Ένα σημαντικό και καινοτόμο έργο αναλαμβάνει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με τίτλο EcosySTEM.
Όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου από τον συντοντιστή του έργου, Θανάση Μπαλαφούτη, πρόκειται για ένα διεθνές έργο, χρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg NEXT Black Sea Basin, που ενώνει ερευνητικές ομάδες από την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βουλγαρία και την Ουκρανία.
Στόχος του είναι η καταπολέμηση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης στους νέους της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας.
Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου:
Νέα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης STEM στην Ξάνθη από το ΔΠΘ
Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης πρωτοστατεί στην ανάπτυξη καινοτόμων κέντρων για την περιβαλλοντική εκπαίδευση νέων.
Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ), και το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, ανακοινώνουν την έναρξη του έργου EcosySTEM, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία νέων περιβαλλοντικών κέντρων εκπαίδευσης STEM στην περιοχή της Ξάνθης.
Το EcosySTEM είναι ένα διεθνές έργο, χρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg NEXT Black Sea Basin, που ενώνει ερευνητικές ομάδες από την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βουλγαρία και την Ουκρανία, με στόχο την καταπολέμηση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης στους νέους της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας.
Μέσα από τη συνεργασία αυτή, θα δημιουργηθούν σύγχρονα εκπαιδευτικά κέντρα, όπου θα παρέχονται προγράμματα εκπαίδευσης με έμφαση στις επιστήμες και την τεχνολογία (STEM), με στόχο την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.
Ήδη από τα τέλη του καλοκαιριού, οι εταίροι του έργου πραγματοποίησαν την εναρκτήρια συνάντηση (kickoff meeting) στην Κωνσταντινούπολη, σε ένα πολύ θετικό και συνεργατικό κλίμα. Οι εργασίες για την ανάπλαση των χώρων που θα φιλοξενήσουν τα νέα εκπαιδευτικά κέντρα έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ το έργο προχωράει με γοργούς ρυθμούς.
Ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής ΔΠΘ, διευθυντής του Εργαστηρίου Ρομποτικής και Αυτοματισμών, και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, καθηγητής Αντώνιος Γαστεράτος, τόνισε τη σημασία της ένταξης νέων τεχνολογιών και εργαλείων στην εκπαιδευτική διαδικασία:
"Η ανάπτυξη των κέντρων αυτών δεν αφορά μόνο τη βελτίωση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αλλά και τη δημιουργία ενός νέου προτύπου διδασκαλίας που συνδυάζει τεχνολογικές καινοτομίες και βιωματικές εμπειρίες. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με σύγχρονα εργαλεία και να αναπτύξουν πρακτικές δεξιότητες που θα είναι κρίσιμες για το μέλλον τους, σε μια εποχή όπου η βιωσιμότητα και η τεχνολογία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες."
Τα κέντρα αυτά θα είναι πλήρως τεχνολογικά εξοπλισμένα και θα παρέχουν εξειδικευμένη εκπαίδευση σε μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς της ευρύτερης περιοχής της Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης. Το EcosySTEM φιλοδοξεί να καλλιεργήσει και να ευαισθητοποιήσει τη νέα γενιά σε θέματα που αφορούν τη βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος.
Με τη συμμετοχή παιδιών, νέων, εκπαιδευτικών και τοπικών κοινοτήτων, το έργο αναμένεται να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην περιοχή, ενισχύοντας την περιβαλλοντική συνείδηση και δημιουργώντας ένα δίκτυο συνεργασίας που θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και μετά την ολοκλήρωση του έργου.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση