Με «αυταρχικό τρόπο ασκείται η λειτουργία» του Πανεπιστημίου Αιγαίου μετά την εφαρμογή του νόμου - πλαισίου της Ν. Κεραμέως, όπως τονίζει ο Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του ιδρύματος.
Πιο συγκεκριμένα, καταγγέλλουν την ένταση του αυταρχισμού στην καθημερινή λειτουργία του πανεπιστημίου και τονίζουν πως «εργασιακός εκφοβισμός, απειλές για επιπλέον διώξεις, απαξίωση και προσβολή συναδέλφων, προσβλητικές, αντιακαδημαϊκές και αντισυναδελφικές συμπεριφορές από μεριάς προέδρου, είναι πράγματα που δεν συνάδουν με την ακαδημαϊκή λειτουργία ενός δημόσιου πανεπιστημίου. Εμείς ως συνδικαλιστικό όργανο δεν θα επιτρέψουμε τέτοιες συμπεριφορές και σχέσεις να παγιωθούν σε ένα Τμήμα».
Υπενθυμίζεται πως το νέο πειθαρχικό δίκαιο που εισήγαγε για τα μέλη ΔΕΠ ο νόμος - πλαίσιο του 2022 είχε καταγγελθεί από την πλειοψηφία των Συλλόγων ΔΕΠ τότε ως μέτρο προσαρμογής της ακαδημαϊκής ελευθερίας στα πλαίσια του επιχειρηματικού πανεπιστημίου και ήδη αυτό το πλαίσιο προκαλεί δυσάρεστες καταστάσεις σε πολλά ΑΕΙ.
Αναλυτικά
Συγκεκριμένα ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου τονίζει ότι «η εφαρμογή, και μάλιστα αυστηρά, του νόμου Κεραμέως έχει οδηγήσει σε έναν αυταρχικό τρόπο λειτουργίας που ασκείται από τα όργανα διοίκησης:
Ενα ολιγαρχικό Συμβούλιο Ιδρύματος, που μέλη του καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ούτε έχουν διάθεση να την μάθουν, επιλέγουν όργανα διοίκησης (βλ. κοσμήτορες) με βάση τις "εσωτερικές φιλίες". Φθάνουν δε στο σημείο να κάνουν επιστημονική αξιολόγηση (!) σε υποψηφίους που δεν είναι της αρεσκείας τους, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι εφαρμόζουν τον νόμο Κεραμέως όχι μόνο στο γράμμα αλλά και στο πνεύμα του.
Ενας πρύτανης με νομοθετημένες υπερεξουσίες, ο οποίος αντί να πάρει πρωτοβουλίες ενίσχυσης και προώθησης των ακαδημαϊκών λειτουργιών στα νέα Τμήματα καθώς και στα Τμήματα που βρίσκονται απομονωμένα σε ένα νησί, ασκεί πειθαρχικές διώξεις σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, με το ερώτημα της προσωρινής ή οριστικής παύσης, για ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των Τμημάτων αυτών, μια πράξη απολύτως ξένη με τις ακαδημαϊκές πρακτικές λειτουργίας του δημόσιου πανεπιστημίου. Επιπλέον προχωράει στη συγκρότηση πειθαρχικών συμβουλίων φοιτητών σε κάθε Τμήμα.
Την ίδια στιγμή με την άσκηση πειθαρχικών διώξεων, άρχισαν να ακούγονται απειλές για πειθαρχικές διώξεις και σε άλλα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, συγκεκριμένα σε μέλη συλλογικού οργάνου. Τασσόμαστε ξεκάθαρα κατά της ποινικοποίησης της ακαδημαϊκής λειτουργίας που υπονομεύει εκ των έσω το δημόσιο πανεπιστήμιο και στην προκειμένη περίπτωση το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τα πανεπιστήμια δεν νοείται να λειτουργούν σε καθεστώς εκφοβισμού και υπό τη διαρκή απειλή διώξεων».
Στη συνέχεια καταγγέλλει επιπλέον προβλήματα στις καθημερινές εργασιακές αλλά και ακαδημαϊκές σχέσεις σε Τμήματα του ιδρύματος: «Εργασιακός εκφοβισμός, απειλές για επιπλέον διώξεις, απαξίωση και προσβολή συναδέλφων, προσβλητικές, αντιακαδημαϊκές και αντισυναδελφικές συμπεριφορές από μεριάς προέδρου, είναι πράγματα που δεν συνάδουν με την ακαδημαϊκή λειτουργία ενός δημόσιου πανεπιστημίου. Εμείς ως συνδικαλιστικό όργανο δεν θα επιτρέψουμε τέτοιες συμπεριφορές και σχέσεις να παγιωθούν σε ένα Τμήμα».
Παράλληλα το διευρυμένο ΚΣ του Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου καταγγέλλει την τρομακτική υποχρηματοδότηση του ιδρύματος, την εμπορευματοποίηση της γνώσης μέσω προγραμμάτων επιμόρφωσης και διά βίου μάθησης, την ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία έναντι αμοιβής του στρατηγικού σχεδιασμού του ιδρύματος με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ενώ επισημαίνει και τις συνέπειες της ΕΒΕ, με τη μείωση του φοιτητικού πληθυσμού σε Τμήματα που πλέον απειλείται η ύπαρξή τους.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση