Το 5ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, μετά από την έγκριση της αίτησής του, συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+ KA122 σε δύο σχέδια κινητικότητας προσωπικού σχολικής εκπαίδευσης με τίτλους: "The Democratic Life in the EU: Teaching Citizen Rights and Duties" και "Exploring Biodiversity and Ecology Through the Lens of Creativity and Culture."
Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2023 και θα λήξει τον Μάρτιο του 2025. Ο φορέας που οργάνωσε τα μαθήματα και των δύο σχεδίων κινητικότητας είναι το Europass Teacher Academy. Το έργο και των δύο κινητικοτήτων χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον εθνικό φορέα ΙΚΥ.
The Democratic Life in the EU: Teaching Citizen Rights and Duties
Στο πλαίσιο του πρώτου σχεδίου κινητικότητας "The Democratic Life in the EU: Teaching Citizen Rights and Duties", οι εκπαιδευτικοί του 5ου ΓΕΛ Μυτιλήνης Παναγιώτης Μανιάτης, Πελαγία Ζαννίδου και Άννα Ζαχαρία συμμετείχαν σε οργανωμένο πρόγραμμα μαθημάτων στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας από 1 έως 6 Απριλίου 2024. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στα Αγγλικά και συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα, τη Γερμανία και τη Σουηδία.
Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί κατανόησαν τη σημασία των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων τους ως Ευρωπαίοι πολίτες και εκτίμησαν την αξία και την επίδραση αυτών στην καθημερινή ζωή. Η επιμόρφωση που έλαβαν τους βοήθησε να συνειδητοποιήσουν την αναγκαιότητα της δημοκρατικής δράσης και να υιοθετήσουν βιωματικές εκπαιδευτικές τεχνικές για την εισαγωγή και μύηση των μαθητών στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις στο σχολείο και στον δημόσιο διάλογο.
Exploring Biodiversity and Ecology Through the Lens of Creativity and Culture
Στο πλαίσιο του δεύτερου σχεδίου κινητικότητας "Exploring Biodiversity and Ecology Through the Lens of Creativity and Culture", οι εκπαιδευτικοί του 5ου ΓΕΛ Μυτιλήνης Ευθυμία Τζίνη, Χρυσούλα Λινάρδου και Γιώργος Κουτσουκέλλης συμμετείχαν σε οργανωμένο πρόγραμμα μαθημάτων στο Στρασβούργο της Γαλλίας από 22 έως 27 Απριλίου 2024. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στα Αγγλικά και συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Τουρκία και τη Βουλγαρία.
Οι εκπαιδευτικοί αντιλήφθηκαν την αξία της βιοποικιλότητας και συνέδεσαν παιδαγωγικά την οικολογία με την τέχνη και τον πολιτισμό, με στόχο να φέρουν τους μαθητές πιο κοντά στη φύση και να τους ευαισθητοποιήσουν σχετικά με το πρόβλημα της παγκόσμιας οικολογικής κρίσης.
Εμπειρίες και Συμπεράσματα
Οι εκπαιδευτικοί του 5ου Γενικού Λυκείου έγιναν πρεσβευτές του νησιού και της χώρας μας στην Κεντρική Ευρώπη. Οι συζητήσεις και οι συγκρίσεις στάσεων και απόψεων με εκπαιδευτικούς από διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα έθεσαν τις βάσεις για μελλοντικές συνεργασίες σε ευρωπαϊκά προγράμματα που να αφορούν τόσο τους εκπαιδευτικούς όσο και τους μαθητές.
Το πρόγραμμα ERASMUS+ αποδεικνύεται πολύτιμο εργαλείο για την ενίσχυση της επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών και την προώθηση της ευρωπαϊκής συνεργασίας και κατανόησης.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Γιατί στη Θεσσαλονίκη χρησιμοποιούν τη φράση «με λες» αντί για «μου λες»
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση