praktikh
"Ακαδημίες" εντός των εγκαταστάσεων των επιχειρήσεων με προγράμματα των επιχειρήσεων και με εκπαιδευτικούς του δημόσιου τομέα ή ιδιώτες εκπαιδευτές, οι οποίοι θα προσλαμβάνονται και θα αμείβονται από το Υπουργείο Παιδείας 

Μετά την εξαγγελία ίδρυσης και λειτουργίας των Δημόσιων Ωνάσειων Σχολείων (οι υπογραφές για την κύρωση της σύμβασης μεταξύ του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» και του Ελληνικού Δημοσίου θα "πέσουν" αύριο Δευτέρα 20 Ιανουαρίου) νέο βάθεμα της κατηγοριοποίησης της Εκπαίδευσης, σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας, με τον υπουργό Παιδείας να υπερασπίζεται μάλιστα αυτή την «πολυτυπία» των σχολείων, όπως λέει, ως συστατικό στοιχείο της Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα, λοιπόν με πληροφορίες, το Υπουργείο Παιδείας  ετοιμάζει σχέδιο νόμου για την ίδρυση Σχολών παραγωγής στελεχών ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Ο σχεδιασμός είναι κατά κάποιο τρόπο βασισμένος στις Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές (Π.ΕΠΑ.Σ.) Μαθητείας όπου εφαρμόζεται το δυικό σύστημα εκπαίδευσης που συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση με τη Μαθητεία σε επιχειρήσεις. Κατά τη διάρκεια της Μαθητείας στις επιχειρήσεις εφαρμόζεται το «Πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου ορίζει σε γενικές γραμμές τα παρακάτω:

Ίδρυση και Λειτουργία Σχολών (τις ονομάζει "Ακαδημίες")

  • Δυνατότητα ίδρυσης: Οι "Ακαδημίες" θα μπορούν να ιδρύονται σε όλη την επικράτεια από επιχειρήσεις ή φορείς, όπως εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια.
  • Χώρος λειτουργίας: Οι "Ακαδημίες" θα λειτουργούν εντός των εγκαταστάσεων της επιχείρησης που θα λάβει τη σχετική άδεια.
  • Ειδικότητες: Κάθε "Ακαδημία" θα μπορεί να προσφέρει εκπαίδευση σε μία ή περισσότερες ειδικότητες, καλύπτοντας συγκεκριμένες ανάγκες της αγοράς.

Διαδικασία Έγκρισης

Οι ενδιαφερόμενες ιδιωτικές επιχειρήσεις ή άλλοι φορείς θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Υπουργείου Παιδείας.

Η άδεια θα χορηγείται υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  1. Εκπαιδευτική Υποδομή: Η επιχείρηση θα αναλαμβάνει την εκπαίδευση των σπουδαστών σε δικές της εγκαταστάσεις, εξοπλισμένες με τα απαραίτητα εργαστήρια.
  2. Προσαρμοσμένο Εκπαιδευτικό Υλικό: Η επιχείρηση θα ετοιμάζει οδηγούς κατάρτισης και εγχειρίδια, ειδικά σχεδιασμένα για την ειδικότητα που προσφέρει.
  3. Δέσμευση Απασχόλησης: Ένα συγκεκριμένο ποσοστό αποφοίτων (το οποίο θα καθοριστεί από το νόμο) θα πρέπει να απορροφάται από την επιχείρηση που λειτουργεί την Ακαδημία.

Διδακτικό Προσωπικό και Οικονομική Επιβάρυνση

  • Οι "Ακαδημίες" θα στελεχώνονται από εκπαιδευτικούς του δημόσιου τομέα ή ιδιώτες εκπαιδευτές, οι οποίοι θα προσλαμβάνονται και θα αμείβονται από το Υπουργείο Παιδείας μέσω της διαδικασίας των ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ).

Η δημόσια διαβούλευση που πιθανόν θα ακολουθήσει αναμένεται να φέρει στην επιφάνεια σημαντικές παρατηρήσεις από φορείς της εκπαίδευσης και της αγοράς, οι οποίες θα καθορίσουν την τελική μορφή του νομοσχεδίου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα