Σε ΦΕΚ δημοσιεύτηκε ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του Πανεπιστημίου Πατρών που ξεκινά και επίσημα την αντίστροφη μέτρηση για τις διαγραφές φοιτητών.
Δείτε το ΦΕΚ ΕΔΩ
Ο Εσωτερικός Κανονισμός περιλαμβάνει τη ρύθμιση για τις διαγραφές των αιωνίων φοιτητών, οι οποίοι δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους εντός του καθορισμένου χρονικού πλαισίου. Ορίζει ότι η ανώτατη διάρκεια φοίτησης κάθε φοιτητή είναι ίση με το ελάχιστο απαιτούμενο χρονικό διάστημα για την απονομή του τίτλου σπουδών, προσαυξημένο κατά 4 εξάμηνα για τα τετραετή τμήματα και 6 εξάμηνα για τα πενταετή και πλέον τμήματα.
Μετά την ολοκλήρωση της επαναληπτικής εξεταστικής περιόδου Σεπτεμβρίου, οι φοιτητές που δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους εντός αυτής της χρονικής περιόδου διαγράφονται με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος, η οποία κοινοποιείται στην Κοσμητεία της Σχολής για τη σωστή εφαρμογή του κανονισμού. Η διαδικασία αυτή αφορά τους φοιτητές που εισήχθησαν στο Πανεπιστήμιο Πατρών από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 και έπειτα, με ειδικές ρυθμίσεις για τους φοιτητές που είχαν εγγραφεί πριν από την εφαρμογή του νόμου 4957/2022.
Όπως ορίζεται στον κανονισμό, η υπέρβαση της ανώτατης διάρκειας φοίτησης επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως σοβαροί λόγοι υγείας που αφορούν τον ίδιο τον φοιτητή ή συγγενείς πρώτου βαθμού. Ειδικότερα, για λόγους υγείας, οι φοιτητές μπορούν να υποβάλουν αίτηση για παράταση της φοίτησης, η οποία μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 8 εξάμηνα για τα τετραετή τμήματα και έως 12 εξάμηνα για το Τμήμα Ιατρικής, με την υποβολή σχετικών ιατρικών γνωματεύσεων και δικαιολογητικών.
Η δυνατότητα μερικής φοίτησης καθορίζεται επίσης από τον κανονισμό για φοιτητές που εργάζονται τουλάχιστον 20 ώρες την εβδομάδα, έχουν αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ή είναι παράλληλοι αθλητές. Οι φοιτητές που εντάσσονται σε καθεστώς μερικής φοίτησης μπορούν να παρακολουθούν και να εξετάζονται σε λιγότερα μαθήματα, ενώ η διάρκεια κάθε εξαμήνου προσμετράται ως μισό ακαδημαϊκό εξάμηνο.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι φοιτητές που επιθυμούν να διακόψουν τις σπουδές τους, έχουν το δικαίωμα να το πράξουν για ένα χρονικό διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τα δύο έτη. Η διακοπή μπορεί να γίνει τμηματικά ή συνεχόμενα και η φοιτητική ιδιότητα αναστέλλεται κατά τη διάρκεια της διακοπής. Οι αλλαγές στον κανονισμό θέτουν αυστηρούς κανόνες και προϋποθέσεις για τη συνέχιση της φοίτησης, με σκοπό την ενίσχυση της ακαδημαϊκής πειθαρχίας και της ολοκλήρωσης των σπουδών εντός εύλογου χρόνου.
Ανώτατη διάρκεια φοίτησης και μερική φοίτηση
Η ανώτατη διάρκεια φοίτησης κάθε φοιτητή ισούται με τον ελάχιστο αριθμό των αναγκαίων για την απονομή του τίτλου σπουδών εξαμήνων, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών του οικείου Τμήματος, προσαυξημένο κατά τέσσερα (4) εξάμηνα, για Τμήματα τετραετούς φοίτησης και προσαυξημένο κατά έξι (6) εξάμηνα, για Τμήματα πενταετούς και πλέον φοίτησης.
Μετά το πέρας της ανώτατης διάρκειας φοίτησης, και αφού ολοκληρωθεί η επαναληπτική εξεταστική περίοδος Σεπτεμβρίου με την επιφύλαξη των επόμενων παραγράφων, οι φοιτητές διαγράφονται με πράξη που εκδίδεται με απόφαση της Συνέλευσης Τμήματος, η οποία κοινοποιείται στην Κοσμητεία της οικείας Σχολής για την εποπτεία της ορθής εφαρμογής του παρόντος. Η ανώτατη χρονική διάρκεια σπουδών όπως ορίζεται στην προηγούμενη παράγραφο καταλαμβάνει τους φοιτητές που εισάγονται στα Α.Ε.Ι. από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 και εφεξής.
Για τους φοιτητές που ήταν εγγεγραμμένοι σε προγράμματα σπουδών πρώτου κύκλου του Ιδρύματος κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4957/2022 (Α’ 141) και δεν είχαν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης του προγράμματος σπουδών τους κατά τη δημοσίευση του ν. 4777/2021 (Α’ 25), εφαρμόζεται ο υπολογισμός της ανώτατης διάρκειας φοίτησης από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2021- 2022 και έπειτα.
Οι φοιτητές που ήταν εγγεγραμμένοι σε προγράμματα σπουδών πρώτου κύκλου του Πανεπιστημίου Πατρών, κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4777/2021 (Α’ 25) και είχαν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης του προγράμματος σπουδών, διαθέτουν για την ολοκλήρωση των σπουδών τους, χρόνο ίσο προς την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης, από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 και εφεξής, χωρίς το κατά την ως άνω παράγραφο δικαίωμα προσαύξησης του χρόνου φοίτησης. Υπέρβαση της επί του παρόντος οριζόμενης ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, για σοβαρούς λόγους υγείας, που ανάγονται στο πρόσωπο του φοιτητή ή στο πρόσωπο συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου με το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Ειδικότερα, μετά από αίτηση του φοιτητή, εισήγηση της Συνέλευσης του Τμήματος και απόφαση της Κοσμητείας, δύναται να παραταθεί επιπλέον για δύο (2) έως οκτώ (8) εξάμηνα για τα τετραετούς φοίτησης Τμήματα, για δύο (2) έως δέκα (10) εξάμηνα για τα πενταετούς φοίτησης Τμήματα, και για δύο (2) έως δώδεκα (12) εξάμηνα για το Τμήμα Ιατρικής, η κατ’ εξαίρεση υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης για σοβαρούς λόγους υγείας, ως εξής:
α) Για λόγους υγείας που αφορούν στο πρόσωπο του ίδιου του φοιτητή, αα) όλοι οι εισαγόμενοι στα Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών με την ειδική κατηγορία ατόμων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 35 του ν. 3494/2009 (Α’ 156), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. αβ) οι φοιτητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. αγ) κατά περίπτωση, για αποδεδειγμένα ιδιαίτερα σοβαρούς λόγους υγείας.
β) Για λόγους υγείας που αφορούν στο πρόσωπο συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου με τον οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.
Ο φοιτητής καταθέτει προ της λήξεως του τελευταίου εξαμήνου της περιόδου ανώτατης διάρκειας φοίτησης σχετική αίτηση προς τη Συνέλευση του Τμήματός του με τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά, προκειμένου να τεθεί στις εξαιρέσεις της παρούσας διαδικασίας.
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά
i) Αίτηση η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης
ii) Για την περίπτωση αβ), ενιαία Ιατρική Γνωμάτευση που να έχει εκδοθεί από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή Έκθεση αξιολόγησης - Γνωμάτευση από Κέντρο Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) ή Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.).
iii) Για τις περιπτώσεις αγ) και β), ιατρικές γνωματεύσεις από Δημόσιο Νοσοκομείο, οι οποίες φέρουν σφραγίδα από: i) Συντονιστή Διευθυντή Κλινικής ή Εργαστηρίου του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) ή ii) νόμιμα εκτελούντα χρέη Συντονιστή Διευθυντή Κλινικής ή Εργαστηρίου του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) ή iii) Καθηγητή Πανεπιστημίου ή Αναπληρωτή Καθηγητή.
iv) Στην περίπτωση που ο σοβαρός λόγος υγείας αφορά σε συγγενικό πρόσωπο, ως περιγράφεται ανωτέρω, απαιτείται επιπλέον των δικαιολογητικών 1 και 3, η κατάθεση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης, ή αντιγράφου συμφώνου συμβίωσης.
Οι φοιτητές α’ κύκλου σπουδών έχουν δικαίωμα υπαγωγής σε καθεστώς μερικής φοίτησης, κατόπιν υποβολής αίτησης στο Τμήμα φοίτησής τους κατά την έναρξη ακαδημαϊκού εξαμήνου, συνοδευόμενη από τα αντίστοιχα κατά περίπτωση δικαιολογητικά, εφόσον εμπίπτουν τουλάχιστον σε μία από τις κάτωθι περιπτώσεις:
α) αποδεδειγμένα εργάζονται τουλάχιστον είκοσι (20) ώρες την εβδομάδα,
β) οι φοιτητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες,
γ) είναι παράλληλα αθλητές και κατά τη διάρκεια των σπουδών τους ανήκουν σε αθλητικά σωματεία εγγεγραμμένα στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων του άρθρου 142 του ν. 4714/2020 (Α’ 148), που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: γα) για όσα έτη καταλαμβάνουν διάκριση 1ης έως και 8ης θέσης σε πανελλήνια πρωταθλήματα ατομικών αθλημάτων με συμμετοχή τουλάχιστον δώδεκα (12) αθλητών και οκτώ (8) σωματείων ή αγωνίζονται σε ομάδες των δύο (2) ανώτερων κατηγοριών σε ομαδικά αθλήματα ή συμμετέχουν ως μέλη εθνικών ομάδων σε πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, παγκόσμια πρωταθλήματα ή άλλες διεθνείς διοργανώσεις υπό την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ή γβ) συμμετέχουν έστω άπαξ, κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο πρόγραμμα σπουδών για το οποίο αιτούνται την υπαγωγή τους σε καθεστώς μερικής φοίτησης, σε ολυμπιακούς, παραολυμπιακούς αγώνες και ολυμπιακούς αγώνες κωφών.
Οι φοιτητές της παρούσας υποπερίπτωσης δύνανται να εγγράφονται ως φοιτητές μερικής φοίτησης, μετά από αίτησή τους που εγκρίνεται από την Κοσμητεία της οικείας Σχολής, κατόπιν εισήγησης της Συνέλευσης Τμήματος. Δίδεται επιπλέον η δυνατότητα υπαγωγής σε καθεστώς μερικής φοίτησης των φοιτητών που έχουν ξεπεράσει τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο φοίτησης, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών που παρακολουθούν, ήτοι τα ν έτη, μετά από αίτησή τους στο Τμήμα, χωρίς να τίθεται ειδικός περιορισμός εξαμήνου σπουδών για την υπαγωγή τους.
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά
Για την περίπτωση α) της παρ. 7.4, αντίγραφο σύμβασης έργου ή εργασίας, είτε Ατομικό Λογαριασμό Ασφάλισης συνοδευόμενο από Υπεύθυνη Δήλωση στην οποία να αναφέρει ότι ο φοιτητής εξακολουθεί να είναι εργαζόμενος, ή βεβαίωση υπηρεσιακής κατάστασης.
Για την περίπτωση β) της παρ. 7.4, ενιαία Ιατρική Γνωμάτευση που να έχει εκδοθεί από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή Έκθεση αξιολόγησης - Γνωμάτευση από Κέντρο Διάγνωσης Αξιολόγησης Συμβουλευτικής και Υποστήριξης ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.).
Για την περίπτωση γα) της παρ. 7.4, βεβαίωση ή υπουργική απόφαση εγγραφής του φοιτητή με τη διάκρισή τους στον ειδικό πίνακα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού της παρ. 3 του άρθρου 34 του ν. 2725/1999 (Α’ 121), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Για την περίπτωση γβ) της παρ. 7.4, βεβαίωση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής συμμετοχής του φοιτητή σε κάποιον από του προαναφερόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η υπαγωγή σε καθεστώς μερικής φοίτησης των περιπτώσεων α), β) και γα) πραγματοποιείται με πράξη που εκδίδεται με απόφαση της Συνέλευσης Τμήματος.
Η απόφαση κοινοποιείται στην Κοσμητεία της οικείας Σχολής για την εποπτεία της ορθής εφαρμογής του παρόντος.
Για τους φοιτητές που φοιτούν υπό καθεστώς μερικής φοίτησης, κάθε εξάμηνο προσμετράται ως μισό ακαδημαϊκό εξάμηνο.
Οι φοιτητές αυτοί δεν μπορούν να δηλώνουν προς παρακολούθηση και να εξετάζονται σε αριθμό μεγαλύτερο από το ήμισυ των μαθημάτων του εξαμήνου που προβλέπει το πρόγραμμα σπουδών.
Στον κανονισμό σπουδών του τμήματος, καθορίζονται οι ειδικοί κανόνες δήλωσης για τους φοιτητές μερικής φοίτησης.
Ειδικότερα, για τους φοιτητές που έχουν ξεπεράσει την κανονική διάρκεια φοίτησης με βάση το Πρόγραμμα Σπουδών που παρακολουθούν, η δήλωση μαθημάτων θα γίνεται με βάση του κανόνες δήλωσης για οφειλόμενα μαθήματα. Εφαρμόζεται και στην περίπτωση αυτή η ανώτατη διάρκεια φοίτησης των παρ. 10.1 έως 10.3 του παρόντος άρθρου.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση