IDIOTIKH EKPAIDEYSI
Στον «αστερισμό» της εισβολής των funds στην ελληνική ιδιωτική εκπαίδευση.

Στην «εισβολή» που δέχεται η ιδιωτική εκπαίδευση στη χώρα από μεγάλα funds του εξωτερικού αναφέρεται η ΟΙΕΛΕ σε ανακοίνωσή της, στην οποία καταγράφει καταστάσεις που δημιουργήθηκαν με αντίστοιχες εξαγορές στη Βρετανία.

«Όσα μας μεταφέρονται δεν είναι ενθαρρυντικά», τονίζει και προσθέτει: «Καλούμε την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να αναλογιστούν, αν η ιδιωτική εκπαίδευση θα βελτιωθεί με την εισαγωγή ανεξέλεγκτων οργανισμών που δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για την Παιδεία, αλλά αντιμετωπίζουν τα σχολεία ως αμιγείς επιχειρήσεις. Η υιοθέτηση κακών πρακτικών από άλλες χώρες, μάλλον ως παράδειγμα προς αποφυγήν κι όχι ως πρότυπο θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται», καταλήγει η Ομοσπονδία.

Τα μέχρι στιγμής δείγματα δεν είναι θετικά, καθώς το fund Inspired (που ελέγχει 2 από τα πιο ιστορικά σχολεία της χώρας, τη Σχολή Μωραΐτη και τον Κωστέα-Γείτονα), έχει επιβάλει ένα αδιανόητο, αντισυνταγματικό ψηφιακό «φίμωτρο» στους εκπαιδευτικούς, απαγορεύοντάς τους να κάνουν αναρτήσεις με πολιτικό, θρησκευτικό και οικονομικό περιεχόμενο στα προσωπικά (!) κοινωνικά τους δίκτυα.

Τελευταία, εξαγοράστηκαν τα «Εκπαιδευτήρια ο Πλάτων» από το βρετανικό fund International School Partnerships. Προηγήθηκαν τα CGS – Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα και η Σχολή Μωραΐτη που εξαγοράστηκαν από την Inspired Education Group, τα Εκπαιδευτήρια Δούκα από την Cognita και το International School of Athens από την Dukes Education. 

Κάποιες ομοιότητες στις εξαγορές:

  1. Τα funds χτυπούν κυρίως μεγάλα σχολεία που παρέχουν προγράμματα ΙΒ.
  2. Οι εγχώριοι (πρώην;) ιδιοκτήτες παραμένουν στο μάνατζμεντ, κυρίως για να καθησυχάσουν τους γονείς. Ενδέχεται η παραμονή τους να είναι προσωρινή.
  3. Ήδη όλες οι βασικές θέσεις διοίκησης (ΔΣ και οικονομικές υπηρεσίες) έχουν καλυφθεί από στελέχη των funds.

Σοκάρει η εξομολόγηση του ιδρυτή των Εκπαιδευτηρίων «Ο Πλάτων»: «Η κυβέρνηση μας εξαναγκάζει να πουλήσουμε»

Συγκλονισμένοι οι εκπαιδευτικοί που παρακολούθησαν την ενημερωτική ομιλία του ιδρυτή του Εκπαιδευτηρίου Παναγιώτη Παπαδόπουλου, μάς μετέφεραν ότι ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η κυβερνητική πολιτική με τα μέτρα που λαμβάνει, μάς εξαναγκάζει να ξεπουλήσουμε στα funds. Οι Έλληνες ιδιοκτήτες δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν πλέον τους κολοσσούς».

Ιδιωτική εκπαίδευση: Τι βλέπουν funds και μεγάλοι εκπαιδευτικοί όμιλοι και επενδύουν στην Ελλάδα

Το ερώτημα, ωστόσο, που προκύπτει είναι τι ακριβώς “βλέπουν” ως ευκαιρία τα ξένα funds και επενδύουν σε μεγάλα και ιστορικά ελληνικά ιδιωτικά σχολεία;

Είναι σίγουρο ότι τα funds και οι μεγάλοι όμιλοι διαχειρίζονται πολλά χρήματα και έχουν μεγάλη γνώση της αγοράς, επομένως δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι τοποθετούν τα χρήματά τους στην Ελλάδα.

Στοιχεία που δείχνουν την ανοδική πορεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι αυτά της ΕΛΣΤΑΤ, που προέρχονται από την έρευνα "Η Ελλάς σε αριθμούς" για την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2024. Αναφέρουν ότι ο αριθμός των μαθητών σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία από 15.982 την ακαδημαϊκή περίοδο 2018-2019, αυξήθηκε σε 24.264 μαθητές κατά τη σχολική περίοδο 2021-2022. Ο αριθμός των μαθητών στα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία αυξήθηκε από 38.027 το 2018-2019 σε 40.634 το 2021-2022, στα γυμνάσια από 16.098 σε 20.335 και στα λύκεια από 14.615 σε 16.871. 

Αρκετοί εκτιμούν πως όλα αυτά συνδέονται και με την προοπτική ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων και πως τα σχολεία αυτά θα αξιοποιηθούν ως “οχήματα”. Με δεδομένο ότι αυτού του είδους οι επενδύσεις είναι συνήθως “μικρού χρονικού εύρους” και επιζητείται η μέγιστη δυνατή κερδοφορία, η επιδίωξη συχνά περνάει μέσα από μοντέλα “εξυγίανσης” που συχνά περιλαμβάνουν και απολύσεις, περιορισμό μισθολογικού και άλλου κόστους, ενώ διέπονται από λογική αγοράς και μόνο. 

Οι αποκαλύψεις της ΟΙΕΛΕ

Η ΟΙΕΛΕ το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε επικοινωνία με συνδικαλιστές σε χώρες που δραστηριοποιούνται τα funds αυτά, ιδίως στη Βρετανία. Όσα μας μεταφέρονται δεν είναι ενθαρρυντικά. Η κυβέρνηση των Συντηρητικών, με τον ακραία νεοφιλελεύθερο Υπουργό Παιδείας Michael Gove, επιχείρησε την πλήρη ιδιωτικοποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος με τα funds να εξαγοράζουν τμήματα της λειτουργίας ακόμη και δημόσιων σχολείων! Ένα fund που βρέθηκε στο κέντρο της δημοσιότητας πριν από κάποια χρόνια, λόγω της εμπλοκής του με ένα από τα πιο γνωστά «ανεξάρτητα» σχολεία της Βρετανίας, το Southbank International School, είναι η Cognita που πρόσφατα εξαγόρασε τα Εκπαιδευτήρια Δούκα. Η δράση και οι κακές πρακτικές που το fund επέβαλε, προκάλεσαν την μήνι των γονέων του σχολείου, οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους κατηγόρησαν την Cognita ότι «αρμέγει το σχολείο για κέρδη εις βάρος της εκπαίδευσης των παιδιών». Στην ανακοίνωσή τους οι γονείς αναφέρουν, μεταξύ άλλων:

«Η Cognita που είχε κέρδη 3 εκατομμυρίων λιρών από το σχολείο το 2010 με σχεδόν 20% λειτουργικά κέρδη, δεν έχει προσφέρει καμία προστιθέμενη αξία στο σχολείο από τότε που έγινε ιδιοκτήτης του πριν από τρία χρόνια και έχει κυνικά κακοπληρωμένο προσωπικό, μέχρι και την παρέμβασή μας πέρσι. Πλήρωσαν 22 εκατομμύρια λίρες για το σχολείο, που δεν διέθετε πραγματικά περιουσιακά στοιχεία καθώς τα σχολικά κτίρια ήταν όλα μισθωμένα (…) Προκειμένου να αποπληρώσουν το χρέος αγοράς, η στρατηγική τους ήταν να αυξήσουν επιθετικά τα δίδακτρα και να ελαχιστοποιήσουν τις επενδύσεις σε εκπαιδευτικούς και εγκαταστάσεις»

Ο σύνδεσμος του άρθρου της Guardian για το fund Cognita είναι εδώ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα