Εξαιρετικά πετυχημένη ήταν η λειτουργία του θερινού σχολείου «Engineering Design and Materials» του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία έτυχε πρόσφατα μεγάλης προβολής στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Πρεσβεία στο Πεκίνο, https://weibo.com/1898996141/5087527442581851. Είναι η πρώτη φορά που Κινέζοι φοιτητές που σπουδάζουν μηχανική και θετικές επιστήμες έρχονται σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο για εκπαίδευση.
Συγκεκριμένα, το κορυφαίο δημόσιο Πανεπιστήμιο Northwestern Polytechnical University (NPU) της πόλης Xi’an απέστειλε, μετά από επιλογή βάσει κριτηρίων, 20 προπτυχιακούς φοιτητές της Σχολής Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω Πανεπιστήμιο είναι σύμφωνα με τον Shanghai Ranking, στην ομάδα 101-150 στις διεθνείς κατατάξεις και στη θέση 23ο στα Πανεπιστήμια της Κίνας και σύμφωνα με τον Times Higher Education, στη θέση 253 διεθνώς και 52ο στα Πανεπιστήμια της Ασίας. Η μεγάλη επιτυχία του θερινού σχολείου, μετά από την ανατροφοδότηση που έλαβε η διοίκηση του Πανεπιστημίου από την αξιολόγηση του Επικεφαλής Καθηγητή και των ίδιων των φοιτητών καθώς και το γεγονός ότι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην πρακτική εξάσκηση των φοιτητών στις νέες γνώσεις που αποκτούσαν, εκτιμήθηκε ιδιαίτερα και έχει ως αποτέλεσμα την προετοιμασία και νέας ομάδας φοιτητών για το καλοκαίρι του 25.
Ο πρώτος κύκλος του θερινού σχολείου διήρκησε 13 μέρες κατά τις οποίες διεξάχθηκαν μαθήματα 2 ημερών εξ αποστάσεως και 8 ημερών δια ζώσης. Τον σχεδιασμό του προγράμματος και την ευθύνη της διοργάνωσης καθώς και την πρόσκληση των Κινέζων φοιτητών, είχε ο Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Προγράμματος, Καθηγητής Αχιλλέας Βαΐρης σε συνεργασία με την Επιστημονικά Υπεύθυνη, Επ. Καθηγήτρια Ζωή Κανετάκη. Συμμετείχαν 20 Κινέζοι φοιτητές με Υπεύθυνο Καθηγητή, τον Δρ. Tiejun Ma του NPU.
Οι Κινέζοι φοιτητές απέκτησαν εις βάθος κατανόηση ορισμένων από τις θεμελιώδεις τεχνικές σχεδιασμού που υποστηρίζουν την ανάπτυξη προϊόντων. Απέκτησαν, επίσης, δεξιότητες σε τομείς υψηλής ζήτησης όπως ο μηχανολογικός σχεδιασμός και τα υλικά.
Κατά την παραμονή τους λήφθηκε ιδιαίτερη μέριμνα για τη διαμονή τους σε ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας, σίτιση στο φοιτητικό εστιατόριο καθώς και τη μετακίνησή τους με ιδιωτικό λεωφορείο.
Οι τέσσερις εκπαιδευτικές ενότητες σχεδιάσθηκαν και οργανώθηκαν ως εξής:
• «Metallic Materials Technology», Αν. Καθηγήτρια, Κάρμεν Μέντρεα,
• «Greek Civilization», Επ. Καθηγήτρια Ελένη Κανετάκη,
• «Design and Manufacture of Racing Car», Καθηγητής Κωνσταντίνος Στεργίου, Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών,
• «Engineering Design», Επ. Καθηγήτρια Ζωή Κανετάκη.
Η διδασκαλία τους ανατέθηκε στον Δρ. Αβραάμ Χατζόπουλο και στους υποψήφιους διδάκτορες Δημήτριο Παπαγεωργίου, Βασίλειο Σαγιά και Ανδρέα Τσαΐνη. Πολύτιμη ήταν η βοήθεια των προπτυχιακών φοιτητών Γ. Παπανδρέου, Γ. Αναστασίου, Θ. Διαμάντη καθώς και φοιτητών Erasmus, που φρόντισαν για την προσαρμογή των Κινέζων φοιτητών στο περιβάλλον του Πανεπιστημίου.
Στο πλαίσιο των διδακτικών on site δραστηριοτήτων, οι φοιτητές επισκέφτηκαν το εργοστάσιο παραγωγής πλαστικών ειδών «Κασσινάκης».
Επίσης, πραγματοποιήθηκαν και εκπαιδευτικές επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους καθώς και εκδρομές με σκοπό τη γνωριμία των ξένων φοιτητών με τον Ελληνικό πολιτισμό. Έτσι, οι Κινέζοι φοιτητές επισκέφτηκαν την Ακρόπολη Αθηνών και το Μουσείο της, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο καθώς και τις ιστορικές πόλεις του Ναυπλίου και το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.
Η επιτυχής ολοκλήρωση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας συμβάλλει στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και διεθνοποίησης του Ιδρύματος, με έμφαση στην προώθηση συνεργασιών της Σχολής Μηχανικών του ΠΑΔΑ, ανοίγοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο νέους ερευνητικούς ορίζοντες συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ελλάδας σε ακαδημαϊκό επίπεδο και ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την ανταλλαγή γνώσεων και τη δημιουργία ερευνητικών δικτύων που θα συνδέουν νέους επιστήμονες και φοιτητές από τις δύο χώρες.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε μέσω του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης του ΠΑΔΑ.