Σε διεθνές επίπεδο, το "Greek yogurt", δηλαδή το στραγγιστό, θεωρείται από πολλούς – ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες – ως το παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι και το πιο υγιεινό. Παρ’ όλα αυτά, στην ελληνική παράδοση, το "παραδοσιακό γιαούρτι" είναι το αστράγγιστο, συνήθως πρόβειο, το οποίο περιλαμβάνει και τυρόγαλο.
Έρευνα από την Κλινική Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης έδειξε πως το αστράγγιστο πρόβειο γιαούρτι υπερέχει θρεπτικά από το πλήρες αγελαδινό στραγγιστό: περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη, ωμέγα-3 λιπαρά και μέταλλα, με λιγότερες θερμίδες και λιπαρά.
Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη σύγκριση αφορά προϊόντα με πλήρες γάλα. Στην αγορά, πολλοί προτιμούν ελαφριά γιαούρτια με 2% ή και 0% λιπαρά, κάτι που επηρεάζει τη θρεπτική τους αξία. Πολλά από τα πολύτιμα συστατικά εντοπίζονται κυρίως στα πλήρη γιαούρτια.
Τι να προσέχει ο καταναλωτής;
Μπροστά στην πληθώρα επιλογών, υπάρχουν μερικοί βασικοί κανόνες που μπορούν να καθοδηγήσουν την επιλογή του πιο υγιεινού γιαουρτιού:
Απλά συστατικά: Το καλύτερο γιαούρτι είναι αυτό που περιέχει μόνο γάλα και καλλιέργεια, χωρίς πρόσθετα. Αν είναι και πρόβειο παραδοσιακό, ακόμα καλύτερα.
Αποφυγή προσθέτων: Γιαούρτια με φρούτα, δημητριακά, σοκολάτα ή άλλα «συνοδευτικά» συχνά περιέχουν ζάχαρη και πρόσθετα, τα οποία μειώνουν τη θρεπτική τους αξία.
Προσοχή στα επιδόρπια γιαουρτιού: Πολλά προϊόντα κυκλοφορούν με την ετικέτα "επιδόρπιο γιαουρτιού", κάτι που σημαίνει πως περιέχουν επιπλέον συστατικά όπως ζελατίνη, τεχνητά γλυκαντικά, χρώματα και σιρόπια – συστατικά που δεν συναντώνται στο αυθεντικό γιαούρτι.
Παιδικά και βρεφικά γιαούρτια: Παρότι παρουσιάζονται ως πιο υγιεινά, συχνά περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης, τεχνητά αρώματα ή γλυκαντικά, σοκολατάκια και καραμέλες. Η διατροφική τους αξία δεν είναι ανώτερη από ενός απλού γιαουρτιού, και οι βιταμίνες που προστίθενται τεχνητά μπορούν να ληφθούν από φρούτα, λαχανικά και ισορροπημένη διατροφή.
Προσωποποιημένη προσθήκη υλικών: Το απλό γιαούρτι μπορεί να εμπλουτιστεί με υγιεινά και επιλεγμένα υλικά, όπως φρέσκα φρούτα, μέλι, ξηρούς καρπούς ή σπιτική μαρμελάδα, ώστε να προσαρμοστεί στις προτιμήσεις του καθενός.
Προέλευση γάλακτος: Δεν αρκεί μια εταιρεία να χαρακτηρίζεται ως «ελληνική» – σημαντικό είναι να ελέγχεται και η προέλευση του γάλακτος. Αν και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το ελληνικό γάλα είναι ποιοτικά ανώτερο, για όσους επιθυμούν να στηρίξουν την εγχώρια παραγωγή, η ετικέτα μπορεί να αποκαλύψει από ποια χώρα προέρχεται το γάλα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ