Μιχάλης Φανουράκης
Είχε επιστρέψει στα θρανία... στα 89 του

"Έφυγε" από τη ζωή ο ιδιαίτερα συμπαθής και αγαπητός σε όλους στην ΚρήτηΜιχάλης Φανουράκης, γνωστός και ως "ο γηραιότερος φοιτητής της Ελλάδας", καθώς η θέλησή του για μάθηση και γνώση ήταν παροιμιώδης. Στα 97 του άλλωστε συνέχιζε να φοιτά σε δύο ανοικτά Πανεπιστήμια.

Πέθανε στο σπίτι του, κλείνοντας έτσι ένα μεγάλο κεφάλαιο… Μία ευγενική μορφή, ένας σπουδαίος άνθρωπος

Ο Μιχάλης Φανουράκης ήταν ο γηραιότερος φοιτητής της χώρας. Μάλιστα, δεν σπούδασε σε ένα, αλλά σε δύο Πανεπιστήμια αποδεικνύοντας ότι τίποτε δεν θα σταματούσε τη δίψα του για μάθηση.

Είχε τιμηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης πριν 5 χρόνια ,δεν κατάφερε να πάει σχολείο λόγω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, παρ όλα αυτά στα 91 του χρόνια φοιτούσε σε δύο πανεπιστήμια.

Τότε είχε μιλήσει για τη διά βίου μάθηση καθότι ήταν επί 7 χρόνια φοιτητής στο Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο. Είχε μάλιστα αποκαλύψει πως συμμετέχει σε εκδηλώσεις που γίνονται στην Επισκοπή, στο χωριό του, αλλά και στο Ηράκλειο ενώ αθλούταν καθημερινά διανύοντας τουλάχιστον 5 χλμ ημερησίως.

Ο ίδιος είχε πει πως η παιδεία ανοίγει ορίζοντες πνευματικούς στον άνθρωπο, σε οποιαδήποτε ηλικία και αν είναι. «Ξέρετε πόσο καλό μού κάνει εμένα αυτό το πράγμα, έναν άνθρωπο 91 ετών, να έρχομαι και να κάθομαι δίπλα σε έναν νεαρό άνθρωπο και να κουβεντιάζουμε;».

Τα… χρόνια της Κατοχής

Αναφερόμενος στα χρόνια της κατοχής είχε πει: «Όλοι μας εκείνα τα χρόνια της Κατοχής περάσαμε πολλά βάσανα. Γεγονός που μας επηρέασε, αλλά μας άνδρωσε κιόλας. Η Επισκοπή ήταν κέντρο διακομιδής αιχμαλώτων και τραυματιών. Τους πήγαιναν στο παλιό δημοτικό σχολείο και εκεί τους πρόσφεραν τη θεραπεία και την περιποίηση που χρειάζονταν.

Θυμάμαι μια μέρα είχαμε ξεμείνει από επιδέσμους και μια γυναίκα του χωριού προσφέρθηκε να χαρίσει τα σεντόνια της προίκας της, που ήταν απείραχτα, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουμε στους τραυματίες. Τα σεντόνια κόπηκαν και έγιναν επίδεσμοι. Αυτή είναι η ελληνική ψυχή. Αυτός είναι ο Έλληνας».

Η επιστροφή στα θρανία

«Το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο είναι πραγματικά πάρα πολύ ωραίο. Από μικρό παιδί μου άρεσε η γνώση. Πάντα με θυμάμαι να κρατάω ένα βιβλίο και να διαβάζω. Ο πόλεμος όμως κατέστρεψε πάρα πολλά παιδιά που είχαν ταλέντα. Αν δε γινόταν, θα ήταν διαφορετική η ανθρωπότητα», τόνισε για την ευκαιρία που έχασε τότε, αλλά μετά από καιρό το έκανε πραγματικότητα.

«Δε θέλω να βλέπω ανθρώπους στους κάδους ή ανθρώπους χωρίς κατοικία. Θέλω να βλέπω το συνάνθρωπό μου να γελά… Ο καθένας μας ήρθε στον κόσμο για να ζήσει και αυτό πρέπει να γίνει», είχε πει με λόγια που συγκινούν.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 31/03

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

γαζα
Συνεχίζεται η σφαγή του Ισράηλ στη Γάζα: Οκτώ νεκροί από νέο ισραηλινό πλήγμα – Ανάμεσά τους και παιδιά
Η επίθεση εναντίον Παλαιστίνιων σημειώθηκε κατά την έναρξη της γιορτής που σηματοδοτεί το τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανιού
Συνεχίζεται η σφαγή του Ισράηλ στη Γάζα: Οκτώ νεκροί από νέο ισραηλινό πλήγμα – Ανάμεσά τους και παιδιά
διαδη
Αρνούνται την καθαρογραφή αθωωτικών αποφάσεων διαδηλωτών - Μετά αναρωτιούνται γιατί η κοινωνία δεν εμπιστεύεται τη «δικαιοσύνη»
Οι εξαιρέσεις που θεσπίζονται καθιστούν σχεδόν αδύνατη την καθαρογραφή αθωωτικών αποφάσεων και οδηγούν σε ανησυχίες για τη διαφάνεια και την...
Αρνούνται την καθαρογραφή αθωωτικών αποφάσεων διαδηλωτών - Μετά αναρωτιούνται γιατί η κοινωνία δεν εμπιστεύεται τη «δικαιοσύνη»
λουκέτο
Αντιδράσεις για την απόφαση αναστολής λειτουργίας σχολείων του Δήμου Μύκης λόγω Μπαϊραμιού
Η Περιφερειακή Διεύθυνση επισημαίνει ότι, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, τα δημόσια σχολεία στον Δήμο Μύκης θα λειτουργήσουν κανονικά στις...
Αντιδράσεις για την απόφαση αναστολής λειτουργίας σχολείων του Δήμου Μύκης λόγω Μπαϊραμιού
Υπουργείο Παιδείας
Μη κρατικά ΑΕΙ: Στις 31/3 κλείνει η πλατφόρμα της ΕΘΑΕΕ - Ποιοι κατέθεσαν αιτήσεις και τι αναμένεται
Τελευταία ημέρα αύριο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα – Οι αιτούντες, η διαδικασία, οι ενστάσεις και το ΣτΕ
Μη κρατικά ΑΕΙ: Στις 31/3 κλείνει η πλατφόρμα της ΕΘΑΕΕ - Ποιοι κατέθεσαν αιτήσεις και τι αναμένεται