Συνάντηση με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας ζήτησε το Προεδρείο της ΟΙΕΛΕ με αφορμή τις εξευτελιστικές, ειδικά σε σχέση με τα δημόσια ΣΑΕΚ, αμοιβές και συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ). Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα αύριο και θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση.
Σε πολλές τοποθετήσεις ηγετικών στελεχών του Υπουργείου Παιδείας γίνεται τακτικά λόγος για κυβερνητικές παρεμβάσεις στο χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, κάποιες εκ των οποίων είναι πράγματι θετικές (ενίσχυση της τριμέρειας, συμμετοχή των επιστημονικών ινστιτούτων των συνδικάτων στη διαμόρφωση των οδηγών κατάρτισης, εφαρμογή του dual system στη μαθητεία). Ωστόσο, δεν γίνεται κανένας λόγος για τους εργαζόμενους στο πεδίο, δηλαδή για τους εκπαιδευτικούς που παρέχουν υπηρεσίες στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Την ίδια ακριβώς πολιτική αγνόησης των εκπαιδευτικών ακολουθούν συχνά και διεθνείς οργανισμοί, όπως διαπίστωσε και κατήγγειλε ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ και Γραμματέας Εκπαίδευσης της ΓΣΕΕ Γιώργος Χριστόπουλος τόσο σε παρουσίαση του ΟΟΣΑ για την επαγγελματική εκπαίδευση στην Αθήνα όσο και πρόσφατα στο CEDEFOP (το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση).
Οι εκπαιδευτικοί καταλαμβάνουν κεντρικό ρόλο στην επαγγελματική εκπαίδευση. Αυτοί εφαρμόζουν τις (όποιες) εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, αυτοί ακολουθούν τα αναλυτικά προγράμματα και διδάσκουν με βάση τα εγκεκριμένα εγχειρίδια, αυτοί ετοιμάζουν τους μαθητές/σπουδαστές για την πρακτική άσκηση, από αυτούς περνά η επιτυχής μετάβαση των νέων μας από την εκπαίδευση στην εργασία. Στην ιδιωτική μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση, ιδιαίτερα στα ιδιωτικά ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ) οι αμοιβές και οι εν γένει εργασιακές συνθήκες των εκπαιδευτικών είναι άθλιες. Οι έλεγχοι των εποπτικών αρχών της πολιτείας είναι ανύπαρκτοι. Σπάνια οι αποδοχές, όταν καταβάλλονται νόμιμα και δεν είναι «μαύρες», ξεπερνούν το κατώτατο όριο που προβλέπεται για τον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή, δεν ξεπερνούν το απολύτως εξευτελιστικό ποσό των 4-5 ευρώ καθαρά την ώρα (!!). Η εξομοίωση των αμοιβών των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ) με το ωρομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, δεν τους καθιστά απλώς το χαμηλότερα αμειβόμενο επιστημονικό προσωπικό στην Ε.Ε., αλλά αποκαλύπτει την κυνική άποψη κυβερνώντων και επιχειρηματιών της εκπαίδευσης για το εκπαιδευτικό δυναμικό. Ότι, δηλαδή, αποτελούμε ένα αναγκαίο κακό που πρέπει να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες με το μικρότερο δυνατό αντίτιμο, ώστε να γιγαντώνονται τα κέρδη των επιχειρηματιών.
- Ποιες είναι οι αποδοχές των εκπαιδευτικών στα δημόσια ΣΑΕΚ
Βάσει του ΦΕΚ Β 2768/26-4-2023, το ωρομίσθιο των διδασκόντων στα δημόσια ΣΑΕΚ κυμαίνεται από 12 ευρώ για αποφοίτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και 13 ευρώ για εμπειροτέχνες μέχρι 27 ευρώ για πανεπιστημιακούς καθηγητές. Το ωρομίσθιο για τους κατόχους τίτλου ΑΕΙ (που είναι η πολυπληθέστερη ομάδα εκπαιδευτικών) είναι 15 ευρώ και φθάνει στα 18 για τους κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου.
Οι συγκρίσεις με τα 4,25 ευρώ την ώρα των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά ΣΑΕΚ είναι θλιβερές και ντροπιαστικές!
- Τα «χρυσοφόρα» ιδιωτικά ΣΑΕΚ και τα κέρδη τους
Το ακόμη περισσότερο προκλητικό στην υπόθεση αμοιβής των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά ΣΑΕΚ είναι το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες τους, μετά την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, έχουν πλουτίσει! Η ΕΒΕ, που επεβλήθη από την τότε Υπουργό κ. Κεραμέως σε συνεννόηση με τους «Κολλεγιάρχες» και «ΙΕΚάρχες», καρατόμησε από τη δημόσια εκπαίδευση περίπου 25.000 μαθητές. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το 70% περίπου των «κομμένων» κατευθύνθηκαν στα ιδιωτικά ΙΕΚ!
Γίνεται αντιληπτό ότι οι ιδιοκτήτες των μονάδων αυτών έχουν θησαυρίσει από την εσκεμμένη μεταφορά παιδιών από την δημόσια ανώτατη στην ιδιωτική εκπαίδευση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας και μόνο Όμιλος που πρόσφατα εξαγοράστηκε από μεγάλο fund έναντι του αστρονομικού για εκπαιδευτικά δεδομένα ποσού των 250 εκατομμυρίων ευρώ, είχε έσοδα 57 εκατομμυρίων ευρώ και κέρδη προ φόρων 16 εκατομμυρίων ευρώ (τετραπλασιασμός κερδών μέσα σε ένα χρόνο – δείτε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ της σελίδας Freedom of Press).
Αυτοί, λοιπόν, οι επιχειρηματίες που πρωταγωνιστούν στον τρελό χορό εκατομμυρίων, αμείβουν τους εκπαιδευτικούς με 4 ευρώ την ώρα! Πρόκειται για μια πρωτοφανή πρόκληση και για μια κατάσταση που θυμίζει τριτοκοσμική χώρα!
Παρέμβαση της ΟΙΕΛΕ στο Υπουργείο Παιδείας
Στη συνάντηση που ζήτησε η ΟΙΕΛΕ από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, θα τεθεί το αίτημα της εξομοίωσης των αμοιβών των εκπαιδευτικών των ιδιωτικών ΣΑΕΚ με αυτή των δημόσιων ΣΑΕΚ. Άλλωστε, το Σύνταγμά μας στο άρθρο 4 παρ. 2 ορίζει ότι: «Έλληνες και Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις». Ειδικότερα, δε, όσον αφορά την υποχρέωση αυτή στο χώρο της μισθωτής εργασίας, η παρ. 1 του άρθρου 22 του Συντάγματος (Προστασία της Εργασίας) ορίζει ότι: «Όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση, έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας.»
Η συνταγματική αρχή βρίσκει ισχύ τόσο στην περίπτωση των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία που λαμβάνουν τουλάχιστον τις αποδοχές των δημόσιων εκπαιδευτικών (άρθρο 36, Ν. 682/77) όσο και των εκπαιδευτικών σε Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών, των οποίων το ωρομίσθιο βασίζεται σε εκπαιδευτικό ωράριο (21 ώρες) και όχι στο 40ωρο που ισχύει στον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα (άρθρο 30, Ν. 4415/2016).
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη