pierakakis
«Κάτι κάνουμε λάθος όταν έχουμε τόσους Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό κι όταν δεν έχουμε κανέναν ξένο. Πώς η Ιταλία κατάφερε και άνοιξε το σύστημά της, διεθνοποιήθηκε. Έχουμε αστέρια, έχουμε εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό αλλά έχουμε λάθος σύστημα»

Την ανάγκη αλλαγής στο μείγμα της στρατηγικής με πρόταγμα την διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων, προτάσσει ο Υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος φιλοξενήθηκε στο ZAPRA RADIO 89,6 και την εκπομπή του Δημήτρη Παππά, με την αφορμή της παρουσίας του στα Χανιά.

«Κάτι κάνουμε λάθος όταν έχουμε τόσους Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό κι όταν δεν έχουμε κανέναν ξένο. Πώς η Ιταλία κατάφερε και άνοιξε το σύστημά της, διεθνοποιήθηκε. Έχουμε αστέρια, έχουμε εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό αλλά έχουμε λάθος σύστημα» τόνισε.

Για τις πανελλαδικές εξετάσεις, με την αφορμή της έναρξής τους, ο υπουργός παιδείας, έκανε λόγο για μια διαδικασία με μεγάλη αξιοπιστία, παρότι είναι συνυφασμένη με την λέξη άγχος και σίγουρα πρέπει να το μειώσουμε αυτό, είναι μια διαδικασία αδιάβλητη στον απόλυτο βαθμό ανέφερε.

Ο κ. Πιερρακάκης, προανήγγειλε την ικανοποίηση ενός χρόνιου αιτήματος του ΜΑΙΧ για αναγνώριση των τίτλων σπουδών του: «Το ανακοινώσαμε χθες. Είδαμε το ΜΑΙΧ που είναι ένα διαμάντι και το αίτημά του θα γίνει πράξη το επόμενο διάστημα, θα αναγνωριστούν τα πτυχία που δίνει επίσημα από το ελληνικό κράτος»

Αναφερόμενος στον «χάρτη» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νησί, ο κ. Πιερρακάκης παρατήρησε πως «η Κρήτη έχει μια μοναδικότητα, με τρία πανεπιστήμια πολύ υψηλού επιπέδου, με το ΙΤΕ, με το ΜΑΙΧ. Αυτό που πρέπει να σκεφτεί κανείς είναι πώς αυτό το άθροισμα να το κάνω γινόμενο, να δώσω δηλαδή πολλαπλασιαστική αξία, αυξάνοντας τις συνέργειες » και προανήγγειλε πρωτοβουλίες σε αυτόν τον τομέα. «Εργαλεία θα βρούμε, περιμένουμε τις προτάσεις» τόνισε.

Σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις των πανεπιστημίων τόνισε ότι έπεφταν κάθε χρόνο από το 2010 έως το 2018. Σήμερα είμαστε 50% πάνω σε σχέση με το 2018. Είμαστε 130 εκ. ευρώ λειτουργικά έξοδα. Πληρώνουμε τους μισθούς. Δίνουμε 200 εκ ευρώ ΕΣΠΑ, δίνουμε τα ΣΔΙΤ για φοιτητικές εστίες, δίνουμε Ταμεία Ανάκαμψης. Άρα εγώ θα έλεγα ότι το πιο σημαντικό εδώ είναι η στρατηγική. Και ο πυρήνας είναι η διεθνοποίηση. Κάτι κάνουμε λάθος όταν έχουμε τόσους Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό κι όταν δεν έχεις κανέναν ξένο. Πώς η Ιταλία κατάφερε και άνοιξε το σύστημά  της, διεθνοποιήθηκε. Έχουμε αστέρια, έχουμε εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό αλλά έχουμε λάθος σύστημα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 3/02

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μηνιγγιτιδα
ΕΟΔΥ: Άμεσος, καθολικός και δωρεάν εμβολιασμός του φοιτητικού και μαθητικού πληθυσμού κατά της μηνιγγίτιδας!
«Οι ζωές μας μετράνε, δεν είναι κόστος»
ΕΟΔΥ: Άμεσος, καθολικός και δωρεάν εμβολιασμός του φοιτητικού και μαθητικού πληθυσμού κατά της μηνιγγίτιδας!
αμορ
Λέκκας: Το ρήγμα της Αμοργού παραμένει ανενεργό - Υπάρχει κίνδυνος για σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ
Το ακραίο σενάριο προβλέπει σεισμό 6 – 6,2 Ρίχτερ, που αν πραγματοποιηθεί, ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στην περιοχή
Λέκκας: Το ρήγμα της Αμοργού παραμένει ανενεργό - Υπάρχει κίνδυνος για σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ
syllalitirio_poreia_kinitopoiiseis_ntountouka.jpg
Διωκόμενοι εκπαιδευτικοί Λάρισας: «Ζητούμε τη συμπαράσταση όλων των εκπαιδευτικών»
Γενική Συνέλευση των διωκόμενων εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Λάρισας σήμερα στις 18:30 στο 37ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας
Διωκόμενοι εκπαιδευτικοί Λάρισας: «Ζητούμε τη συμπαράσταση όλων των εκπαιδευτικών»