ΠΑΔΑ: Συμμετοχή του Τμήματος Νοσηλευτικής στο HORIZON EUROPE
Για πρώτη φορά Τμήμα Νοσηλευτικής της χώρας μας συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα «Horizon Europe»

Μεγάλη διεθνή διάκριση για το Τμήμα Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, συνιστά η συμμετοχή του ως Εθνικός Εταίρος στο εμβληματικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την έρευνα και την καινοτομία, «Horizon Europe».

Ο τίτλος του έργου είναι “IMPROVE- IMPACT OF ALTERNATIVE PROTEIN SOURCES TO IMPROVE NUTRITION- Η Επίδραση των Εναλλακτικών Πηγών Πρωτεΐνης στη Βελτίωση της Διατροφής” και συμμετέχει ερευνητική ομάδα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΠΑΔΑ με Επιστημονικά Υπεύθυνη, την Ευρυδίκη Καμπά, Καθηγήτρια και μέλη την Μάρθα Κελέση – Σταυροπούλου, Καθηγήτρια και Πρόεδρο του Τμήματος Νοσηλευτικής και την Ηλιάνα Τσαμπούλα, Υποψήφια Διδάκτορα του Τμήματος.

Επίσης, στο νέο ευρωπαϊκό έργο «IMPROVE» συμμετέχει και ευρύτερη ερευνητική ομάδα ως ακολούθως:

•             Γεωργία Θανασσά, Υποψήφια Διδάκτωρ, Νοσηλεύτρια, Υπεύθυνη Γραφείου Πρόληψης και Αγωγής Υγείας Γ.Ν.Α. "Γ.Ν. Γεννηματάς"

•             Σεργεντάνης Θεόδωρος, Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας του Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Συνολικά, στο πρόγραμμα συμμετέχουν 19 εταίροι από Πανεπιστήμια και Οργανισμούς από χώρες όπως η Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βουλγαρία, Σλοβακία, Πορτογαλία, Δανία, Ισπανία, Μάλτα, Τσεχία και Σουηδία. Από την Ελλάδα συμμετέχουν δύο εταίροι, το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και το Τμήμα Χημικών Μηχανικών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

 Ο ρόλος της ερευνητικής ομάδας στο συγκεκριμένο έργο είναι ο συντονισμός ενός ολόκληρου πακέτου εργασίας (WP5) που αφορά την Κοινωνική Επίδραση και τη Συνολική Μετατόπιση στη Διατροφική Συνείδηση στην Ε.Ε.

Οι Στόχοι του (WP5) είναι οι εξής:

  • Αξιολόγηση του κοινωνικού αντίκτυπου των καινοτόμων πρωτεϊνών (NFs) σε θέματα υγείας.
  • Αποδοχή από τον καταναλωτή, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης θεμάτων που αφορούν το φύλο,  την ηλικία και τον πολιτισμό.
  • Αξιολόγηση της αλλαγής συμπεριφοράς με σκοπό τη βελτίωση της αποδοχής και την ευαισθητοποίηση για τις εναλλακτικές πρωτεϊνες σε σύγκριση με παλιούς τρόπους διατροφής που βασίζονται σε πρωτεΐνες με βάση το κρέας και θέματα που αφορούν το φύλο.
  • Ειδικότερα ο ρόλος της ερευνητικής ομάδας του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής έχει ως εξής:
  • Συντονισμός ενός ολόκληρου πακέτου εργασίας (WP)
  • Ολοκλήρωση 2 επιμέρους δράσεων (tasks) : 
  • Task 1. Συστηματική Ανασκόπηση, παρέχοντας επιστημονική γνώση και σε βάθος επισκόπηση των παραμέτρων αποδοχής ενός ευρέος φάσματος εναλλακτικών πρωτεϊνών και Ανάλυση της Κατάστασης ως προς το Φύλο (Gender Analysis).
  • Task 2. Εφαρμογή προγράμματος διατροφικής παρέμβασης. Το πρόγραμμα θα έχει ως στόχο την ανάπτυξη ενός εργαλείου παρέμβασης για την προώθηση χρήσης εναλλακτικών πρωτεϊνών. Οι ομάδες στόχου που θα λάβουν μέρος στην παρέμβαση, θα είναι: α) επαγγελματίες υγείας (από Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αθήνας), β) φοιτητές νοσηλευτικής (από το ΠΑΔΑ). Ο σχεδιασμός της παρέμβασης θα βασίζεται στα στάδια αλλαγής που περιλαμβάνονται στο Διαθεωρητικό Μοντέλο (TTM) Αλλαγής Συμπεριφοράς.
  • Συντονισμός 3 επιπλέον Τasks , που θα ολοκληρωθούν από 3 άλλους Εταίρους και θα αφορούν οργανοληπτική αξιολόγηση, στρατηγικές εκπαίδευσης, προγράμματα κατάρτισης και τη διάδοση των αποτελεσμάτων.

Πρόκειται για την πρώτη πρωτοβουλία παγκοσμίως που θα αποτυπώσει την πιθανή αλλαγή διατροφικής συμπεριφοράς, με την συμπερίληψη εναλλακτικών πρωτεϊνών σε επαγγελματίες υγείας και φοιτητές νοσηλευτικής, που αποτελούν σημαντικά μέλη με κρίσιμο ρόλο σε όλα τα εθνικά συστήματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, υποστηρίζοντας την υγιεινή διατροφή.

Απώτερος στόχος είναι η γεφύρωση της γνώσης σε ερευνητικούς τομείς και η δημιουργία ερευνητικής ατζέντας προς την κατανόηση και την καθοδήγηση της αποδοχής των εναλλακτικών πρωτεϊνών από τους καταναλωτές.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος αναμένεται, επίσης, να συμβάλλουν καθοριστικά στην ενίσχυση του νοσηλευτικού επαγγέλματος στο πεδίο της έρευνας και να ισχυροποιήσουν τη συνεισφορά του στον τομέα της προαγωγής υγείας, προτείνοντας καινοτόμες λύσεις για την υγεία και το περιβάλλον και ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ διεθνών φορέων.

Τα στοιχεία του Προγράμματος IMPROVE συνοπτικά έχουν ως εξής:

Θεματική ενότητα: HORIZON-CL6-2024-FARM2FORK-01-7

Τύπος της Δράσης: Δράσεις Έρευνας και Καινοτομίας του ΟΡΙΖΟΝΤΑ  (HORIZON-RIA ) (HORIZON Research and Innovation Actions)

Συνολικός Προϋπολογισμός (€): 5 273 375.00 EUR

Με συνεργασία 19 Εταίρων

Διάρκεια: 3 έτη

Έναρξη: 1/1/2025

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πολυτεχνείο Κρήτης
Πολυτεχνείο Κρήτη: Στις 22 Νοεμβρίου η τελετή ονοματοδοσίας Αμφιθεάτρου «Ευάγγελος Γρηγορούδης»
Τελετή Ονοματοδοσίας Αμφιθεάτρου «Ευάγγελος Γρηγορούδης» στο Πολυτεχνείο Κρήτης
Πολυτεχνείο Κρήτη: Στις 22 Νοεμβρίου η τελετή ονοματοδοσίας Αμφιθεάτρου «Ευάγγελος Γρηγορούδης»
Γυναικοκτονία στο Αγρίνιο
Γυναικοκτονία στο Αγρίνιο: «Του ξέφυγα, απειλούσε πως θα με σκοτώσει» - Τι είπε φίλη της Δώρας
Ο 30χρονος ακολούθησε τη Δώρα με το αμάξι και την απείλησε 3 ημέρες πριν την σκοτώσει
Γυναικοκτονία στο Αγρίνιο: «Του ξέφυγα, απειλούσε πως θα με σκοτώσει» - Τι είπε φίλη της Δώρας