Με στόχο την περιβαλλοντική συνεργασία και ευαισθητοποίηση φορέων, ιδρυμάτων και πολιτών για τον μετριασμό και την εξάλειψη της ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, είναι σε εξέλιξη ερευνητικό πρόγραμμα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ.
Εταίροι του προγράμματος, με τίτλο «CARE SEA - Cooperation and Awareness for Pollution-free and Environmentally Sustainable Black Sea (Συνεργασία και ευαισθητοποίηση για την απαλλαγμένη από ρύπανση και περιβαλλοντικά βιώσιμη Μαύρη Θάλασσα)», είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Εθνικό Πανεπιστήμιο Μπατούμι «Σότα Ρουσταβέλι» της Γεωργίας (BSU), το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης του Δέλτα Δούναβη της Ρουμανίας (DDNIRD), το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Καραντενίζ της Τουρκίας (KTU) και το Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Οικονομικών Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίν Στέρε» της Μολδαβίας (USPEE).
Αντικείμενο του ερευνητικού έργου, με επιστημονική υπεύθυνη την Αν. Καθηγήτρια Αντιγόνη Ζαφειράκου, είναι η ενίσχυση της προστασίας και της διατήρησης της φύσης και της βιοποικιλότητας της παράκτιας και θαλάσσιας περιοχής της Μαύρης Θάλασσας, μέσω της ευαισθητοποίησης και συνεργασίας των εμπλεκομένων μερών για τα διάφορα είδη ρύπανσης και την παροχή πρακτικών μέσων δράσης προς μια πιο πράσινη και καθαρότερη περιοχή.
Από τον Εντοπισμό στη Δράση: Διαδικτυακή Πλατφόρμα για την Καταγραφή και Μείωση της Πλαστικής Ρύπανσης
Από ελληνικής πλευράς, έμφαση θα δοθεί στη διαχείριση των πλαστικών και μικροπλαστικών που καταλήγουν στο θαλάσσιο περιβάλλον και σε προστατευόμενες περιοχές, τόσο με την ενδελεχή μελέτη του θέματος όσο και με την ανάπτυξη σχετικού μοντέλου που προσομοιώνει την κίνηση των μικροπλαστικών στο υδάτινο περιβάλλον. Παράλληλα, με σκοπό την εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας, θα διοργανωθούν ενημερωτικές δράσεις και ειδική ιστοσελίδα στην οποία οι πολίτες θα μπορούν online να σημειώνουν με pin σε χάρτη, παράκτιες-θαλάσσιες περιοχές όπου παρατηρούν συγκέντρωση πλαστικής ρύπανσης. Η συγκεκριμένη πληροφορία θα διαμοιράζεται σε ενδιαφερόμενα μέρη ώστε να αναλάβουν δράσεις και πρωτοβουλίες μετριασμού και περισυλλογής.
Το έργο CARE SEA υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Interreg VI-B NEXT Black Sea Basin Programme», έχει διάρκεια 24 μήνες και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Γιατί στη Θεσσαλονίκη χρησιμοποιούν τη φράση «με λες» αντί για «μου λες»
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση