Σεμινάριο πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο Πατρών από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών.
Το μεταπτυχιακό μάθημα-σεμινάριο ξεκινά από τις 7 Οκτωβρίου και θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα 15.00 – 18.00, στο κτίριο Χημικών Μηχανικών, στην αίθουσα Διδασκαλίας Τελειοφοίτων.
Το συγκεκριμένο σεμινάριο απευθύνεται σε όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας που ενδιαφέρονται για εξελιγμένα μαθηματικά με εφαρμογές στη σύγχρονη τεχνολογία,, ενώ ιδιαίτερα για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές θα υπάρξει πιθανώς η δυνατότητα το σεμινάριο να προσφέρεται και ως μεταπτυχιακό μάθημα από το Διδακτορικό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Χημικών Μηχανικών. Παρακάτω, παρατίθενται όλες οι λεπτομέρειες και η περίληψη του σεμιναρίου.
Οι διαλέξεις θα έχουν ενδιαφέρον τόσο για μαθηματικούς, από πλευρά Αλγεβρικών Δομών και γενίκευσης του Συνόλου των Μιγαδικών Αριθμών, όσο και για μηχανικούς, φυσικούς ή άλλους επιστήμονες που ενδιαφέρονται για μια συστηματική αντιμετώπιση της Ρομποτικής, της Κινητικής των Στερεών Σωμάτων, αλλά και άλλων σύγχρονων τεχνολογικών εφαρμογών.
Οι απαιτήσεις για την παρακολούθηση των διαλέξεων θα περιοριστούν σε στοιχειώδεις γνώσεις Κλασικής Ανάλυσης και Γραμμικής Άλγεβρας.
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνηση μπορείτε να επικοινωνείτε είτε με τον κ. Δάσιο ([email protected] και [email protected]), είτε με εμένα (Παναγιώτης Βαφέας: [email protected]).
Τετραδόνια (Quaternions) - Τα Μαθηματικά της Κίνησης των Robot και των Διαστημοπλοίων
Στις 16 Οκτωβρίου του 1843 ο Ιρλανδός μαθηματικός και θεωρητικός φυσικός William Rowan Hamilton, προσπαθώντας να ορίσει εσωτερικό πολλαπλασιασμό και διαίρεση στο χώρο των τριών διαστάσεων, σε μια στιγμιαία έκρηξης ευφυίας (όπως έχει χαρακτηριστεί), ανακάλυψε ότι ο μόνος τρόπος να συμβεί αυτό που ζητούσε είναι να περάσει στις τέσσερις διαστάσεις και να ορίσει τα Τετραδόνια, τα οποία είναι διανύσματα στις τέσσερις διαστάσεις, μία από τις οποίες είναι πραγματική και οι άλλες τρεις είναι ανεξάρτητες φανταστικές μεταβλητές.
Στα επόμενα χρόνια ανάπτυξε εκτενώς την θεωρία των τετραδονίων, η οποία εκείνη την εποχή είχε κυρίως θεωρητική σημασία και για αυτόν ακριβώς τον λόγο τα τετραδόνια «ξεχάστηκαν». Ακριβώς όπως η άλγεβρα Boole «αναστήθηκε» για να αποτελέσει τα θεμέλια της πληροφορικής, έτσι και τα τετραδόνια «αναστήθηκαν» για να περιγράψουν κυρίως την κινητική των Robot και την εξέλιξη του προσανατολισμού των διαστημοπλοίων κατά μήκος της τροχιάς τους.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη