Ακόμα μια πανεπιστημιακή σχολή ζητά την απόσυρση του νόμου για τις διαγραφές των «λιμναζόντων» φοιτητών, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Πρόκειται για την Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ιονίου Πανεπιστημίου, η κοσμητεία της οποίας σε ανακοίνωσή της εκφράζει τις έντονες επιφυλάξεις και τον προβληματισμό της σχετικά με τον παραπάνω νόμο, ζητεί τη μη εφαρμογή του, καθώς και τη νομοθέτηση δικαιώματος μερικής φοίτησης και διαγραφής μέσω εθελούσιας δήλωσης όσων φοιτητών-ριών επιθυμούν τη διακοπή των σπουδών τους.
Σημειώνουμε ότι δεν είναι η μόνη σχολή και ίδρυμα που εκφράζει σοβαρές αντιρρήσεις για το ζήτημα. Διοικήσεις μεγάλων τμημάτων, σχολών και πανεπιστημίων όπως του Πανεπιστημίου Πειραιά, της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, της Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ, Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Πατρών (καθώς και δεκάδων ακόμα σχολών που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες), δεσμεύθηκαν είτε προφορικά είτε γραπτά πως δεν προτίθενται να πραγματοποιήσουν διαγραφές φοιτητών διαφωνώντας με την επιβολή του μέτρου.
Αλλά και η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ προχτές, πρότεινε για το θέμα της διαγραφής των φοιτητών και φοιτητριών τη διεύρυνση της δυνατότητας της κατ’ εξαίρεση υπέρβασης της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης για λόγους ανωτέρας βίας ή αιτιολογημένης αδυναμίας υποβολής δήλωσης μαθημάτων ή συμμετοχής στις εξετάσεις
Ολη η ανακοίνωση της Κοσμητείας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ιονίου Πανεπιστημίου
ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΡΙΩΝ
Σύμφωνα με το νόμο 4777/2021 και το νόμο 4957/2022 η ανώτατη χρονική διάρκεια προπτυχιακής φοίτησης περιορίζεται στα προβλεπόμενα έτη σπουδών προσαυξημένα κατά δύο έτη (ν+2). Από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος (2025), όσοι-ες υπερβαίνουν το παραπάνω όριο θα διαγράφονται από το Τμήμα/Σχολή όπου φοιτούν ενώ η μη εφαρμογή του νόμου συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα και θα τιμωρείται με μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων.
Οι φοιτητές-ριες που καθυστερούν τις σπουδές τους δεν επιβαρύνουν στο ελάχιστο την οικονομική και εκπαιδευτική λειτουργία των Πανεπιστημίων εφόσον εξαιρούνται από τη φοιτητική μέριμνα, όπως από το δικαίωμα σε δωρεάν συγγράμματα, σίτιση, στέγαση, έκδοση φοιτητικής ταυτότητας, κοκ.
Επιπλέον, η καθυστέρηση αποφοίτησης της πλειονότητας των φοιτητών-ριών οφείλεται στην οικονομική κρίση και στην έλλειψη φοιτητικής μέριμνας που τους/τις υποχρεώνει -ιδιαίτερα στα Πανεπιστήμια της Περιφέρειας- να εργάζονται προκειμένου να καλύπτουν τα έξοδα διαβίωσής τους.
Η επιβολή της οριζόντιας εφαρμογής της νομοθετικής ρύθμισης υπονομεύει αφενός τη δυνατότητα φοίτησης στα δημόσια Πανεπιστήμια και αφετέρου το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Επιπλέον, λειτουργεί αποπροσανατολιστικά ως προς τα πραγματικά προβλήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που είναι η υποχρηματοδότηση και η έλλειψη φοιτητικής μέριμνας. Τέλος, η δραματική μείωση του φοιτητικού πληθυσμού που θα επιφέρει η εφαρμογή του παραπάνω νόμου θα οδηγήσει έτι περαιτέρω στη συρρίκνωση και το σταδιακό κλείσιμο πολλών Τμημάτων της Περιφέρειας.
Η Κοσμητεία της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ιονίου Πανεπιστημίου εκφράζει τις έντονες επιφυλάξεις και τον προβληματισμό της σχετικά με τον παραπάνω νόμο, ζητεί τη μη εφαρμογή του, καθώς και τη νομοθέτηση δικαιώματος μερικής φοίτησης και διαγραφής μέσω εθελούσιας δήλωσης όσων φοιτητών-ριών επιθυμούν τη διακοπή των σπουδών τους.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση