Thumbnail
Επικαιροποιημένος οδηγόςτης ΟΙΕΛΕ σε βασικά ερωτήματα εκπαιδευτικών σε Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών

Ενα χρήσιμο οδηγό για εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών, δημοσιοποίησε η ΟΙΕΛΕ και αναδημοσιεύουμε ακολούθως:

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη σύμβαση εργασίας που υπογράφουμε;

Α. Διάρκεια και τόπος εργασίας

Η σύμβαση ορισμένου χρόνου πρέπει να αναφέρει τις ημερομηνίες έναρξης και λήξης της συνεργασίας, με ημερομηνία έναρξης την πρώτη ημέρα διδασκαλίας. Δοκιμαστικές περίοδοι χωρίς αμοιβή είναι παράνομες. Στη σύμβαση θα ορίζεται, επίσης, ο τόπος εργασίας του εκπαιδευτικού.

Β. Ωρολόγιο πρόγραμμα και διάρκεια διδακτικής ώρας

Το ωρολόγιο πρόγραμμα θα πρέπει να αναφέρεται αναλυτικά ανά ημέρα και τμήμα. Για παράδειγμα, τη Δευτέρα οι συνάδελφοι διδάσκουν 4-4.45 το τμήμα Α1, 5-5.45 το τμήμα Ε3 κ.λ.π. Τονίζουμε ότι η διάρκεια διδακτικής ώρας είναι 45 λεπτά!

Γ. Αποδοχές

Θα πρέπει να αναφέρεται το μεικτό ωρομίσθιο με το οποίο θα αμείβεται ο εκπαιδευτικός ή, στην περίπτωση πλήρους ωραρίου, ο μεικτός μισθός.

Δ. Γνωστοποίηση όρων εργασίας

Ο εργοδότης, υποχρεούται να ενημερώνει γραπτώς τον κάθε εργαζόμενου εντός 7 ημερών από την έναρξη της απασχόλησης για τα εξής, μεταξύ άλλων, στοιχεία (πρωτεύοντες ουσιώδεις όροι απασχόλησης):

  • τα στοιχεία της ταυτότητας του εργοδότη και του εργαζόμενου,
  • τον τόπο παροχής της εργασίας, ή την καταστατική έδρα της επιχείρησης, ή τη διεύθυνση κατοικίας του εργοδότη σε περίπτωση που ο τόπος εργασίας δεν είναι σταθερός ή επιλέγεται από τον εργαζόμενο με ρητή αναφορά στο μεταβλητό του τόπου εργασίας,
  • τη θέση ή ειδικότητα του εργαζομένου, τον βαθμό του, την κατηγορία ή τον κλάδο της απασχόλησής του, καθώς και συνοπτική περιγραφή του αντικειμένου της εργασίας του,
  • την ημερομηνία έναρξης της σύμβασης ή της σχέσης εργασίας και την ημερομηνία λήξης ή την προβλεπόμενη διάρκειά της, αν πρόκειται για εργασία ορισμένου χρόνου,
  • τη διάρκεια και τους όρους της δοκιμαστικής περιόδου, αν έχει συμφωνηθεί
  • οι πάσης φύσεως αποδοχές που δικαιούται ο εργαζόμενος, καθώς και η περιοδικότητα και ο τρόπος καταβολής τους,
  • τη διάρκεια απασχόλησης της εργάσιμης ημέρας ή εβδομάδας, εάν το πρόγραμμα οργάνωσης του χρόνου εργασίας είναι εξ ολοκλήρου ή ως επί το πλείστον προβλέψιμο, τις τυχόν ρυθμίσεις και την αμοιβή της υπερωριακής ή πρόσθετης εργασίας της και τις τυχόν ρυθμίσεις σχετικά με τις αλλαγές βάρδιας,

Επιπλέον, ο εργοδότης υποχρεούται να ενημερώνει γραπτώς τον κάθε εργαζόμενο εντός 1 μηνός από την έναρξη της απασχόλησης, για τα εξής, μεταξύ άλλων, στοιχεία (συμπληρωματικοί όροι απασχόλησης):

  • τη διάρκεια της άδειας μετ’ αποδοχών που δικαιούται ο εργαζόμενος, καθώς και τον τρόπο και χρόνο χορήγησής της.
  • τη διαδικασία που πρέπει να τηρούν, ο εργοδότης και ο εργαζόμενος σε περίπτωση τερματισμού της απασχόλησης και ιδίως την υποχρέωση έγγραφης καταγγελίας, τις προθεσμίες προειδοποίησης, τον προσδιορισμό του ύψους της αποζημίωσης, καθώς και την ύπαρξη σπουδαίου λόγου, εάν αυτός απαιτείται.
  • τις τυχόν συλλογικές συμβάσεις που διέπουν τους όρους εργασίας.
  • τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, στους οποίους είναι ασφαλισμένος ο εργαζόμενος, καθώς και κάθε άλλη παροχή από τον εργοδότη που σχετίζεται με την κοινωνική ασφάλιση.

Ε. Προσοχή σε «παγίδες»

  1. Σε κάθε περίπτωση είναι επιβεβλημένη η προσεκτική ανάγνωση της σύμβασης, προκειμένου να αποφύγουν οι συνάδελφοι δυσάρεστες εκπλήξεις με «περίεργους» όρους που ενδέχεται να έχουν συμπεριληφθεί στο κείμενο. Όροι όπως «η αμοιβή αφορά διδακτικές ώρες που πραγματοποιούνται και μόνο» ή, στην περίπτωση μαθήματος που αφορά έναν και μόνο μαθητή, «σε περίπτωση που ο μαθητής δεν προσέλθει στο μάθημα, ο εκπαιδευτικός δεν δικαιούται αμοιβή» είναι απαράδεκτοι και παράνομοι, διότι βάσει νόμου αμειβόμαστε και στις αργίες και στις ημέρες που το μάθημα δεν γίνεται για λόγους που δεν ευθυνόμαστε. Να θυμίσουμε εδώ ότι στο πρόγραμμα του εκπαιδευτικού, που όπως προαναφέρθηκε αναφέρεται αναλυτικά στην σύμβαση, συμπεριλαμβάνονται οι ώρες που αφορούν ιδιαίτερα μαθήματα που πραγματοποιούνται στο χώρο του φροντιστηρίου. Οι συνάδελφοι θα πρέπει να παίρνουν οπωσδήποτε αντίγραφο της σύμβασης από τον εργοδότη!
  2. Σε περίπτωση που ο εργοδότης τροποποιήσει μονομερώς ουσιώδεις όρους απασχόλησης του εργαζόμενου και αυτοί είναι δυσμενέστεροι, όπως για παράδειγμα ουσιαστική αλλαγή στον τόπο απασχόλησης, στο ωράριο εργασίας, στο μισθό του εργαζόμενου  χωρίς τη συναίνεση του, τότε ο εργαζόμενος  έχει δικαίωμα  να καταγγείλει το γεγονός στην Επιθεώρηση Εργασίας μέσω της  διαδικασίας επίλυσης εργατικών διαφορών και φυσικά να προσφύγει στο Δικαστήριο. Η μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών και της αποζημίωσης απόλυσης είναι, εκτός των άλλων, ποινικό αδίκημα που διώκεται κατόπιν μήνυσης εκ μέρους του εργαζόμενου.
  1. (ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ): Η αδικαιολόγητη (αυθαίρετη) αποχή του εργαζομένου από την εργασία για διάστημα μεγαλύτερο των πέντε (5) συναπτών εργάσιμων ημερών μπορεί να θεωρηθεί ως καταγγελία της σύμβασης εκ μέρους του, εφόσον προηγουμένως έχει παρέλθει επιπλέον χρονικό διάστημα πέντε (5) συναπτών εργάσιμων ημερών από την υποχρεωτική όχλησή του από τον εργοδότη του, η οποία α) αναρτάται στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και β) αποδεικνύεται με κάθε πρόσφορο γραπτό τρόπο. Στην περίπτωση αυτή, ο εργοδότης υποχρεούται, την επόμενη εργάσιμη ημέρα της λήξης του διαστήματος του πρώτου εδαφίου, να αναγγείλει την οικειοθελή αποχώρηση του εργαζομένου στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, χωρίς να απαιτείται η υπογραφή του εργαζομένου.

Ποιο είναι το πλήρες ωράριο για τους εκπαιδευτικούς σε Φροντιστήρια και σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών;

Σύμφωνα με το άρθρο 30 του Ν. 4415/2016, το πλήρες ωράριο των εκπαιδευτικών ορίζεται στις 21 διδακτικές ώρες. Πρέπει εδώ να θυμίσουμε ότι από το 2012, όταν και κατέρρευσαν οι συλλογικές συμβάσεις ελέω μνημονιακών πολιτικών, το ωρομίσθιο υπολογιζόταν βάσει 40ώρου και έφθανε στο …αστρονομικό ποσόν των 2,92 ευρώ την ώρα. Όμως ο αγώνας που δόθηκε από την ΟΙΕΛΕ και τα πρωτοβάθμια σωματεία οδήγησε την τότε κυβέρνηση να υπολογίσει το πλήρες ωράριο βάσει του μέσου ωραρίου των εκπαιδευτικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και όχι βάσει του 40ωρου που ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα. Έτσι το ωρομίσθιο σχεδόν διπλασιάστηκε, καλύπτοντας τμήμα των τεράστιων απωλειών που είχαμε από το 2012 κι έπειτα, όχι μόνο με την κατά 60% περίπου μείωση των αποδοχών μας αλλά και με το πάγωμα των τριετιών. 

Ποια είναι η διάρκεια της διδακτικής ώρας; Κάποιοι ιδιοκτήτες μας λένε ότι η ώρα διαρκεί 60 λεπτά.

Η διδακτική ώρα ορίζεται στα 45 λεπτά, σύμφωνα με το άρθρο 202 του Ν. 4610/2019. Δυστυχώς, με την ανοχή των εποπτικών οργάνων της Πολιτείας, κάποιοι ιδιοκτήτες εφαρμόζουν το 60λεπτο. Χαρακτηριστικό (και εξοργιστικό) παράδειγμα η αλυσίδα «Διακρότημα» που με θράσος διαφημίζει στα media την παρανομία της.

Για ποιο λόγο πολλοί από τους ιδιοκτήτες παραβιάζουν τη συγκεκριμένη διάταξη; Με τον τρόπο αυτό οι εργοδότες κερδίζουν για κάθε ώρα 15 διδακτικά λεπτά για τα οποία δεν καταβάλουν αποδοχές και ασφαλιστικές εισφορές, καθώς μετατρέπουν τη διδακτική ώρα παρανόμως σε 60λεπτη. Αν υπολογιστεί ότι χονδρικά οι ώρες λειτουργίας των Φροντιστηρίων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών είναι 7 ημερησίως (από τις 3 έως τις 10), αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα κέρδη των ιδιοκτητών και οι ταυτόχρονες απώλειες εργαζόμενων και δημόσιων ταμείων ανέρχονται μηνιαίως σε εκατομμύρια ευρώ! Ταυτόχρονα πλήττονται και οι (όχι πολλοί…) επιχειρηματίες που τηρούν τη νομιμότητα με αποτέλεσμα να ναρκοθετείται ο υγιής ανταγωνισμός.

Παρακαλούμε, επομένως, να καταγγέλλετε στην ΟΙΕΛΕ άμεσα (έστω και ανώνυμα) ποιοι χώροι εργασίας παραβιάζουν το 45λεπτο.

Ποιο είναι το κατώτατο νόμιμο ωρομίσθιο; Ποιες άλλες αποδοχές δικαιούμαστε;

Όπως προαναφέρθηκε, με βάση τον Ν.4415/2016, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, και την υπ’αριθμ.41919/909/2016 Εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας, το νόμιμο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας πλήρους απασχόλησης για τους εργαζόμενους των Φροντιστηρίων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών έχει καθοριστεί στις είκοσι μία (21) ώρες και κατά συνέπεια ο υπολογισμός του ωρομισθίου, προκύπτει ως ακολούθως:

6/21/25 επί τον Νόμιμο ή Συμφωνημένο Μισθό = Ωρομίσθιο, όπου «Νόμιμος ή Συμφωνημένος Μισθός» είναι αυτός του συγκρίσιμου εργαζόμενου με καθεστώς πλήρους απασχόλησης

Επομένως, μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού με την Υ.Α. 31986/2023 Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Καθορισμός κατώτατου μισθού και κατώτατου ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας.» (ΦΕΚ 2003, τεύχος Β΄ της 28.3.2023), το κατώτατο μεικτό ωρομίσθιο ανά τριετία*  των εκπαιδευτικών σε Φροντιστήρια και σε ΚΞΓ είναι, από την 1-4-2024, το εξής:

0-3 έτη : 9,48 ευρώ

3-6 έτη:  10,43 ευρώ

6-9 έτη:   11,38 ευρώ

9+ έτη:    12,33 ευρώ

Οι εκπαιδευτικοί στις συγκεκριμένες δομές δικαιούνται επίσης δώρο Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα, επίδομα άδειας και αποζημίωση άδειας (σε περίπτωση που υπάρχουν χρωστούμενες ημέρες κανονικής άδειας, το γνωστό και ως «επίδομα μη ληφθείσης αδείας»). Εάν η διάρκεια της σύμβασης είναι μικρότερη από έτος, οι δικαιούμενες ημέρες άδειας είναι 2 ανά μήνα απασχόλησης. Να συμβουλεύσουμε τους συναδέλφους να ελέγχουν τακτικά την εργασιακή τους κατάσταση στο Π.Σ. Εργάνη, καθώς έχουν αναφερθεί περιπτώσεις που ο εργοδότης δηλώνει παράνομα ημέρες άδειας εν αγνοία του εργαζομένου, κυρίως τις ημέρες των διακοπών Χριστουγέννων και Πάσχα, προκειμένου να μην καταβάλλει την αποζημίωση άδειας.

Σημαντικό εδώ να τονιστεί ότι, σε περίπτωση υπέρβασης του νόμιμου ωραρίου (υπερωρία), τότε το ωρομίσθιο προσαυξάνεται κατά 40%.

Τι γίνεται με τις τριετίες;

Όπως είναι γνωστό, με την Π.Υ.Σ. 6/2012, είχαν παγώσει οι τριετίες έως ότου η ανεργία στην Ελλάδα πέσει κάτω από το 10%. Οι μόνοι που μπορούσαν να κατοχυρώσουν τριετίες ήταν οι συνάδελφοι μέχρι και το 2012. Τι ισχύει όμως με το νέο νομοθετικό πλαίσιο;

Σύμφωνα με τον εργατολόγο μας Γιώργο Μελισσάρη, με το άρθρο 33 του ν. 5053/2023 αίρεται, από 1ης Ιανουαρίου 2024, η αναστολή της ισχύος διατάξεων νόμων, κανονιστικών πράξεων, συλλογικών συμβάσεων ή διαιτητικών αποφάσεων, οι οποίες προβλέπουν αυξήσεις μισθών ή ημερομισθίων, περιλαμβανόμενων και εκείνων περί υπηρεσιακών ωριμάνσεων, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα. Τι σημαίνει αυτό για τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς στα Φροντιστήρια και ΚΞΓ;

– Αφορά τους εκπαιδευτικούς που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό: Εάν οι καταβαλλόμενες τακτικές αποδοχές είναι υπέρτερες των νόμιμων αποδοχών, οι αυξήσεις, οι προσαυξήσεις, συμψηφίζονται με τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ καταβαλλόμενων και νόμιμων αποδοχών. «Νόμιμος ή Συμφωνημένος Μισθός» είναι αυτός του συγκρίσιμου εργαζόμενου με καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

– Ως χρόνος προϋπηρεσίας αναγνωρίζεται ο χρόνος εξαρτημένης σύμβασης ή σχέσης εργασίας που έχει διανυθεί σε οποιονδήποτε εργοδότη και σε οποιαδήποτε ειδικότητα πριν από τις 14/2/2012 και μετά την 1η Ιανουαρίου 2024. Αυτό σημαίνει, π.χ. ότι αν ένας εκπαιδευτικός είχε ένα έτος προϋπηρεσία τον Φεβρουάριο 2012, η πρώτη του τριετία θα συμπληρωθεί την 31-12-2025. Δεν είναι νοητή η διεκδίκηση αναδρομικών για το ανωτέρω χρονικό διάστημα, διότι, βάσει του νόμου αυτού, απλώς δεν υπολογίζεται (είναι σαν να μην διανύθηκε ποτέ!).

– Η προσαύξηση είναι η εξής: ποσοστό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες και συνολικά σε ποσοστό 30% για προϋπηρεσία εννέα ετών και άνω. 

Πώς υπολογίζονται τα ένσημα;

Όπως προαναφέραμε, το εβδομαδιαίο πλήρες ωράριο των εκπαιδευτικών σε Φροντιστήρια και σε ΚΞΓ έχει οριστεί στις 21 ώρες. Με πλήρες ωράριο, οι συνάδελφοι λαμβάνουν 25 ένσημα το μήνα, ανεξαρτήτως του πώς είναι κατανεμημένες οι ώρες μέσα στην εβδομάδα.

Α. Πώς υπολογίζονται τα ένσημα όταν ο εκπαιδευτικός έχει μειωμένο ωράριο;

Είναι σημαντικό εδώ να γνωρίζουμε το ημερομίσθιο και τον μηνιαίο μισθό μας.

Το κατώτατο ωρομίσθιο υπολογίζεται από τον τύπο (6:21):25 Χ 713 (713 ευρώ είναι σήμερα ο κατώτατος μισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας – ΕΓΣΣΕ)

Το ημερομίσθιο από το ωρομίσθιο επί τις ώρες εργασίας

Ο μηνιαίος μισθός από το ημερομίσθιο επί τις ημέρες εργασίας.

(Το συμφωνημένο ωρομίσθιο/μηνιαίος μισθός μπορεί να είναι πάνω από τα κατώτατα όρια που προβλέπει η ΕΓΣΕΕ, ποτέ όμως κάτω από αυτά!).

Στην περίπτωση που ο εκπαιδευτικός σε Φροντιστήρια Μ.Ε. και σε Κ.Ξ.Γ. έχει μειωμένο (κάτω από 21 ώρες) ωράριο, προκύπτουν δύο βασικές περιπτώσεις:

Εάν το ημερομίσθιο είναι ίσο ή μεγαλύτερο από το ποσό του τεκμαρτού ημερομισθίου της 1ης ασφαλιστικής κλάσης ΕΦΚΑ (11.06 ευρώ), τότε αναγνωρίζονται τόσα ένσημα όσες και οι ημέρες μηνιαίας εργασίας (μέχρι 23 ένσημα).

Εάν το ημερομίσθιο είναι μικρότερο από το ποσό του τεκμαρτού ημερομισθίου της 1ης ασφαλιστικής κλάσης ΕΦΚΑ, τότε ο αριθμός των ενσήμων προκύπτει από το πηλίκο του μηνιαίου μισθού δια 11,06.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Με βάση την εγκύκλιο ΙΚΑ 34/2018, οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο κάτω της 1ης ειδικής ασφαλιστικής κλάσης του π.ΙΚΑ (8,03 €), αν απασχολούνταν για 3 τουλάχιστον ημέρες την εβδομάδα, αναγνώριζαν στην ασφάλιση μια επιπλέον ασφαλιστέα ημέρα την εβδομάδα. Από τη στιγμή που το νόμιμο ελάχιστο ωρομίσθιο είναι πλέον μεγαλύτερο, η περίπτωση αυτή δεν ισχύει.

Β. Πόσα ένσημα απαιτούνται για να μπει ένας εκπαιδευτικός το καλοκαίρι στο ταμείο ανεργίας;

Αν ο εκπαιδευτικός επιδοτείται για πρώτη φορά θα πρέπει να έχει συμπληρώσει 80 ημέρες ασφάλισης το χρόνο για τα τελευταία 2 χρόνια πριν την επιδότησή του. Το τελευταίο 14μηνο θα πρέπει να έχει συμπληρώσει 125 ασφαλίσιμες ημέρες χωρίς να υπολογίζονται οι τελευταίοι 2 μήνες.

Επίσης μπορεί να λάβει επίδομα ανεργίας, εάν στα δύο προηγούμενα χρόνια έχει συμπληρώσει 200 ημέρες ασφάλισης, χωρίς και πάλι να υπολογίζονται οι τελευταίοι 2 μήνες. Θα πρέπει, επίσης, να έχει εργαστεί τουλάχιστον 80 ημέρες σε κάθε εργασιακό έτος.

Αν ο εκπαιδευτικός έχει ήδη επιδοτηθεί στο παρελθόν, θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 125 ημέρες ασφάλισης το τελευταίο 14μηνο πριν την απόλυσή του, χωρίς να υπολογίζονται οι τελευταίοι 2 μήνες.

Μπορεί ο εργοδότης να καταβάλλει περισσότερες αποδοχές από τα οριζόμενα από το νόμο;

Φυσικά. Ο νόμος και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας καθορίζουν πάντοτε τα κατώτατα όρια αμοιβής. Επομένως, επαφίεται στον εργοδότη, αν θέλει να δώσει οικονομικά κίνητρα στους εκπαιδευτικούς. Επιδίωξη, όμως, της ΟΙΕΛΕ και των σωματείων είναι να υπογραφεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με καθολική ισχύ καλύτερων συνθηκών εργασίας και αμοιβής.

Μπορεί ο εκπαιδευτικός που εργάζεται σε Φροντιστήριο και σε Κ.Ξ.Γ. να εργαστεί σε ιδιωτικό σχολείο (ή τούμπαλιν);

Πλέον οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί μπορούν να εργαστούν ταυτόχρονα σε ιδιωτικό σχολείο και σε Φροντιστήριο Μ.Ε./Κ.Ξ.Γ. χωρίς κανέναν περιορισμό ωρών/τοποθεσίας.

Ποιες είναι οι αργίες των εκπαιδευτικών στα Φροντιστήρια και στα Κ.Ξ.Γ.;

Οι ημέρες διακοπών και αργιών καθορίζονται ως εξής:

Α. Διακοπών:

Χριστουγέννων, από την 24η Δεκεμβρίου μέχρι και τη 2η Ιανουαρίου

Πάσχα, από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και την Τρίτη μετά το Πάσχα

Β. Αργιών:

Όλες τις Κυριακές

Τις εθνικές επετείους της 28ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου

Του Αγίου Πνεύματος

Τη 17η Νοεμβρίου

Την ημέρα των Θεοφανίων

Την Καθαρά Δευτέρα

Την 1η Μαΐου

Την κατά τις ισχύουσες διατάξεις ημέρα αργίας για την έδρα κάθε φροντιστηρίου και κέντρου ξένων γλωσσών, λόγω τοπικής θρησκευτικής ή εθνικής γιορτής

Τη γιορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Κατά τις ημέρες αργιών και διακοπών τα Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών παραμένουν κλειστά.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ 

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

eidiki agwgi
Απόφοιτοι Παιδαγωγικών 2025: Οι κορυφαίες εξ αποστάσεως σπουδές Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα
Σας παρουσιάζουμε τα 2 πρώτα βήματα στις σπουδές και στην επιμόρφωση στην Ειδική Αγωγή που κάνει το 90% των τελειόφοιτων και αποφοίτων Παιδαγωγικών...
Απόφοιτοι Παιδαγωγικών 2025: Οι κορυφαίες εξ αποστάσεως σπουδές Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα
φαγητό
Αυτές είναι οι 8 κορυφαίες τροφές για να μειώσετε τα τριγλυκερίδια
Τα πολύ υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα όπως φλεγμονή του παγκρέατος (παγκρεατίτιδα)
Αυτές είναι οι 8 κορυφαίες τροφές για να μειώσετε τα τριγλυκερίδια
γυναίκα
Δυσμηνόρροια: Μια κατάσταση που αφορά ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών
Οι επιπτώσεις της  δυσμηνόρροιας είναι εκτεταμένες, καθώς προκαλεί πόνους περιόδου που μπορεί να επηρεάζουν τη μέση και τους μηρούς και μοιάζουν με...
Δυσμηνόρροια: Μια κατάσταση που αφορά ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών