Διευθυντές σχολείων με Δ κεφαλαίο είπε ότι θέλει ο Κυριάκος Πιερρακάκης, όμως οι υπάρχοντες διευθυντές εκπαίδευσης φαίνεται πώς κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να πείσουν ότι αυτό το κεφαλαίο «Δ» μπορεί να υπάρξει μόνο αν ο διευθυντής κάνει αυτό που θέλει η πολιτική ηγεσία.
Ετσι, η απάντηση που έδωσε στη Βουλή ο διευθυντής της Δ/νσης Δ. Ε. Ανατ. Αττικής κ.Ανδρέας Μαρίνος, σε σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το περιστατικό του διευθυντή που έδωσε στην αστυνομία ονόματα καταληψιών μαθητών, μελών του 15μελούς με αποτέλεσμα ήταν ανήλικοι μαθητές με τους γονείς τους να συρθούν, σαν κοινοί εγκληματίες, στο αστυνομικό τμήμα και μάλιστα με τη διαδικασία του αυτόφωρου, παρότι δεν σημειώθηκε καμία βλάβη ή φθορά στο σχολείο, είναι ενδεικτική του πώς βλέπουν αυτό το κεφαλαίο «Δ»:
«Δεδομένου ότι η κατάληψη του δημοσίου σχολείου συνεπάγεται τη διακοπή και διατάραξη της ομαλής λειτουργίας του δημοσίου σχολείου, ήτοι τη διακοπή μαθημάτων, αποτελεί ποινικό αδίκημα που διώκεται αυτεπαγγέλτως και κατά συνέπεια δεν χρειάζεται και η διάπραξη και άλλων αδικημάτων για να επέμβει αυτεπαγγέλτως ο εισαγγελέας. Ο δε Διευθυντής του υπό κατάληψη δημοσίου σχολείου που δεν ζητά την απομάκρυνση των καταληψιών και την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του σχολείου και τη συνέχιση των μαθημάτων, εφόσον συντρέχει και το υποκειμενικό στοιχείο της προθέσεως, κινδυνεύει να κατηγορηθεί ότι παραβαίνει το καθήκον της υπηρεσίας του κατά το άρθρο 259 ΠΚ», είπε ο διευθυντής εκπαίδευσης, προεξοφλώντας ο ίδιος τη δικαιοσύνη.
Με απλά λόγια, μας λέει ότι αν ο Διευθυντής δεν καταδώσει τους μαθητές του, θα παει κατηγορούμενος για παραβαση καήκοντος. Τόσο κεφαλαίο «Δ»...
Η ερμηνεία αυτή είναι αυθαίρετη
Στο άρθρο 259 του Π.Κ. ορίζεται ότι «Υπάλληλος που με πρόθεση παραβαίνει τα καθήκοντα της υπηρεσίας του με σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον παράνομο όφελος ή να βλάψει το κράτος ή κάποιον άλλο τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή, αν η πράξη αυτή δεν τιμωρείται με άλλη ποινική διάταξη». Οπότε ποιον σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του όφελος η να βλάψει το κράτος ή άλλον, μπορεί να έχει ο Διευθυντής (με όντως κεφαλαίο Δ) που δεν καταδίδει τους μαθητές του; Επιπλέον, είναι άλλο πράγμα να ζητά την απομάκρυνση των καταληψιών και την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του σχολείου και τη συνέχιση των μαθημάτων και εντελώς διαφορετικό πράγμα να καταδίδει ο δάσκαλος το μαθητή στην αστυνομία.
Να υπενθυμίσουμε ότι για το περιστατικό αυτό, το ΔΣ της Δ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, είχε επισημάνει από την περσινή σχολική χρονιά, ότι αυτού του είδους οι ενέργειες και πρακτικές διευθυντών σχετικά με την αντιμετώπιση των μαθητών κατά τη διάρκεια κατάληψης θα καταγγέλονται από το σωματείο και καλούσε τους Διευθυντές να σταθούν δίπλα στους μαθητές, να κάνουν διάλογο και να μην προχωρούν σε τιμωρητικές διαδικασίες .
Η απάντηση του Διευθυντή Δ.Ε. Ανατ. Αττικής
Η εκπαίδευση αποτελεί διεθνή υποχρέωση και οικουμενικό δικαίωμα κατοχυρωμένο από το Διεθνές Δίκαιο. Ειδικότερα το δικαίωμα αυτό ορίζεται στο άρθρο 26 της Οικουμενικής Διακήρυξης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στο άρθρο 28 του αριθ. 2101/1992 Νόμου, με τον οποίο κυρώθηκε η Διεθνής Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού. Παράλληλα στην εσωτερική έννομη τάξη η εκπαίδευση συνιστά ένα από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα που λόγω της διττής φύσης του, ως ατομικού και κοινωνικού δικαιώματος, προστατεύεται και διαφυλάσεται από την Πολιτεία με βάση τις συνταγματικές επιταγές. Ειδικότερα στο άρθρο 16 παρ. 2 του Σ. ορίζεται ότι η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες. Στην παρ. 4 του ίδιου άρθρου ορίζεται μεταξύ άλλων όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια.
Στο άρθρο 168 του Ποινικού Κώδικα (4619/2019) προβλέπεται το αδίκημα της διατάραξης δημόσιας υπηρεσίας. Ειδικότερα στην παρ. 1 του άρθρου αυτού ορίζεται ότι όποιος εισέρχεται παράνομα σε χώρο δημόσιας υπηρεσίας ή υπηρεσίας οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης ή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή επιχείρησης κοινής ωφέλειας ή παραμένει στους χώρους αυτούς παρά τη ρητή εναντίωση της υπηρεσίας που τους χρησιμοποιεί, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία (3) έτη ή χρηματική ποινή. Στην παρ. 2 του ίδιου άρθρου ορίζεται ότι όποιος, με οποιονδήποτε τρόπο, προκαλεί διακοπή ή σοβαρή διατάραξη της ομαλής λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας ή υπηρεσίας οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης ή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή επιχείρησης κοινής ωφέλειας τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος, χωρίς να διαταράξει την κοινή ειρήνη, εμποδίζει αυθαίρετα ή διαταράσσει σοβαρά τη λειτουργία συλλογικού ή μονοπρόσωπου οργάνου των φορέων του προηγούμενου εδαφίου.
Στην παρ. 1 του άρθρου 360 του Ποινικού Κώδικα όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 84 Ν.4855/2021 (ΦΕΚ Α` 215/12.11.2021) ορίζεται ότι όποιος, ενώ έχει υποχρέωση εποπτείας ανηλίκου παραλείπει να τον παρεμποδίσει από την τέλεση αξιόποινης πράξης, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα (1) έτος, αν δεν συντρέχει περίπτωση να τιμωρηθεί αυστηρότερα με άλλη διάταξη. Στην παρ. 2 του ίδιου άρθρου ορίζεται ότι αν ο υπαίτιος της παράλειψης είναι πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του ανηλίκου και ιδίως γονέας ή επίτροπος υπό την υπεύθυνη επιμέλεια του οποίου έχει τεθεί ο ανήλικος σύμφωνα με τα άρθρα 122 και 123, επιβάλλεται φυλάκιση έως δύο (2) έτη.»
Στο άρθρο 38 παρ. 1 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ( Ν. 4620/2019) ορίζεται ότι οι ανακριτικοί υπάλληλοι οφείλουν να ανακοινώσουν χωρίς χρονοτριβή στον αρμόδιο εισαγγελέα ο,τιδήποτε πληροφορούνται με κάθε τρόπο για αξιόποινη πράξη που διώκεται αυτεπαγγέλτως. Στην παρ. 2 του ίδιου άρθρου ορίζεται ότι οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς και εκείνοι στους οποίους ανατέθηκε προσωρινά δημόσια υπηρεσία, έχουν την ίδια υποχρέωση για τις αξιόποινες πράξεις της παρ. 1, αν πληροφορήθηκαν γι` αυτές κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Στην παρ. 3 ορίζεται ότι η ανακοίνωση γίνεται γραπτώς και πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία που υπάρχουν και αφορούν την αξιόποινη πράξη, τους δράστες και τις αποδείξεις.
Στο άρθρο 16 του Ν. 1566/1985 ορίζεται ότι ο διευθυντής του σχολείου είναι ιδίως υπεύθυνος για την ομαλή λειτουργία του σχολείου, το συντονισμό της σχολικής ζωής, την τήρηση των νόμων, των εγκυκλίων και των υπηρεσιακών εντολών και την εφαρμογή των αποφάσεων του συλλόγου των διδασκόντων, που εκδίδονται σύμφωνα με την υπουργική απόφαση για τις αρμοδιότητες του συλλόγου των διδασκόντων.
Με βάση τα παραπάνω και δεδομένου ότι η κατάληψη του δημοσίου σχολείου συνεπάγεται τη διακοπή και διατάραξη της ομαλής λειτουργίας του δημοσίου σχολείου, ήτοι τη διακοπή μαθημάτων, αποτελεί ποινικό αδίκημα που διώκεται αυτεπαγγέλτως και κατά συνέπεια δεν χρειάζεται και η διάπραξη και άλλων αδικημάτων για να επέμβει αυτεπαγγέλτως ο εισαγγελέας. Ο δε Διευθυντής του υπό κατάληψη δημοσίου σχολείου που δεν ζητά την απομάκρυνση των καταληψιών και την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του σχολείου και τη συνέχιση των μαθημάτων, εφόσον συντρέχει και το υποκειμενικό στοιχείο της προθέσεως, κινδυνεύει να κατηγορηθεί ότι παραβαίνει το καθήκον της υπηρεσίας του κατά το άρθρο 259 ΠΚ.
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ της Δ/νσης Δ. Ε. Ανατ. Αττικής
ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡ. ΜΑΡΙΝΟΣ (ΠΕ83) P.Ph.D., Ph.D., M.Ed.
Δείτε όλη την απάντηση
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Σχολικός εκφοβισμός: Το νέο μοριοδοτούμενο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 9/01
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση