεβελάκης, Κνωσός, Φαιστός.

Ηπείρου: Κώστας Κρυστάλλης, Μακρυγιάννης, Ελύτης, Βενέζης, Καρυωτάκης, Τοσίτσας, Αριστοτέλης Βαλαωρίτης.

Δ. Μακεδονίας: Μακρυγιάννης, Κωνσταντίνος Σιαμπανόπουλος, Διονύσιος Ψαριανός, Παύλος Μελάς, Ελύτης, Ελεν Κέλλερ.

Ιονίων Νήσων: Λορέντζος Μαβίλης, Σολωμός, Κάλβος, Σπύρος Σαμάρας, Ξενόπουλος, Αγιος Διονύσιος, Αχίλλειον, Μελίνα Μερκούρη.

Δ. Ελλάδας: Παλαμάς, Κωστής Στεφανόπουλος, Γαλάτεια Σαράντη, Ελύτης, Αίσωπος, Πηνελόπη Δέλτα, Γίτσος, Παπανούτσος, Ρόζα Ιμβριώτη.

Βορείου Αιγαίου: Αλκαίος, Αρίων, Βενέζης, Ελύτης, Θεόφιλος, Κόντογλου, Πιττακός, Αλκη Ζέη, Αρίσταρχος, Επίκουρος, Πυθαγόρας.

Πελοποννήσου: Λεωνίδας, Λυκούργος, Καποδίστριας, Κολοκοτρώνης, Γκάτσος, Σικελιανός, Νικηταράς, Παναγής Τσαλδάρης, Παπαφλέσσας, Νέστορας, Κάλλας.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πύραυλος
Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία για εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στην περιοχή Αστραχάν
Η Ρωσία επιτέθηκε στο Ντνίπρο με έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, έναν βαλλιστικό πύραυλο Kh-47M2 Kinzhal που εκτοξεύεται από αέρος και επτά...
Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία για εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στην περιοχή Αστραχάν
pasyd
ΠΑΣΥΔ: Ζητά Άμεση Άρση του Αποκλεισμού διδακτόρων δημοσίου από την Ανώτατη Εκπαίδευση
Συνάντηση ΠΑΣΥΔ με τον Γ.Γ. Ανώτατης Εκπαίδευσης για τη διδασκαλία διδακτόρων δημόσιου τομέα
ΠΑΣΥΔ: Ζητά Άμεση Άρση του Αποκλεισμού διδακτόρων δημοσίου από την Ανώτατη Εκπαίδευση
troxaia.jpg
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις 26/11 στην Αθηνών-Λαμίας λόγω άσκησης ετοιμότητας και αποχιονισμού
Η ΕΛΑΣ απευθύνει έκκληση στους οδηγούς, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν τη...
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις 26/11 στην Αθηνών-Λαμίας λόγω άσκησης ετοιμότητας και αποχιονισμού