Με βάση τον Ν. 4823/3-8-2021, οι νυν Διευθυντές Σχολείων που βρίσκονται στους πίνακες επιλογής Συμβούλων Εκπαίδευσης ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με ένα δίλημμα που μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια της θέσης τους και την επιστροφή τους στην οργανική τους θέση ως απλοί εκπαιδευτικοί. Πρόκειται για μία διάταξη που δημιουργεί σύγχυση και μπορεί να έχει σοβαρές πρακτικές συνέπειες.
Πώς λειτουργεί η διάταξη
Σύμφωνα με το άρθρο 42, παράγραφος 2 του Νόμου 4823/3-8-2021, όσοι κατατάσσονται στους πίνακες Συμβούλων Εκπαίδευσης και καλούνται να καταλάβουν μια κενή θέση, είναι υποχρεωμένοι να την αποδεχθούν. Αυτό ισχύει ακόμη και αν κατέχουν ήδη τη θέση του Διευθυντή Σχολικής Μονάδας.
Η διαδικασία δεν αφήνει περιθώρια επιλογής: ο εκπαιδευτικός που καλείται για τη θέση Συμβούλου Εκπαίδευσης είτε την αποδέχεται, είτε απορρίπτοντάς την, κινδυνεύει να βρεθεί στην οργανική του θέση, χάνοντας το δικαίωμα να παραμείνει Διευθυντής.
Έλλειψη ενημέρωσης και κίνδυνοι
Η πλειονότητα των εκπαιδευτικών που βρίσκονται στους πίνακες Συμβούλων δεν γνωρίζει ότι δεν έχει δικαίωμα να απορρίψει τη θέση χωρίς συνέπειες. Επίσης, δεν είναι σαφές πότε και με ποιον τρόπο μπορούν να παραιτηθούν από τον πίνακα, ώστε να προστατεύσουν τη θέση τους ως Διευθυντές.
Έχει ήδη καταγραφεί περιστατικό όπου Διευθυντής Σχολείου, λόγω άγνοιας της διάταξης και της διαδικασίας, βρέθηκε να χάνει τη θέση του και να επιστρέφει στην οργανική του.
Ανάγκη για διευκρινίσεις
Η έλλειψη σαφήνειας στη νομοθεσία και η μη έκδοση εγκυκλίου για την ενημέρωση των εκπαιδευτικών έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Οι ενδιαφερόμενοι, κατά την υποβολή της αίτησης, δεν είχαν πλήρη εικόνα των πιθανών συνεπειών, καθώς η αποδοχή ή η απόρριψη μιας θέσης φαινόταν ως ένα μακρινό και αβέβαιο ενδεχόμενο.
Για την αποφυγή περαιτέρω προβλημάτων, είναι απαραίτητο το Υπουργείο Παιδείας να εκδώσει άμεσα διευκρινιστική εγκύκλιο. Η εγκύκλιος αυτή θα πρέπει να παρέχει:
- Σαφείς οδηγίες για τις επιλογές των εκπαιδευτικών.
- Χρονοδιάγραμμα και διαδικασίες για την παραίτηση από τους πίνακες.
- Διασφάλιση ότι οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.
Ένα άδικο σύστημα που ζητά επανεξέταση
Το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν αν θα παραμείνουν στη θέση του Διευθυντή ή αν θα δεχθούν τη θέση του Συμβούλου δημιουργεί αισθήματα αδικίας. Η απουσία εναλλακτικών ή ευελιξίας, σε συνδυασμό με την ασάφεια της νομοθεσίας, καθιστά το σύστημα προβληματικό.
Μια πιο δίκαιη προσέγγιση θα ήταν η δυνατότητα των εκπαιδευτικών να επιλέγουν με βάση τις προσωπικές τους προτεραιότητες, χωρίς τον κίνδυνο να χάσουν την ήδη κατεκτημένη θέση τους. Παράλληλα, η αναθεώρηση της συγκεκριμένης διάταξης θα συνέβαλε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και των στελεχών εκπαίδευσης.
Η κλιμάκωση των προβλημάτων αυτών απαιτεί άμεσες ενέργειες από την πολιτική ηγεσία, ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η δικαιοσύνη στις διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης των στελεχών εκπαίδευσης.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 27/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση