Δεν μπορεί κανείς εύκολα να ξεφύγει από τις εμμονές του και κυρίως από τα διάφορα ιδεολογικά σύνδρομα που τον καταδιώκουν χρόνια τώρα.
Ο ΤΣΕ -με τις ιδέες και τη δράση του- συνεχίζει να στοιχειώνει τα όνειρα (και όχι μόνο) όσων και με την πένα τους έχουν ταχθεί στη υπηρεσία των «αξιών» στήριξης μιας κοινωνίας άδικης για τους πολλούς και γαλαντόμας για τους ελάχιστους. Μίας κοινωνίας βαθύτατα εγωιστικής, στηριγμένης στο δόγμα «ο θάνατός σου η ζωή μου» μιας κοινωνίας που δεν μπορεί να δώσει αξίες και ιδανικά (και) στη νέα γενιά, που ταυτόχρονα της στερεί το δικαίωμα για μια ζωή με αξιοπρέπη, αξιωβίωτη!
Τέτοια περίπτωση αποτελεί και ο γνωστός συγγραφέας-δημοσιολόγος Τάκης Θεοδωρόπουλος που συχνά πυκνά «κανοναρχεί» σε κάθε τι που αμφισβητεί το κυρίαρχο ιδεολογικό αφήγημα και τη «σωστή πλευρά της ιστορίας» , υπηρετώντας πάντα το καπιταλιστικό σύστημα και τις «αξίες του» φυσικά!
Σε άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (11/12) με τίτλο «Η εκπαιδευτική αξία του Τσε» παίρνει θέση για το σοβαρό γεγονός- που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σε ολόκληρη την Ελλάδα από φορείς και πολιτικά κόμματα (το ΚΚΕ κατέθεσε και σχετική ερώτηση στη Βουλή)- με αφορμή την ΕΔΕ σε καθηγητές του 4ου ΓΕΛ της Βέροιας, μετά από παρέμβαση τα ΔΕΕΠ Ημαθίας της Ν.Δ!!!
Θα περίμενε κανείς να στηρίζει τον λόγο του σε πραγματικά γεγονότα, κάτι που δεν συμβαίνει προκλητικά αλλά και συνειδητά!
Ας ξεκινήσουμε με το όνομα της κόρης του ΤΣΕ, που είναι Δρ Αλέιδα Γκεβάρα Μαρς, και όχι Αλμέιδα (που είναι όνομα προπονητή…) όπως γράφει (από άγνοια;)...
Ας συνεχίσουμε με την παραδοχή του ότι «… Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω τι τους είπε. Σίγουρα δεν τους μίλησε για την ιατρική δράση του πατέρα της…» Κρίνει δηλαδή την ομιλία της, χωρίς να μπει στον κόπο να ζητήσει τουλάχιστον να την μάθει. Και αυτό είναι «αντικειμενική» δημοσιογραφία. Με βάση αυτή την «αγνοία» στήνει το δικό του αφήγημα που έχει αντικουβανική-αντικομμουνιστική εμπάθεια, αλλά και στοιχεία προβοκάτσιας.
Πάντως αναφέρει ότι οι καθηγητές «…Eχουν δικαίωμα να καλούν όποιον θέλουν στην τάξη. Ακόμη και τον Κουφοντίνα, υποθέτω, με τη διπλή ιδιότητα του μελισσοκόμου και του συγγραφέα…» που ενώ «απορρίπτει» τη σχετική επιχειρηματολογία περί του «τυπικού» προσπαθεί ουσιαστικά να ταυτίσει προβοκατόρικα τον Κουφοντίνα, τόσο με την Αλέιδα Γκεβάρα όσο και τον ΤΣΕ. Άλλωστε για τον «κύκλο» του η επανάσταση και ο αγώνας για μία καλύτερη κοινωνία θεωρείται… τρομοκρατική πράξη!
Μάλιστα πέφτει ακόμη πιο χαμηλά γράφοντας -συκοφαντώντας τους εκπαιδευτικούς (όπως συνηθίζει) και το σχολείο- ότι «… Κατόπιν τούτου δικαιούνται να απορούν για ποιο λόγο δεν έχουν την ικανότητα να κερδίσουν τον σεβασμό των μαθητών τους. Εκτός κι αν το κίνητρο ήταν οικονομικό. Έψαξαν κάποιον φθηνό ομιλητή και βρήκαν την κ. Αλμέιδα…».
Να τον πληροφορήσω ότι από το 4ο ΓΕΛ Βέροιας πέρασε πληθώρα λογοτεχνών πανελλαδικού κύρους, πανεπιστημιακοί, μεγάλοι καλλιτέχνες κ.α και προφανώς ΔΩΡΕΑΝ. Και φυσικά η Αλέιδα Γκεβάρα έχει μιλήσει τα παλιότερα χρόνια στη χώρα μας σε ΑΕΙ αλλά και άλλα σχολεία, όπως και σε μια σειρά άλλες χώρες του κόσμου. Στους κύκλους του φυσικά συνηθίζεται οι ομιλίες να γίνονται επί πληρωμή! (Για όλα αυτά υπάρχουν τα σχετικά Δελτία Τύπου στα ΜΜΕ). Όσο αφορά τις σχέσεις μαθητών και εκπαιδευτικών να τονίσουμε- στον οπαδό της «αριστείας»- ότι οι μαθητές του σχολείου με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους που διατηρούν αρμονική σχέση κάθε χρόνο καταλαμβάνουν υψηλές θέσεις στην είσοδο τους στα ΑΕΙ…
Και ας ολοκληρώσουμε την «αγνοία» του με το γεγονός ότι δεν αναφέρει την ύπαρξη ΕΔΕ σε βάρος των εκπαιδευτικών- με παρέμβαση της ΔΕΕΠ Ημαθίας της Ν.Δ- μετά αυτή την εκδήλωση, όπως και άλλη για την απελευθέρωση της Βέροιας από τον ΕΛΑΣ με ομιλητή τοπικό συγγραφέα- μελετητή τοπικής ιστορίας. Και φυσικά αυτός ως οπαδός της αντίληψης «μακριά τα κόμματα από τα σχολεία» δεν καταδικάζει την πρωτοφανή αυτή παρέμβαση της Ν.Δ…
Η ουσία των όσων γράφει για την υποτιθέμενη ομιλία της είναι δείγμα του φόβου του δικού του αλλά και του συστήματος που στηρίζει.
Η αλήθεια όμως είναι ότι η Αλέιδα Γκεβάρα μίλησε για τα παιδικά της χρόνια, αλλά και τα νεανικά του πατέρα της, περιέγραψε με συγκίνηση στους μαθητές τον Τσε ως άνθρωπο πολύ τρυφερό που αγαπούσε πολύ την οικογένειά του και που ποτέ δεν ανέχτηκε την αδικία που έβλεπε γύρω του. Τους μίλησε για την αξία της φιλίας, της αλληλεγγύης, την αγάπη για την πατρίδα και την ελευθερία, την αξία της μελέτης αλλά και για το πώς αυτός στράφηκε στην Ιατρική. Οι μαθητές και οι καθηγητές την ρώτησαν, την αγκάλιασαν, ζήτησαν να φωτογραφηθούν στο τέλος μαζί της…
Και ας ολοκληρώσουμε για τον δημοσιολόγο και όσων κινούνται στο ίδιος «ύφος-ήθος» επιχειρηματολογίας που επιβεβαιώνουν ότι «Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη»:
Ότι και να κάνουν, το όνομά του ΤΣΕ και η εικόνα του, τα γραπτά του, ξεσηκώνουν τα συναισθήματά μας, μας κάνουν να νιώθουμε άβολα με την αδικία γύρω μας, με τη φτώχεια, την εκμετάλλευση. Πυρπολούν την καρδιά και την ψυχή όλων μας, ενάντια στην αδικία, την φτώχεια και την εκμετάλλευση. Μας θυμίζουν ότι όσο και αν το σύστημα φαίνεται καμιά φορά παντοδύναμο, αυτό δεν είναι αλήθεια. Ότι κάθε μέρα έχουμε χρέος να στεκόμαστε κοντά στον αδικημένο.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση