alki zei
Η Άλκη Ζέη αποτελεί πρέσβειρα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό, καθώς το σύνολο του έργου της είναι μεταφρασμένο και κυκλοφορεί σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο

Με αποφάσεις της υφυπουργού Παιδείας κ.Ζέττας Μακρή που δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ, προστίθενται προσωνυμίες σε δύο σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Παλαιού Φαλήρου προστίθεται η προσωνυμία: «8ο Δημοτικό Σχολείο Π. Φαλήρου - Άλκη Ζέη», ενώ στο 20ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας προστίθεται η προσωνυμία: «20ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας - Ευάγγελος Γεωργής»

Ποια ήταν η Αλκη Ζέη

Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923, «στην οδό Κέας, στην πλατεία Κολιάτσου, στις 15 του Δεκέμβρη» (Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο). Ο πατέρας της καταγόταν από την Κρήτη και η μητέρα της από τη Σάμο, όπου πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια. Όταν άρχισε το σχολείο, η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στο Μαρούσι και στη συνέχεια στην Αθήνα. Παντρεύτηκε τον θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη Γιώργο Σεβαστίκογλου, που πέθανε το 1991. Απέκτησαν δύο παιδιά, την Ειρήνη και τον Πέτρο.

Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας, στο τμήμα σεναριογραφίας.

Από το 1954 έως το 1964 έζησε σαν πολιτική πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση. Το 1964 επιστρέφει οικογενειακώς στην Ελλάδα, για να ξαναφύγουν πάλι όλοι μαζί με τον ερχομό της Χούντας το 1967. Αυτήν τη φορά ο τόπος διαμονής τους είναι η Γαλλία, και συγκεκριμένα το Παρίσι, απ’ όπου επιστρέφουν μετά τη δικτατορία.

Από πολύ μικρή ασχολήθηκε με το γράψιμο. Στις πρώτες ακόμη τάξεις του Γυμνασίου άρχισε να γράφει κείμενα για το κουκλοθέατρο, διηγήματα και νουβέλες, που δημοσιεύονταν σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά. Ένας από τους ήρωες που δημιούργησε, ο Κλούβιος, έγινε κατοπινά ο ήρωας του γνωστού κουκλοθέατρου «Μπαρμπα-Μυτούσης», εμπνεύστρια του οποίου ήταν η Ελένη Θεοχάρη-Περάκη.

Πρώτο της μυθιστόρημα είναι Το καπλάνι της βιτρίνας (1963), που το έχει εμπνευστεί από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο και είναι σχεδόν αυτοβιογραφικό. Ακολουθεί μια σειρά μυθιστορημάτων για παιδιά, και το 1987 κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο για μεγάλους Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα. Το 2013 κυκλοφόρησε το αυτοβιογραφικό της βιβλίο Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο, και το 2017 το Πόσο θα ζήσεις ακόμα, γιαγιά;.
Ο καθαρός τρόπος γραφής της, η γλωσσική αρτιότητα, η κριτική στάση απέναντι σε πρόσωπα και καταστάσεις, το χιούμορ και η διεισδυτική ματιά στα γεγονότα είναι τα χαρακτηριστικά των έργων της Άλκης Ζέη που το έχουν κάνει να αγαπηθεί από το ελληνικό και το ξένο αναγνωστικό κοινό. Η αρραβωνιαστικιά του ΑχιλλέαΤο καπλάνι της βιτρίνας και Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου συμπεριλαμβάνονται στα διαχρονικά ευπώλητα βιβλία της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Τα βιβλία της απευθύνονται κυρίως στα παιδιά και τους εφήβους, πάντα όμως διαβάζονται με μεγάλη ευχαρίστηση και από τους ενήλικες. Εμπνέονται από προσωπικές της εμπειρίες υφαίνοντας την υπόθεσή τους παράλληλα με ιστορικά γεγονότα. Τα θέματα που πραγματεύονται είναι καθημερινά και πανανθρώπινα.
Το καπλάνι της βιτρίνας, το πρώτο της μυθιστόρημα, υπήρξε έργο-σταθμός για την ελληνική παιδική λογοτεχνία και θεωρείται πλέον ένα κλασικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά, με συνεχείς επανεκδόσεις από το 1963 που πρωτοκυκλοφόρησε στην Ελλάδα και πολλές μεταφράσεις και διακρίσεις στο εξωτερικό. Το 2021 διασκευάστηκε σε graphic novel από τη Γεωργία Ζάχαρη και τη Στέλλα Στεργίου.

Παράλληλα με το γράψιμο, η Άλκη Ζέη αγωνίστηκε ενεργά για την ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοκρατία, συμμετέχοντας στο αριστερό κίνημα από τα χρόνια της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα. Η συμμετοχή της σ’ αυτό τον αγώνα καθόρισε την προσωπική ζωή της.

Η Άλκη Ζέη αποτελεί πρέσβειρα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό, καθώς το σύνολο του έργου της είναι μεταφρασμένο και κυκλοφορεί σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Η ίδια έχει επίσης μεταφράσει από τα γαλλικά, τα ιταλικά και τα ρωσικά αρκετά βιβλία.

Το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της. Το 2012 αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Κύπρου, το 2014 επίτιμη διδάκτωρ του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ το 2015 απέσπασε την ίδια τιμή από το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η.) της Σχολής Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Τον Ιανουάριο του 2015 έλαβε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής, διάκριση που αποδίδεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε διαπρεπείς προσωπικότητες των τεχνών, των επιστημών και των γραμμάτων, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2015 τιμήθηκε από τη Γαλλία με τον τίτλο του Ταξιάρχη του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων (Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres).

Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών στις 27 Φεβρουαρίου 2020.

Ποιος ήταν ο Ευάγγελος Γεωργής

Ο Ευάγγελος Γεωργής, ήταν καινοτόμος επιχειρηματίας που δημιούργησε τον πιο σύγχρονο αλευρόμυλο στον Πειραιά, τον 19ο αιώνα. Μαζί με τον αδελφό του, Δημήτριο και τον βιομήχανο Πέτρο Νικολετόπουλο, ξεκίνησε τη λειτουργία της εταιρείας «Μύλοι Γεωργή-Νικολετόπουλος», φτιάχνοντας τον μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο κυλινδρόμυλο στη χώρα,  που έμελλε να γίνει από τις σημαντικότερες αλευροβιομηχανίες στην Ελλάδα εκείνη την εποχή.

Το σχολείο που πήρε το όνομά του, είναι ένα πέτρινο κτήριο εξαιρετικής αρχιτεκτονικής στην Καλλιθέα, το οποίο έχει οικοδομηθεί στις αρχές του 20ου αιώνα, και εδώ και δεκαετίες λειτουργεί ως σχολείο. Ξεκίνησε ως πρότυπο σχολείο Κωφών, την δεκαετία του ’70 λειτουργούσε  ως οικονομικό Γυμνάσιο και τις τελευταίες δεκαετίες ως το 20ο Δημοτικό Σχολείο της Καλλιθέας. Ηταν η εξοχική κατοικία του Ευάγγελου Γεωργή και δόθηκε στο δημόσιο για να γίνει σχολείο.

Δείτε το ΦΕΚ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Χαράλαμπος Φείδας
Πρύτανης ΑΠΘ Χαράλαμπος Φείδας: «Είμαστε στη φάση ίδρυσης 16 νέων προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών»
«Αναμένεται να ιδρυθούν και νέα ξενόγλωσσα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα στο ΑΠΘ - Η πρώτη πλήρη ομοσπονδία πανεπιστημίων μέχρι το 2026»
Πρύτανης ΑΠΘ Χαράλαμπος Φείδας: «Είμαστε στη φάση ίδρυσης 16 νέων προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών»
απεργια
Απεργία: «Πλημμύρισε» το κέντρο της Αθήνας (Βίντεο)
Οι χιλιάδες απεργοί διαδηλώνουν στο κέντρο της Αθήνας και θα συγκεντρωθούν μπροστά από τη Βουλή για να φωνάξουν ενάντια στην ακρίβεια, την αδικία και...
Απεργία: «Πλημμύρισε» το κέντρο της Αθήνας (Βίντεο)
Bouras
Χρήστος Μπούρας (Πρυτανης Πανεπιστημίου Πατρών): Ιδρύουμε παράρτημα του Πανεπιστημίου στην Αλεξάνδρεια
Ανάμεσα στα άλλα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα σχέδια για την ίδρυση του πρώτου παραρτήματος ελληνικού ΑΕΙ στο εξωτερικό που όπως είπε θα είναι...
Χρήστος Μπούρας (Πρυτανης Πανεπιστημίου Πατρών): Ιδρύουμε παράρτημα του Πανεπιστημίου στην Αλεξάνδρεια