Εκπαιδευτικοί: Συνοπτικό πλαίσιο των Γενικών Μεταθέσεων και Αποσπάσεων Δευτεροβάθμιας
Συνοπτικός οδηγός εν όψει της συζήτησης στο ΚΥΣΔΕ

To συνοπτικό πλαίσιο των Γενικών Μεταθέσεων και των Αποσπάσεων παρουσιάζουν, εν όψει της επικείμενης συζήτησης των θεμάτων αυτών στο ΚΥΣΔΕ στις 20 και 21 Φεβρουαρίου, οι αιρετοί της ΔΑΚΕ Καθηγητών Πεππές Δημήτρης και Κωνσταντίνου Νικηφόρος

Νομικό πλαίσιο των Μεταθέσεων

Οι γενικές μεταθέσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διενεργούνται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων μοριοδότησης, όπως αυτά ορίζονται από τις διατάξεις του Π.Δ 50/96, του Π.Δ 100/97 καθώς και του Ν.3848/10 (αρ.30 & 31), όπως τροποποιήθηκε από το Ν.4038/2012 (αρ.33).

Ο ρόλος του ΚΥΣΔΕ

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του ΠΔ 50/1996 (ΦΕΚ45Α’/08-03-1996), αρμόδιο όργανο για τις μεταθέσεις διδακτικού προσωπικού ειδικών κατηγοριών από περιοχή σε περιοχή είναι το κεντρικό υπηρεσιακό συμβούλιο (ΚΥΣΔΕ/ΚΥΣΠΕ), ενώ για τις μεταθέσεις και τοποθετήσεις ειδικών κατηγοριών από σχολείο σε σχολείο εντός της ίδιας περιοχής μετάθεσης, καθώς και για τις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών, που μετατίθενται ως ειδική κατηγορία, η αρμοδιότητα ανήκει στα περιφερειακά υπηρεσιακά συμβούλια (ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ).

Κατηγορίες Μεταθέσεων

Οι αιτήσεις αφορούν τις εξής κατηγορίες μεταθέσεων:

  • Γενικές μεταθέσεις από περιοχή σε περιοχή.

  • Μεταθέσεις σε Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ.) και σε περιοχές μετάθεσης για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.).

  • Μεταθέσεις στα Πειραματικά Σχολεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης.

  • Μεταθέσεις στα Μειονοτικά Σχολεία.

Διαδικασία και Προϋποθέσεις Μετάθεσης

  • Το δικαίωμα μετάθεσης θεμελιώνεται με την υπηρεσία ενός έτους στην οργανική θέση έως 31 Αυγούστου του έτους πραγματοποίησης των μεταθέσεων.

  • Οι εκπαιδευτικοί που έχουν τοποθετηθεί οριστικά στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ για ένα και πλέον έτος, θεωρείται ότι έχουν ήδη εκπληρώσει την απαίτηση υπηρεσίας ενός έτους.

  • Ο χρόνος απόσπασης εντός του ίδιου ΠΥΣΠΕ δεν υπολογίζεται στον χρόνο θεμελίωσης δικαιώματος μετάθεσης.

Κριτήρια Μετάθεσης

Οι μεταθέσεις πραγματοποιούνται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια (άρθρο 16 παρ. 1 του Π.Δ. 50/1996):

  1. Συνολική υπηρεσία.

  2. Συνυπηρέτηση.

  3. Οικογενειακοί λόγοι.

  4. Συνθήκες διαβίωσης στις έδρες των σχολείων.

  5. Εντοπιότητα.

  6. Πρώτη προτίμηση (για μεταθέσεις από περιοχή σε περιοχή).

Σε περίπτωση ισοβαθμίας, προηγούνται οι εκπαιδευτικοί με τα παραπάνω κριτήρια κατά σειρά προτεραιότητας.

Ενστάσεις

    • Οι ενστάσεις γίνονται δεκτές εντός 15 ημερών από τη δημοσίευση των μεταθέσεων.

    • Δεν γίνονται δεκτά αιτήματα τροποποίησης προτιμήσεων μετά την υποβολή της αίτησης.

Μεταθέσεις Νεοδιόριστων Εκπαιδευτικών

    • Οι νεοδιόριστοι υποχρεούνται να υπηρετήσουν τουλάχιστον δύο (2) σχολικά έτη στην περιοχή διορισμού τους.

    • Οι νεοδιόριστοι στην Ειδική Αγωγή υποχρεούνται να υπηρετήσουν τουλάχιστον πέντε (5) έτη στην Ε.Α.Ε., εκ των οποίων τα δύο (2) πρώτα στην περιοχή διορισμού τους.

Ειδικές κατηγορίες

Προκειμένου για την ένταξη των εκπαιδευτικών σε ειδική κατηγορία μετάθεσης, λόγω ασθένειας, εφαρμόζονται οι διατάξεις του αρ. 13 του ΠΔ 50/1996 (όπως συμπληρώθηκαν από τις διατάξεις του άρθρου 17 του N. 3402/2005), σύμφωνα με τις οποίες, για την απόδειξη των λόγων αυτών, απαιτείται βεβαίωση Β/μιας Υγειονομικής Επιτροπής ή γνωμάτευση ΚΕΠΑ στην οποία εκτίθεται και το ιστορικό της ασθένειας.

Διευκρινήσεις

Επιπλέον, για τους εκπαιδευτικούς που υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες μετάθεσης, δεν απαιτείται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 του Π.Δ.. 50/1996 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 7 του Π.Δ. 100/1997 (ΦΕΚ 94Α @), χρόνος υπηρέτησης της οργανικής θέσης για τη θεμελίωση του δικαιώματος μετάθεσης.

Διευκρινίζεται, ωστόσο ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 42 του Ν. 4722/2020 (177 Α @) η περ. α) της παρ. 5 του άρθρου 62 του Ν. 4589/2019 (Α' 13) αντικαθίσταται ως εξής:

«5. α) Οι νεοδιοριζόμενοι τοποθετούνται προσωρινά σε κενή θέση σχολικής μονάδας της περιοχής διορισμού με απόφαση του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του οικείου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Π.Ε. ή Π.Υ.Σ.Δ.Ε.) ή του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Π.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.), κατά περίπτωση, σύμφωνα με τις παρ. 1 και 2 του άρθρου 3 του Π.Δ. 154/1996 (Α' 115). Η οριστική τοποθέτησή τους πραγματοποιείται κατά τη διαδικασία των μεταθέσεων, στο πλαίσιο της οποίας συγκρίνονται, κατά περίπτωση, με τους λοιπούς εκπαιδευτικούς, μέλη Ε.Ε.Π. ή Ε.Β.Π. του κλάδου τους. Με την επιφύλαξη του τελευταίου εδαφίου, οι νεοδιοριζόμενοι υποχρεούνται να παραμείνουν στην περιοχή διορισμού τους για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο (2) σχολικών ετών και οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή που επιφέρει μεταβολή της τοποθέτησης αυτής, όπως απόσπαση ή μετάθεση, βάσει γενικής ή ειδικής διάταξης κατά το ως άνω χρονικό διάστημα, δεν επιτρέπεται. Σε περίπτωση διορισμού στην Ε.Α.Ε. ισχύει η υποχρέωση του τρίτου εδαφίου και, επιπροσθέτως, ο νεοδιοριζόμενος υποχρεούται να υπηρετήσει στην Ε.Α.Ε. για χρονικό διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών».

Νομικό Πλαίσιο των Αποσπάσεων

Περαιτέρω όσον αφορά στις αποσπάσεις, σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις ορίζεται ότι:

«οι νεοδιοριζόμενοι εκπαιδευτικοί ή μέλη Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες μετάθεσης της παρ. 1 του άρθρου 13 του π.δ. 50/1996 (Α' 45) ή του άρθρου 8 του π.δ. 56/2001 (Α' 47), αντίστοιχα, καθώς και όσοι έχουν, οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους, ποσοστό αναπηρίας 75% και άνω ανεξαρτήτως παθήσεως ή έχουν τέκνα με αναπηρία 67% και άνω, ανεξαρτήτως παθήσεως, δύνανται να αποσπώνται με απόφαση του αρμόδιου οργάνου ύστερα από γνώμη των οικείων υπηρεσιακών συμβουλίων, κατόπιν προσκόμισης πιστοποιητικού Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) που αποδεικνύει τα ανωτέρω.».

Έξτρα Μοριοδότηση

Προκειμένου να ενισχυθούν περισσότερο οι εκπαιδευτικοί με προβλήματα υγείας στο πλαίσιο της διαδικασίας των αποσπάσεων, όσοι έχουν σοβαρούς λόγους υγείας, που δεν εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία, μοριοδοτούνται ως προς το ποσοστό αναπηρίας.

Συγκεκριμένα λαμβάνουν:

α. 5 μονάδες για ποσοστό αναπηρίας 50-66%, 20 μονάδες για ποσοστό 67-79% και 30 μονάδες για ποσοστό 80% και άνω, των ίδιων των εκπαιδευτικών, των τέκνων ή των συζύγων τους,

β. 1 μονάδα για ποσοστό αναπηρίας 50-66% και 3 μονάδες για ποσοστό 67% και άνω, των γoνέων των ίδιων των εκπαιδευτικών, που είναι δημότες από διετίας και διαμένουν σε δήμο της περιοχής, όπου ζητείται η απόσπαση και

γ. 5 μονάδες για ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω των αδελφών τους, εφόσον έχουν με δικαστική απόφαση την επιμέλειά τους.

Διαβίβαση στα Υπηρεσιακά Συμβούλια

Τέλος, επισημαίνεται ότι οι αιτήσεις των ανωτέρω εκπαιδευτικών καθώς και όσων δεν αποσπώνται κατά την Α I και Β I φάση αποσπάσεων διαβιβάζονται στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αντίστοιχα, προκειμένου να γνωμοδοτήσουν σχετικά.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/02

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ντουντουκα
Συνταξιούχοι Εκπαιδευτικοί: Συγκέντρωση την Παρασκευή (14/02) στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης 
«Με τους αγώνες μπορούμε να υποχρεώσουμε την κυβέρνηση να σταματήσει την πολιτική αυτή που στερεί τη ζωή από τους συνταξιούχους και τον κόσμο της...
Συνταξιούχοι Εκπαιδευτικοί: Συγκέντρωση την Παρασκευή (14/02) στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης 
treno
Αυτοί και οι άλλοι….
Δύο χρόνια μετά την τραγωδία στα Τέμπη, ένας νέος διχασμός είναι ξεκάθαρος στο εθνικό τοπίο
Αυτοί και οι άλλοι….