siasos
Στη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του πρώην Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Καθηγητή  Οδυσσέα-Ιωάννη Ζώρα,  “Κραταιό Πανεπιστήμιο- Διαχρονία και μεταρρυθμιστικές προτάσεις” (εκδόσεις Gutenberg).

Προπτυχιακά ξενόγλωσσα Προγράμματα με ξένα  Πανεπιστήμια και για τους Έλληνες μαθητές-ζήτησε ο Πρύτανης ΕΚΠΑ Γεράσιμος Σιάσος, στη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του πρώην Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Καθηγητή  Οδυσσέα-Ιωάννη Ζώρα,  “Κραταιό Πανεπιστήμιο- Διαχρονία και μεταρρυθμιστικές προτάσεις” (εκδόσεις Gutenberg).

Το νέο βιβλίο του Καθηγητή Οδυσσέα-Ιωάννη Ζώρα παρουσιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, παρουσία των υπουργών Παιδείας Κ. Πιερρακάκη και της υφυπουργού Παιδείας Ζ. Μακρή, καθώς και Πρυτάνεων,  πανεπιστημιακών και άλλων.

Στην εκδήλωση εκτός από τον συγγραφέα μίλησαν, ανάμεσα σε άλλους,  ο τέως Πρωθυπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, ο Γεράσιμος Σιάσος, Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Καθηγητής του Α.Π.Θ., Χρήστος Ζερεφός, Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών.

Ειδικότερα, ο Πρύτανης του  ΕΚΠΑ Γεράσιμος Σιάσος μιλώντας είπε: ” Να επιτρέπεται τα ξενόγλωσσα joint προγράμματα ελληνικών πανεπιστημίων με κορυφαία Πανεπιστήμια του εξωτερικού (που οδηγούν σε κοινό/joint πτυχίο) να έχουν και ξένους και Έλληνες φοιτητές (σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο περί ισότητας στην πρόσβαση μεταξύ ευρωπαίων πολιτών). Άλλωστε έχει πλέον επιτραπεί να μπαίνουν Έλληνες σε ιδιωτικά Πανεπιστήμια”.

Όπως είναι γνωστό το ΕΚΠΑ έχει ιδρύσει και λειτουργεί από το έτος 2021 τμήμα Ιατρικής για ξένους με δίδακτρα 13.000 ετησίως αποκλειστικά για αλλοδαπούς φοιτητές χωρών εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαιρώντας τα ελληνόπουλα.

Στο βιβλίο του (σελ 185) ο κ. Ζώρας προτείνει:

-  Να επιτραπεί σε κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα να αποφασίζει, με αμιγώς ακαδημαϊκά κριτήρια, ποια από τα τμήματά του  δύνανται  να δεχθούν την εισαγωγή υπεράριθμων  φοιτητών, οι οποίοι ενδεχομένως  να είναι οι επόμενοι στη λίστα  των εισακτέων.

-  Οι παραπάνω υπεράριθμοι φοιτητές  θα μπορούν , προαιρετικά, να εισαχθούν  στα τμήματα που οι ίδιοι είχαν επιλέξει αρχικά, χρηματοδοτώντας τις σπουδές τους με μορφή διδάκτρων.

-  Αυτό για παράδειγμα, υπάρχει η δυνατότητα να υλοποιηθεί με μια ανεξάρτητη  εκτίμηση του κόστους σπουδών ανά αντικείμενο/Πανεπιστήμιο, έτσι ώστε, με διαφάνεια, να χρηματοδοτούνται από δημόσιους πόρους οι επιτυχόντες εισακτέοι, ενώ να επιβαρύνονται με το ίδιο κόστος οι υπεράριθμοι

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα