Μόλις το ημερολόγιο «δείξει» μέσα Μαΐου, το «σαφάρι» των γονιών για το καλύτερο και πιο συμφέρον summer camp στην πόλη ξεκινά, καθώς η αγωνία για το πώς θα φυλάσσονται και θα απασχολούνται τα παιδιά επί τρεις μήνες που τα σχολεία παραμένουν κλειστά λόγω καλοκαιριού, είναι μεγάλη.
Αλλωστε, οι θερινές κατασκηνώσεις στην εξοχή, μια επιλογή που υφίσταται εδώ και δεκαετίες και επιλέγεται από πολλούς γονείς, έχουν διάρκεια που δεν ξεπερνά τις δεκαπέντε ημέρες, αν ο γονέας αξιοποιήσει τις επιταγές της ΔΥΠΑ ή του ασφαλιστικού ταμείου του. Αντιλαμβανόμενοι αυτό το κενό, ιδιωτικοί φορείς ξεκίνησαν να δημιουργούν την τελευταία δεκαετία τα διάσημα πια προγράμματα «summer camps στην πόλη», τα οποία γίνονται ανάρπαστα.
Γάμοι, βαφτίσια και… summer camps
Η διάρκεια φύλαξης και απασχόλησης των παιδιών στα εν λόγω προγράμματα φθάνει ακόμα και τις οκτώ ώρες ημερησίως, έτσι ώστε να συμβαδίζει με το εργασιακό ωράριο των γονιών. Υπάρχουν προγράμματα για όλα τα μπάτζετ, ενώ δεν υπάρχει πια γειτονιά στην Αθήνα που να μην έχει να επιδείξει προσφορές σε αυτόν τον τομέα. Οσο για τους διοργανωτές, το πεδίο για δράση είναι λαμπρό και περιλαμβάνει από φορείς με μεγάλη εμπειρία στην επιμόρφωση και απασχόληση παιδιών μέχρι χώρους διοργάνωσης εκδηλώσεων.
Ποιο είναι τελικά το πλαίσιο λειτουργίας που διέπει αυτή τη διαρκώς διογκούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα; Ποιος ελέγχει την ποιότητα των προγραμμάτων και πώς θωρακίζεται η ασφάλεια παιδιών και εργαζομένων;
Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη
Τον περασμένο Ιανουάριο, ο Συνήγορος του Πολίτη απέστειλε ένα έγγραφο στο υπουργείο Παιδείας στο οποίο ανέφερε πως διερευνά αναφορές σχετικά με την έλλειψη θεσμικού και ρυθμιστικού πλαισίου και προδιαγραφών όσον αφορά στα κέντρα μελέτης που απευθύνονται σε μαθητές/μαθήτριες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και των θερινών κατασκηνώσεων/δραστηριοτήτων κέντρων μελέτης και ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, των λεγόμενων summer camps. Στην επιστολή γίνεται λόγος για «ανεξέλεγκτη λειτουργία» χωρίς προβλεπόμενους και εποπτευόμενους όρους που αφορούν μεταξύ άλλων την ασφάλεια, τις υγειονομικές προδιαγραφές, τις προδιαγραφές του κτιρίου, τα προσόντα και την πιστοποίηση του προσωπικού αλλά και τη μεταφορά των παιδιών.
Ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει ότι «είναι απαραίτητη η υποβολή εισήγησης από την υπηρεσία σας με στόχο την άμεση διαμόρφωση κατάλληλου θεσμικού πλαισίου και προδιαγραφών λειτουργίας από την Πολιτεία, προκειμένου να ρυθμιστούν οι όροι φοίτησης των παιδιών στα Κέντρα Μελέτης και τα summer camps των κέντρων αυτών και των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, με κριτήριο την προστασία των δικαιωμάτων των ανηλίκων και ειδικότερα, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, την υγιεινή, ασφάλεια και εν γένει διασφάλιση του βέλτιστου συμφέροντός τους, σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπερνομοθετικής ισχύος ν.2101/92, αλλά και εργασίας του προσωπικού με εκπαιδευτικό, εργασιακό και οικονομικό έλεγχο του παρεχόμενου έργου».
ΟΙΕΛΕ: Ποιος ελέγχει αν οι χώροι είναι κατάλληλοι;
Είχε προηγηθεί τον Ιούνιο του 2023, συνάντηση του προέδρου της ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας) Γιώργου Χριστόπουλου με τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας παρουσία της Βοηθού Συνηγόρου του Παιδιού, όπου υπογραμμίστηκε η ανάγκη για παρακολούθηση και έλεγχο στο εργασιακό καθεστώς που επικρατεί στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και Κέντρα Μελέτης που διοργανώνουν summer camps. Σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο, ζητήθηκε από την ΟΙΕΛΕ μια δειγματοληπτική λίστα με τέτοιους χώρους για να ξεκινήσει να διενεργεί ελέγχους, το αποτέλεσμα των οποίων δεν έχει γίνει έως τώρα γνωστό.
Μιλώντας στην «Κ» ο κ. Χριστόπουλος επισήμανε πως ακόμα κι αν αρκετοί από όσους διοργανώνουν summer camps έχουν μεγάλη εμπειρία στην επιμόρφωση και απάσχοληση παιδιών –όπως τα ιδιωτικά σχολεία και τα μουσεία– σε κάθε περίπτωση η απουσία πλαισίου δημιουργεί ερωτήματα.
«Πώς γίνεται ένα κέντρο ξένων γλωσσών ή ένας πολιτιστικός φορέας, οι οποίοι έχουν αδειοδότηση για πολύ συγκεκριμένες εργασίες, να φιλοξενούν παιδιά στους χώρους τους επί οκτώ ώρες; Ποιος ελέγχει αν οι χώροι είναι κατάλληλοι, επαρκώς φωτισμένοι και επαρκώς αεριζόμενοι; Υπάρχει ιατροφαρμακευτική πρόνοια;»
Σε ό,τι αφορά τα Κέντρα Μελέτης που διοργανώνουν summer camps, ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ κάνει λόγο για ένα «πρόβλημα μέσα σε προϋπάρχον πρόβλημα», καθώς αυτά δεν υπάγονται σε κανένα ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας ενώ δεν έχουν περάσει και από κανέναν έλεγχο για την κτιριακή τους υποδομή από τον ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού), όπως συμβαίνει για τις υπόλοιπες μονάδες ιδιωτικής εκπαίδευσης.
«Η “μετάλλαξή” τους το καλοκαίρι σε summer camps προκαλεί τρόμο, διότι σε απολύτως ανέλεγκτες δομές πραγματοποιούνται δραστηριότητες με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας (π.χ. αναρρίχηση, κολύμβηση)» σημειώνει ο κ. Χριστόπουλος.
Επίσης και οι εργαζόμενοι, σε πολλές περιπτώσεις δεν δηλώνονται, ενώ σε άλλες δηλώνονται ως εργαζόμενοι άσχετων ειδικοτήτων. «Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια τέτοια δομή στην Κρήτη οι εργαζόμενοι ήταν δηλωμένοι ως… εργάτες ορυχείου» καταλήγει ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ.
Πηγή: Καθημερινή
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ