Η λειτουργία των Ωνάσειων Σχολείων θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2025 με τα πρώτα έξι γυμνάσια και έξι λύκεια, ενώ τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν το 2026.
Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2025, αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή η σύμβαση συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του Ιδρύματος Ωνάση, καθώς η νομοθεσία προβλέπει ότι κάθε συμβατικό σχολείο πρέπει να μετατραπεί σε Πρότυπο έως την ανωτέρω προθεσμία, ώστε να λειτουργήσει το επόμενο σχολικό έτος.
Η εισαγωγή των μαθητών στα Ωνάσεια Σχολεία θα γίνει μέσω εξετάσεων, αντίστοιχων με εκείνες που εφαρμόζονται για την εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια. Κάθε υποψήφιος μπορεί να επιλέξει μόνο μία σχολική μονάδα των Ωνάσειων Σχολείων, διατηρώντας όμως τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση και για άλλα Πρότυπα ή Πειραματικά Σχολεία, καθορίζοντας τη σειρά προτίμησής του.
Η συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις δεν περιορίζεται γεωγραφικά, υπό την προϋπόθεση ότι οι μαθητές βρίσκονται εντός της ίδιας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με το άρθρο 5 του νομοσχεδίου για τα Ωνάσεια σχολεία που κατατέθηκε στη Βουλή, οι βασικοί άξονες της διαδικασίας επιλογής μαθητών στα νέα αυτά Πρότυπα Σχολεία περιλαμβάνουν:
Αξιοκρατία και Δικαιοσύνη
Η διαδικασία θα διεξάγεται μέσω εξετάσεων ή ηλεκτρονικού τεστ δεξιοτήτων ή και τα δύο, εξασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες για όλους τους υποψηφίους. Τα θέματα θα καταρτίζονται από ανεξάρτητη επιτροπή, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η αμεροληψία.Ακαδημαϊκά Κριτήρια
Οι μαθητές θα εξετάζονται σε βασικά μαθήματα όπως η γλώσσα, τα μαθηματικά και οι φυσικές επιστήμες, ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα. Η αξιολόγηση θα βασίζεται στη συνολική τους απόδοση.Κοινωνικά και Οικονομικά Κριτήρια
Προτεραιότητα θα δίνεται σε μαθητές από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα ή ειδικές κοινωνικές συνθήκες. Το μέτρο αυτό στοχεύει στην προώθηση της κοινωνικής ισότητας.Συνέντευξη και Δραστηριότητες
Στο τελικό στάδιο, οι υποψήφιοι θα συμμετέχουν σε προσωπικές συνεντεύξεις ή άλλες δημιουργικές δραστηριότητες, προκειμένου να αξιολογηθούν οι προσωπικές δεξιότητες και η προσαρμοστικότητά τους.
Αναλυτικά το άρθρο για την εισαγωγή των μαθητών στα Ωνάσεια σχολεία
Άρθρο 5 Επιλογή μαθητών
1. Η εισαγωγή των μαθητών στην Α' τάξη του Γυμνασίου στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία (ΔΗΜ.Ω.Σ.), καθώς και στην Α' τάξη του Λυκείου ΔΗΜ.Ω.Σ., πραγματοποιείται ύστερα από εξετάσεις ή δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων ή με συνδυασμό και των δύο.
Αν υπάρχουν κενές θέσεις μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας, μπορεί να διενεργείται συμπληρωματική διαδικασία εξετάσεων ή δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων. Το οικείο Επιστημονικό Εποπτικό Συμβούλιο (ΕΠ.Ε.Σ.) είναι υπεύθυνο για τον συντονισμό και την εφαρμογή των διαδικασιών επιλογής των μαθητών, για την ομαλή διεξαγωγή και τη διασφάλιση του αδιάβλητου χαρακτήρα τους.
Με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής Δημοσίων Ωνασείων Σχολείων (Δ.Ε. ΔΗΜ.Ω.Σ.), η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα της και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα που αφορά στη διεξαγωγή της συμπληρωματικής διαδικασίας εξετάσεων ή δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων.
2. Η δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων και γνώσεων διενεργείται ταυτόχρονα για όλα τα ΔΗΜ.Ω.Σ., μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με τη χρήση της οποίας προκύπτουν αυτόματα τα σχετικά αποτελέσματα. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα λειτουργεί υπό την ευθύνη της Δ.Ε. ΔΗΜ.Ω.Σ. και μέσω αυτής διασφαλίζεται το αδιάβλητο των εξετάσεων και υποστηρίζεται λειτουργικά η ταυτόχρονη πρόσβαση όλων των υποψηφίων μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή ή άλλου συμβατού τεχνολογικού μέσου.
3. Κάθε υποψήφιος μαθητής δύναται να καταθέσει αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις για εισαγωγή σε μια (1) σχολική μονάδα των ΔΗΜ.Ω.Σ. του Δικτύου, χωρίς να αποκλείεται η δυνατότητα συμμετοχής του στις εξετάσεις για τα Πρότυπα Σχολεία ή άλλου τύπου σχολεία, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 18 του ν. 4692/2020 (Α' 111). Στην περίπτωση υποβολής αίτησης και για Πρότυπα ή άλλου τύπου σχολεία, ο υποψήφιος θα πρέπει να επιλέξει στην αίτησή του τη σειρά προτίμησης.
Ο υποψήφιος μαθητής και οι γονείς/κηδεμόνες/ο ασκών την επιμέλεια δηλώνουν στην αίτηση συμμετοχής ότι αποδέχονται ανεπιφύλακτα τους Όρους Λειτουργίας των ΔΗΜ.Ω.Σ., τους σκοπούς και την υποχρεωτική ελάχιστη συμμετοχή στους Ομίλους και τα Σύνολα. Η συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις επιτρέπεται ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του μαθητή, εντός της ίδιας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους Ομίλους και τα Σύνολα βαρύνουν την οικεία Περιφέρεια.
4. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κατόπιν εισήγησης της Δ.Ε. ΔΗΜ.Ω.Σ.. και γνώμης του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα σχετικά με τον τύπο των εξετάσεων ή της δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων, τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής στις εξετάσεις, τη διαδικασία και τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων, τον χρόνο και τα αρμόδια όργανα για τη διενέργεια των εξετάσεων αυτών, τον τρόπο λειτουργίας της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη διενέργεια της δοκιμασίας δεξιοτήτων και γενικά κάθε άλλο θέμα αναγκαίο για την επιλογή των μαθητών και την εφαρμογή του παρόντος.
Προκλήσεις και ερωτήματα
Η μετατροπή υφιστάμενων συμβατικών σχολείων σε Πρότυπα έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την τύχη των μαθητών που δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν στα ΔΗΜΩΣ, ειδικά στις περιοχές όπου αυτά λειτουργούν.
Ωστόσο, η νέα δομή προκαλεί ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες, ιδιαίτερα για τους αποφοίτους δημοτικών σχολείων της γειτονιάς που ενδέχεται να μείνουν εκτός.
«Θέλουμε αναβαθμισμένη Παιδεία για όλους»
«Εμείς θέλουμε καλά σχολεία για όλους με ευθύνη του κράτους και όχι με το αν "βρεθεί" ένας χορηγός και "κάτι δώσει"! Αυτό αξίζουμε και γι' αυτό θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε κάθε μέρα μέσα από τα μαθητικά μας συμβούλια, μαζί με τους γονείς, τους καθηγητές μας και όλο τον λαό». Ετσι απαντά η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας στην ίδρυση των Ωνάσειων Σχολείων και απευθύνει προς το υπουργείο Παιδείας και στην κυβέρνηση μια σειρά ερωτήματα, όπως:
«Οι μαθητές συνολικά της γειτονιάς, αν δεν "πετύχουν" στις εξετάσεις, σε ποιο Γυμνάσιο και Λύκειο θα πάνε; Θα στοιβαχτούν απλά στο διπλανό; Πόσοι πια θα μαζευόμαστε στις τάξεις των "απλών" Γυμνασίων και Λυκείων; Είμαστε ήδη 25άρια τμήματα, πόσοι ακριβώς θέλετε να είμαστε στις τάξεις; Π.χ. στην Κυψέλη λειτουργούν 4 Γυμνάσια και 2 Λύκεια για χιλιάδες μαθητές. Από αυτά, 1 Γυμνάσιο και 1 Λύκειο (το 15ο Γυμνάσιο και 15ο Λύκειο) θα γίνουν Ωνάσεια - Πρότυπα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να έρχονται σε αυτά παιδιά από όλη την Περιφέρεια Αττικής, όχι μόνο της Κυψέλης.
Δηλαδή, εκατοντάδες κάθε χρόνο μαθητές Γυμνασίου της Κυψέλης που δεν θα καταφέρουν να μπουν με εξετάσεις στο 15ο θα στοιβάζονται στο μοναδικό Λύκειο που μένει στην περιοχή; Στο σχολείο (39ο ΓΕΛ) δηλαδή που έγινε viral γιατί έχουν διαβρωθεί τόσο πολύ τα θεμέλιά του που φαίνονται με γυμνό μάτι;
Γιατί χρειάζονται εξετάσεις και χορηγίες για να έχουν τα σχολεία όλων των παιδιών τα αυτονόητα; Καλά και ασφαλή κτίρια; Σύγχρονες υποδομές; Δημιουργικό μάθημα; Τέχνη; Αθλητισμό; Ψυχολόγους; Γιατί να φτιάχνονται καλά σχολεία για τους λίγους και τα σχολεία των πολλών να παραμένουν μέσα στα προβλήματα; Τα χρήματα που οι γονείς μας πληρώνουν σε φόρους στο κράτος πού πάνε; Γιατί δεν δίνονται για να φτιαχτούν τα σχολεία μας; Γιατί πρέπει να το κάνει αυτό κάποιος ιδιώτης χορηγός; Ετσι θα γίνεται από δω και πέρα;».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 27/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση