Thumbnail
Συνάντηση εργασίας της υφυπουργού Παιδείας κ.Ι.Λυτρίβη, της ΟΙΕΛΕ και του Συνήγορου του Πολίτη για το θέμα, την ερχόμενη Τρίτη 27 Αυγούστου

Κρατάει πολλά χρόνια η υπόθεση της «θολής νομιμότητας» με τα  Κέντρα Μελέτης για μαθητές Δημοτικού, που ήρθε για πολλοστή φορά χτες στην επικαιρότητα με την καταγγελία της ΟΙΕΛΕ κατά του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Καλλιάνου ότι διατηρεί ένα από αυτά, και την οργισμένη απάντηση του Καλλιάνου που προειδοποίησε για προσφυγή στα δικαστήρια υποστηρίζοντας ότι είναι απολύτως νόμιμος.

Σύντομα όμως θα υπάρξουν εξελίξεις, καθώς εξ αφορμής αυτής της καταγγελίας (η οποία πιθανώς θα φτάσει και στη δικαιοσύνη) το Υπουργείο Παιδείας  και η Υφυπουργός κ. Λυτρίβη, που προφανώς γνωρίζουν ότι υπάρχει θέμα νομιμότητας με τα Κέντρα Μελέτης, κάλεσαν την ΟΙΕΛΕ σε συνάντηση την Τρίτη 27/8 για το θέμα. Στόχος είναι να διαμορφωθεί νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία τους (αν υποτεθεί ότι θα αποδεχθεί το κράτος να λειτουργήσουν ξανά, μετά από την κατάργησή τους το μακρυνό 1977, Φροντιστήρια για μαθητές Δημοτικού, με τον «ωραιοποιημένο» τίτλο Κέντρα Μελέτης)

Στη συνάντηση θα συμμετέχει και ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος προ μηνών έχει μελετήσει το ζήτημα εντοπίζοντας το κενό και σημειώνοντας ότι ότι «είναι απαραίτητη η άμεση διαμόρφωση κατάλληλου θεσμικού πλαισίου και προδιαγραφών λειτουργίας, προκειμένου να ρυθμιστούν οι όροι φοίτησης των παιδιών στα Κέντρα Μελέτης και τα summer camps των κέντρων αυτών και των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, με κριτήριο την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπερνομοθετικής ισχύος ν.2101.92, καθώς και τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και του ολοκληρωμένου ελέγχου της εργασίας, καταλληλότητας και ειδίκευσης του προσωπικού». 

Με αφορμή αυτή την υπόθεση, η περίπτωση των Κέντρων Μελέτης Δημοτικού επανέρχεται στη δημοσιότητα καθώς είναι εκατοντάδες οι επιχειρήσεις ανά τη χώρα που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες σε οικογένειες με παιδιά Δημοτικού, παρότι δεν υπάρχει εδώ και δεκαετίες σαφές νομικό καθεστώς για τη λειτουργία τους. Τι θα συμβεί όμως, αν λχ προκύψει ατύχημα ή πρόβλημα σε μαθητή ή εκπαιδευτικό; Αν προκύψει κάποια παρενόχληση; Αν κάποιοι γονείς θεωρήσουν ότι δεν λαμβάνουν τις υπηρεσίες που πλήρωσαν;

Αυτό καθώς η  η λειτουργία των Κέντρων Μελέτης για παιδιά Δημοτικού είναι σήμερα ανεξέλεγκτη. Στην πράξη, υπάρχουν  σε κάθε γειτονιά, αλλά δεν υπόκεινται σε κανόνες: αδειοδότηση, προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας, με διδάσκοντες ανεξέλεγκτους, οι οποίοι υπο-αμείβονται. Πρόκειται για ένα πεδίο, που παραμένοντας ουσιαστικά αρρύθμιστο, εγκυμονεί κινδύνους για τα παιδιά. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να ξεκινήσει ένα Κέντρο Μελέτης κάνοντας  έναρξη επιτηδεύματος στη εφορία. Για τους Φροντιστές πάντως, η λειτουργία τους δεν απαγορεύεται, παρότι για την ΟΙΕΛΕ και όπως αναφέρει ο νόμος του 77, απαγορεύεται! 

Κι έτσι κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι προβλέπεται  (για την ακρίβεια, ξέρουμε πώς αυτή τη στιγμή δεν προβλέπεται τίποτα...) , μέχρι να μας προκύψει ακόμα ένα «πέσιμο από τα σύννεφα»

Σημειώνουμε λοιπόν ότι τα Κέντρα Μελέτης (αλλιώς και «Φροντιστήρια Δημοτικού»), καταργήθηκαν το άρθρο 56 του Ν. 682/77:

«Άρθρον 56

Κατάργησις φροντιστηρίων Δημοτικής Εκπαιδεύσεως

Από της ενάρξεως ισχύος του παρόντος καταργούνται τα φροντιστήρια Δημοτικής Εκπαιδεύσεως, αιρουμένων αυτοδικαίως των χορηγηθεισών αδειών ιδρύσεως και λειτουργίας αυτών.»

Το μπάχαλο...

Την απουσία πλαισίου, την ομολόγησε εξάλλου το ίδιο το ΥΠΑΙΘΑ πέρυσι, απαντώντας σε Ερώτηση της Βουλευτή  Σ. Ασημακοπούλου για τις νομοθετικές ρυθμίσεις σχετικά με τα Κέντρα Μελέτης μαθημάτων του Δημοτικού:

«Με τις διατάξεις του άρθρου 56 του ν. 682/1977 (ΦΕΚ 244/Α΄/1-9-1977) και από της ενάρξεως της ισχύος του, δηλ. από 1/9/1977, καταργήθηκαν τα φροντιστήρια Α/θμιας Εκπ/σης, όπως είχαν θεσμοθετηθεί με το άρθρο 63 του ν.2545/1940, και ήρθησαν οι έως τότε χορηγηθείσες άδειες ίδρυσης και λειτουργίας. Επιπλέον, από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (Ν. 4442/2016/Α΄230, όπως τροποποιήθηκε από το Ν. 4849/2021/ΦEK A΄207, Ν. 4093/2012/ΦΕΚ Α΄222, όπως ισχύει, Α.Ν. 2545/1940/ΦΕΚ Α΄ 287, όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 682/1977/ΦΕΚ Α΄ 244 και ισχύει),δεν προκύπτει να ορίζεται οποιαδήποτε έννοια ή λειτουργία Κέντρων Μελέτης, ούτε προβλέπεται σχετική αρμοδιότητα ή διαδικασία χορήγησης άδειας κέντρων μελέτης από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π», απάντησε το Υπουργείο.

Βέβαια από το 1977 μέχρι σήμερα πολλά άλλαξαν, και η ΟΙΕΛΕ  έχει ζητήσει από το 2018 νέα νομοθέτηση για τα Κέντρα Μελέτης, αναγνωρίζοντας ότι η ανεπάρκεια των κρατικών δομών και οι δυσκολίες των οικογενειών γεννούν μια κοινωνική ανάγκη. Ωστόσο, οπως υποστηρίζει, μέχρι σήμερα χιλιάδες δομές λειτουργούν παράνομα, θέτοντας μάλιστα σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια χιλιάδων παιδιών.

Το θέμα είχε συζητηθεί ξανά το 2017 επί υπουργίας Κ.Γαβρόγλου, όταν η τότε διοίκηση του  ΕΟΠΠΕΠ  είχε ζητήσει  από όσα φροντιστήρια νλειτουργούσαν και Κέντρων Μελέτης να αναστείλουν τη λειτουργία τους, προειδοποιώντας ότι τέτοια δραστηριότητα «παραβιάζει τους όρους χορήγησης  της άδειας λειτουργίας του αδειοδοτούμενου  από τον οργανισμό μας, φορέα σας και να μας ενημερώσετε  εγγράφως για τις ενέργειάς σας εντός 15 ημερών από τη λήψη της παρούσας επιστολή σας.. Σε αντίθετη περίπτωση θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να ανακαλέσουμε την άδεια λειτουργίας του Φροντιστηρίου σας».

Ομως τίποτα δεν έγινε τότε, παρότι ο Κ.Γαβρόγλου το 2019 είχε κάνει λόγο για επερχόμενη νομοθετική παρέμβαση. Εγιναν όμως οι εκλογές και δεν πρόλαβε.

Μόνο στην Ελλάδα αυτά: Κανένα πλαίσιο λειτουργίας

Ετσι, «τα Κέντρα Μελέτης αποτελούν μια ομάδα χιλιάδων επιχειρήσεων που δεν υπάγονται σε κανένα ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας. Ακόμη χειρότερα, δεν έχουν υποστεί κανέναν έλεγχο για την κτηριακή τους υποδομή από τον ΕΟΠΠΕΠ, όπως συμβαίνει για όλες τις υπόλοιπες μονάδες ιδιωτικής εκπαίδευσης, επομένως προκύπτει σαφής κίνδυνος για την υγεία και την ασφάλεια χιλιάδων παιδιών και εργαζόμενων. Η «μετάλλαξή τους» τους καλοκαιρινούς μήνες σε summer camps, μάλιστα προκαλεί τρόμο, διότι σε απολύτως ανέλεγκτες δομές πραγματοποιούνται δραστηριότητες με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας (π.χ. αναρρίχηση, κολύμβηση). Επιπλέον, οι δομές αυτές πραγματοποιούν σε πολλές περιπτώσεις μεταφορά μαθητών χωρίς πιστοποιημένα οχήματα και οδηγούς, με αποτέλεσμα οι κίνδυνοι για τα παιδιά να αυξάνονται!», όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, που έθεσε εκ νέου το ζήτημα στην κυβέρνηση της ΝΔ και τον νυν υπουργό Κ.Πιερρακάκη.

Τι απάντησε το Υπουργείο στις 5/7/2022;

«Σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα: Με τις διατάξεις του άρθρου 56 του ν. 682/1977 (ΦΕΚ 244/Α΄) καταργήθηκαν τα φροντιστήρια Α/θμιας Εκπ/σης και ήρθησαν οι έως τότε χορηγηθείσες άδειες ίδρυσης και λειτουργίας. Ως εκ τούτου, δεν θεμελιώνεται αρμοδιότητα του ΥΠΑΙΘ σχετικά με τα ονομαζόμενα κέντρα μελέτης». Μακριά από μάς δηλαδή....

Σε νεότερη απάντησή του μετά από αναφορά του Συνηγόρου του Πολίτη (ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ 2που προκλήθηκε από καταγγελία της ΟΙΕΛΕ, το Υπουργείο Παιδείας τον Ιούνιο του 2024 (ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ 3) απάντησε ότι η πολιτική ηγεσία προτίθεται άμεσα να προχωρήσει σε νομοθέτηση για τα Κέντρα Μελέτης, αναγνωρίζοντας το νομοθετικό κενό.

«Απαντώντας στην με αρ. πρωτ. 337426/5060/30-01-2024 (αρ. πρωτ. Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. 10984/Ν1/01-02-2024) επιστολή σας σχετικά με το αίτημα διαμόρφωσης / θέσπισης ρυθμιστικού πλαισίου για την οργάνωση και λειτουργία των Κέντρων Μελέτης σας ενημερώνουμε ότι κατόπιν σχετικής εισήγησης της Υπηρεσίας μας η Πολιτική Ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. προσανατολίζεται στο άμεσο μέλλον να ρυθμίσει κανονιστικά/νομοθετικά τα ζητήματα αδειοδότησης και λειτουργίας των Κέντρων Μελέτης, τους όρους και τις προϋποθέσεις του προσωπικού που θα απασχολείται στις εν λόγω δομές καθώς και την εποπτεία επ΄αυτών.»

Αργότερα, τον εφετινό Ιούλιο,  με επιστολή του ο Συνήγορος του Πολίτη ενημέρωσε την ΟΙΕΛΕ ότι διερεύνησε την αναφορά της σχετικά με την απουσία θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Κέντρων Μελέτης, καθώς και των θερινών κατασκηνώσεων-δραστηριοτήτων (summer camps) αυτών, αλλά και των ιδιωτικών σχολείων. Μετά από τη διαβούλευση με την Επιθεώρηση Εργασίας,  προχώρησε σε έγγραφη παρέμβαση προς το Υπουργείο Παιδείας ζητώντας την άμεση διαμόρφωση κατάλληλου θεσμικού πλαισίου και προδιαγραφών λειτουργίας, προκειμένου να ρυθμιστούν οι όροι φοίτησης των παιδιών στα Κέντρα Μελέτης και τα summer camps με κριτήριο την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και του ολοκληρωμένου ελέγχου της εργασίας, καταλληλότητας και ειδίκευσης του προσωπικού.

Περιμένουμε λοιπόν το Ελληνικο κράτος να ασχοληθεί επιτέλους και να λύσει αυτό το σύνθετο πρόβλημα όπως κάνει κάθε κράτος δικαίου, ΠΡΟΤΟΥ το αναγκάσει η πραγματικότητα να ασχοληθεί εσπευσμένα -και για τους λάθος λόγους...

Δείτε εδώ την επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη στην ΟΙΕΛΕ

Δείτε εδώ το απαντητικό έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 23/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Στέφανος Παραστατίδης
Παραστατίδης για Καλλιάνο και παράνομο Κέντρο Μελέτης: «Εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση»
«Η προσπάθεια ενός βουλευτή της κυβερνώσας Παράταξης να κρυφτεί πίσω από ένα νομοθετικό κενό προκαλεί θλίψη»
Παραστατίδης για Καλλιάνο και παράνομο Κέντρο Μελέτης: «Εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση»