panpatrwn sifis bouzakis
Του Σήφη Μπουζάκη

ΠΑΡΟΥΣΊΑΣΗ- Ανδρέας Φιλίππου, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, πρώην Υπουργός Παιδείας της Κύπρου

Μεγαλούργησε και πάλι ο Σήφης Μπουζάκης! Το νέο του βιβλίο για τα εξηντάχρονα του Πανεπιστημίου Πατρών δεν αποτελεί μόνο προσφορά στο Πανεπιστήμιο αλλά και στην πόλη που το φιλοξενεί. Τιμής ένεκεν, το πρώτο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στην Πάτρα και τους πολιτιστικούς θησαυρούς της.

Τα επτά κεφάλαια του λευκώματος αποτελούν την πιο εξονυχιστική δυνατή περιγραφή όλων των πτυχών της οντότητας του Πανεπιστημίου. Η Ιστορία ξεκινά από την περίοδο πριν από την Ίδρυση (δεκαετία του ‘50-64) και καταλήγει στην τελευταία περίοδο, μέχρι το 2024 και την πρυτανεία Χρήστου Μπούρα.

Το Δ’ κεφάλαιο στο οποίο αναφέρονται οι Υπηρεσίες μας εκπλήττει ευχάριστα με τον πολύπλευρο χαρακτήρα των υπηρεσιών που στεγάζονται κάτω από την ομπρέλα του Πανεπιστημίου:  Βιβλιοθήκη αλλά και Γυμναστήριο, Ιστορικό Αρχείο αλλά και Εργαστήριο Σεισμολογίας, Τμήμα Διεθνών Σχέσεων αλλά και Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών, Γραφείο Κοινωνικής Μέριμνας αλλά και …Υαλουργείο!

Στις σελίδες που ακολουθούν παρελαύνουν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, τα Πειραματικά Σχολεία, τα Ερευνητικά Ινστιτούτα, τα Μουσεία, οι πολιτιστικές και θρησκευτικές δραστηριότητες του Πρώτου Περιφερειακού Πανεπιστημίου της χώρας…

Το βιβλίο, μια υπερπαραγωγή 430 σελίδων, καλύπτει τόσους τομείς, τόσα πεδία και κυρίως τόσα πρόσωπα, ώστε ο κάθε αναγνώστης μπορεί να ανακαλύψει σ’αυτό κάτι μοναδικό και ενδιαφέρον. Όλοι όσοι διετέλεσαν ή διατελούν, υπηρέτησαν ή υπηρετούν το Πανεπιστήμιο Πατρών αναφέρονται με τίτλους, ρόλους και ακριβείς ημερομηνίες.

Σταματώ στο κεφάλαιο Ζ με τίτλο «Αξιολογήσεις-Πανεπιστήμιο και Πόλη» και χαίρομαι για την πρόοδο και την ανάδειξη σε τιμητικά ακαδημαϊκά αξιώματα εκλεκτών συναδέλφων των οποίων παρατίθενται τα βιογραφικά. Ακολουθούν γνώμες πρώην υπουργών Παιδείας για το Πανεπιστήμιο Πατρών και διαβάζω με πολύ ενδιαφέρον ό,τι έγραψαν οι Γεράσιμος Αρσένης, Μαριέττα Γιαννάκου, Άννα Διαμαντοπούλου,  Γιώργος Παπανδρέου.

Η έκδοση αποτελεί  θησαυροφυλάκιο εξαιρετικών φωτογραφιών στις οποίες δίνεται η ευκαιρία να αναδειχθούν και να διαφυλαχθούν. Υπό τον τίτλο «Πρυτανεία Αθανασίου Σαφάκα», με έκπληξη ανακαλύπτω φωτογραφίες μου από εκδηλώσεις στο πλευρό του αείμνηστου Πρύτανη του οποίου διετέλεσα Αντιπρύτανης την περίοδο 1983-1986.  

Σε υποσημείωση διαβάζω:

(Πηγή: Προσωπικό αρχείο Αθανασίου Σαφάκα). Αυτή η μικρή υποσημείωση υποδηλώνει ότι τίποτε δεν αφέθηκε στην τύχη αλλά ο δημιουργός του Λευκώματος, ο Ομότιμος Καθηγητής Σήφης Μπουζάκης, κατέθεσε χρόνο και πολλή δουλειά προκειμένου να επιτευχθεί το άψογο αποτέλεσμα.

Συγκινητικότατα τα τεκμήρια από τα πρώτα βήματα του Πανεπιστημίου. Σε απόκομμα του «Εθνικού Κήρυκα Πατρών» με ημερομηνία 4/11/1966 διαβάζουμε: «Προχθές Σάββατον ήρχισεν η εγγραφή των πρώτων φοιτητών. Δια την ιστορίαν σημειώνουμε ότι οι πρώτοι εγγραφέντες φοιτηταί είναι οι εξής: Γεώργ. Αρ. Χρυσάνθης, Κ.Δ. Βογιατζής, Απ. Ε. Κουμπράς, Αλ. Σ. Λυκουριώτης…»

Το τελευταίο όνομα είναι του μετέπειτα Πρύτανη Αλέξη Λυκουριώτη που στο δικό του σημείωμα εξιστορεί εξαιρετικά ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τα εγκαίνια του Ιδρύματος, στις 30 Νοεμβρίου 1966:

«Στην τελετή παρευρίσκεται ο Κωνσταντίνος, ο Πρωθυπουργός, ο Π. Κανελλόπουλος αλλά όχι και ο Γ. Παπανδρέου, που είχε ιδρύσει το Πανεπιστήμιο Πατρών, εξαιτίας του οξύτατου πολιτικού κλίματος της εποχής και διακοπής των σχέσεων της Ενώσεως Κέντρου με τα ανάκτορα…»

Το βιβλίο του Σήφη Μπουζάκη είναι ένα εξαιρετικά πλούσιο, καλαίσθητο αλλά κυρίως ενδιαφέρον έργο των «Εκδόσεων Πανεπιστημίου Πατρών». Αξίζει να διαβαστεί όχι μόνο από πανεπιστημιακούς αλλά και από κάθε φίλο των Γραμμάτων και της Πάτρας
 

panpatrwn_sifis_bouzakis
sifis_bouzakis
Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βιβλίο, ανάγνωση,
Τι σημαίνει η λέξη «φληνάφημα»
Λέξεις σπάνιες, με ηχηρή παρουσία και ιδιαίτερη σημασία, περιμένουν να τις ανακαλύψουμε και να τις επαναφέρουμε στην καθημερινή μας επικοινωνία
Τι σημαίνει η λέξη «φληνάφημα»