Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Παντείου Πανεπιστημίου σχετικά με μια τοποθέτηση της Πρυτάνεως
Το πρόβλημα του Παντείου Πανεπιστημίου σε σχέση με το διοικητικό προσωπικό, με βεβαιότητα είναι αριθμητικό, σίγουρα δεν είναι ποιοτικό, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι, σε καμία περίπτωση δεν είναι  ηλικιακό. 

Σχετικά με συνέντευξη της Πρυτάνεως Καθηγήτριας Χ. Κουλούρη στην ηλεκτρονική ειδησεογραφική σελίδα που ασχολείται με θέματα εκπαίδευσης alfavita, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού, τοποθετείται ως εξής:

Σε δύσκολες εποχές για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά η αφοσίωση της πρυτανικής αρχής στην προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και στη συνεχή προσπάθεια προβολής του Πανεπιστημίου.  

Η Πρύτανις εκφράζοντας τη βούληση του συνόλου της Πανεπιστημιακής κοινότητας  διατυπώνει την αντίθεση της,  στην ίδρυση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων και τις επιπτώσεις που θα έχουν αυτά,  κυρίως στα πανεπιστήμια της περιφέρειας. Τονίζεται στη συνέντευξη, ότι τα δημόσια πανεπιστήμια οφείλουν να παρέχουν δωρεάν εκπαίδευση και αυτό κατά την άποψή μας, αποτελεί στόχο και σκοπό του συνόλου της κοινωνίας.

Το Πάντειο πανεπιστήμιο αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, βελτιώνοντας τις    υποδομές (ανακαίνιση Φοιτητικής εστίας),  αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες για επέκταση των εγκαταστάσεων,  αναβαθμίζεται τεχνολογικά ενώ στο επίπεδο των διοικητικών δομών, βάσιμες είναι οι ελπίδες για την έγκριση από την πολιτεία της πρότασης νέου οργανισμού λειτουργίας του Πανεπιστημίου και νέου σύγχρονου  οργανογράμματος των διοικητικών υπηρεσιών.

Με έκπληξη, αγανάκτηση, και απογοήτευση διαβάσαμε στη συνέντευξη   της κ. Κουλούρη, την άποψη για  το διοικητικό προσωπικό ότι,  «Πρόκειται για «γερασμένο» προσωπικό, λίγο πριν τη σύνταξη, με προσόντα που δεν ανταποκρίνονται πλέον στις ανάγκες της σύγχρονης δημόσιας διοίκησης (π.χ. ψηφιακές δεξιότητες) και που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στη συνεχή αύξηση της γραφειοκρατίας»

Η άποψη αυτή μας βρίσκει απολύτως αντίθετους, παρότι αντιλαμβανόμαστε ότι πηγάζει  από  την προσπάθεια ανάδειξης του προβλήματος της υποστελέχωσης του Ιδρύματος, καταλήγει ωστόσο να απαξιώνει δημόσια τα διοικητικά  στελέχη, τα οποία αν και ολιγάριθμα καταβάλλουν υπεράνθρωπη προσπάθεια για να υπηρετήσουν το όραμα του Πανεπιστημίου, ανταποκρινόμενα με αποτελεσματικότητα, ταχύτητα και επιτυχία στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα, σε συχνά αντίξοες συνθήκες.

Το προσωπικό του Παντείου Πανεπιστημίου έχει μειωθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία και αποτελείται πλέον από 97 υπαλλήλους εκ των οποίων είναι ενεργοί οι 89 (8 αποσπασμένοι). Το ολιγάριθμο αυτό προσωπικό, καλείται καθημερινά να ανταπεξέλθει σε μεγάλο υπηρεσιακό φόρτο, να ανταποκριθεί σε πολύ πιεστικές ως προς τις ρητές ημερομηνίες εκτέλεσης εργασίες και να ενεργήσει συχνά πέραν των καθηκόντων του, για να υπηρετήσει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες και τη λειτουργία νέων δομών και διαδικασιών που ανακύπτουν συνεχώς, από σειρά νομοθετικών διατάξεων και αναγκών της σύγχρονης δημόσιας διοίκησης.

Τα στελέχη του Ιδρύματος δεν στερούνται δεξιοτήτων όπως αποδεικνύεται από τα τυπικά τους προσόντα, καθώς στο σύνολο των 89 ενεργών υπαλλήλων, οι 63 είναι πτυχιούχοι, 35 εκ’ των οποίων είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών-διδακτορικών τίτλων και κάτοχοι πτυχίων ξένων γλωσσών. Τονίζεται επίσης ότι το προσωπικό όλων των κατηγοριών, παρά τον εργασιακό φόρτο επιδεικνύει  ιδιαίτερο ζήλο ως προς την υπηρεσιακή του ανάπτυξη, παρακολουθώντας αυτοβούλως επιμορφωτικά προγράμματα, στις θεματικές της σύγχρονης δημόσιας  διοίκησης και μάλιστα  σε πολύ υψηλό ποσοστό συμμετοχής. Τα προγράμματα αυτά είτε προσφέρονται δωρεάν από το ΕΚΔΔΑ ή χρηματοδοτούνται από τους ίδιους τους υπαλλήλους.

Τέλος, το  «γερασμένο»  προσωπικό, αποτελεί έναν μύθο καθότι ο μέσος όρος ηλικίας κυμαίνεται στα 52,8 έτη, με όριο συνταξιοδότησης τα 67 έτη.

Το πρόβλημα του Παντείου Πανεπιστημίου σε σχέση με το διοικητικό προσωπικό, με βεβαιότητα είναι αριθμητικό, σίγουρα δεν είναι ποιοτικό, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι, σε καμία περίπτωση δεν είναι  ηλικιακό.

Το Διοικητικό προσωπικό συνεισφέρει  στην υλοποίηση του οράματος και των στρατηγικών στόχων του Πανεπιστημίου αξιοποιώντας το πολύτιμο εργαλείο της μακροχρόνιας εμπειρίας και της σφαιρικής γνώσης του συνόλου  των αντικειμένων του φορέα όπου υπηρετεί, με αγάπη και φιλοτιμία επί μακρόν.

Το Διοικητικό προσωπικό παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τριτοβάθμια εκπαίδευση, προσηλωμένο στην προάσπιση του δημόσιου Πανεπιστημίου, καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες πολλές φορές υπό αντίξοες συνθήκες προκειμένου, να καταφέρει αφενός να ανταπεξέλθει στο λαβύρινθο της γραφειοκρατίας και αφετέρου να συμβάλει στην ανάπτυξη του ιδρύματος.

                                                                                            

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ 

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

asfaltos_0.jpg
Η άσφαλτος που φέρνει την επανάσταση στους δρόμους - Πώς θα αλλάξει τις πόλεις
Μια νέα «πράσινη» άσφαλτος υπόσχεται να μειώσει τα καυσαέρια και να προστατεύσει το περιβάλλον, προσφέροντας μια πιο υγιεινή λύση στις πόλεις
Η άσφαλτος που φέρνει την επανάσταση στους δρόμους - Πώς θα αλλάξει τις πόλεις
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης : Η πορεία της οικονομίας, το Kids Wallet και οι τράπεζες
Ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης  έκανε μέσω του facebook τον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου
Κυριάκος Μητσοτάκης : Η πορεία της οικονομίας, το Kids Wallet και οι τράπεζες
mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το Σχέδιο αντιμετώπισης του ψηφιακού εθισμού των παιδιών και ο νέος Ποινικός Κώδικας για τους παραβατικούς μαθητές
Μέσα στο α' τρίμηνο του 2025 θα προχωρήσουμε επίσης στην υλοποίηση της ψηφιακής εφαρμογής «Kids Wallet» που θα διευκολύνει περαιτέρω τους γονείς να...
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το Σχέδιο αντιμετώπισης του ψηφιακού εθισμού των παιδιών και ο νέος Ποινικός Κώδικας για τους παραβατικούς μαθητές