daskala
The Art Teacher by Ingrid Hyde
«Πλατιά η βεντάλια του εκφοβισμού, πέρα από τις παραπομπές σε πειθαρχικό: καθαιρέσεις από θέσεις ευθύνης, απειλές και τελεσίγραφα σε νεοδιόριστους, κλήση σε «έγγραφες εξηγήσεις» κ.ά. »

Εδώ και καιρό η κυβέρνηση, δια του Υπουργείου Παιδείας, έχει εξαπολύσει έναν ανελέητο πόλεμο ενάντια στους εκπαιδευτικούς που δε συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της. Οι αριθμοί φέρνουν ανατριχίλα: πάνω από 1.500 εκπαιδευτικοί παραπέμπονται σε πειθαρχικά συμβούλια εξαιτίας της συμμετοχής τους στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση, μια απεργία την οποία έχουν κηρύξει τα συνδικαλιστικά τους όργανα. Ο όρος «πογκρόμ διώξεων» δε μοιάζει υπερβολικός καθώς στο στόχαστρο δε βρίσκονται μόνο οι απεργοί αλλά και πολλοί δάσκαλοι και καθηγητές που κατά καιρούς είτε υπερασπίστηκαν μαθητές τους, είτε κατήγγειλαν προβλήματα του σχολείου τους, είτε εκφράστηκαν στα σόσιαλ μίντια, είτε πήραν πρωτοβουλίες που δε θεωρήθηκαν ορθές.

Πλατιά η βεντάλια του εκφοβισμού, πέρα από τις παραπομπές σε πειθαρχικό: καθαιρέσεις από θέσεις ευθύνης, απειλές και τελεσίγραφα σε νεοδιόριστους, κλήση σε «έγγραφες εξηγήσεις» κ.ά. Το τίμημα για όσους παραπέμπονται στα πειθαρχικά είναι η αναστολή της διοικητικής εξέλιξης και η χρηματική ποινή!

Αν ο λεγόμενος κοινωνικός ιστός δεν έχει ακόμα διαλυθεί εντελώς, το χρωστάμε ως έναν βαθμό στους γιατρούς και τους νοσηλευτές του ΕΣΥ, καθώς και στους αφανείς δασκάλους και καθηγητές που τιμούν το λειτούργημά τους, ακόμα και αν αυτοί είναι μειοψηφία, ακόμα και αν τα «ναι» είναι περισσότερα από τα «όχι».

Οι «Κορνιζωμένοι», το τελευταίο βιβλίο της Ιωάννας Καρυστιάνη, είναι ένα σκοτεινό μυθιστόρημα. Το σκοτάδι που πλημμυρίζει τις σελίδες του δεν έχει σχέση μόνο με τον σκοταδισμό της εποχής μας αλλά και με το σκότος που μπορεί να κουβαλά μέσα του ο άνθρωπος. Ένα από τα λίγα ξέφωτα που συναντάμε στους «Κορνιζωμένους» είναι μια παρέα φοιτητών του Παιδαγωγικού Τμήματος ενός επαρχιακού πανεπιστημίου. Ανάμεσά τους μια κοπέλα, η Κλέα, που μιλά για τον αγαπημένο της, τον Χρόνη, που ήταν συμφοιτητής της.

Αντιγράφω:

«Πρόπερσι τον Σεπτέμβριο είχαμε ορκιστεί στα αποδημητικά πουλιά να μην πλουτίσουμε, να μη χωρίσουμε, να μη φύγουμε από την Ελλάδα, να μην αρνηθούμε διορισμό σε μονοθέσια Δημοτικά της άγονης γραμμής…».

Και να μην κάνουμε ιδιαίτερα, θα πρόσθετα -αν και είναι αυτονόητο- και να μην υποκύπτουμε στις απειλές.

Χιλιάδες είναι οι εκπαιδευτικοί που έχουν ιδανικά παρόμοια με εκείνα του νεαρού ζευγαριού. Αν η Κλέα και ο Χρόνης ήταν υπαρκτά και όχι μυθιστορηματικά πρόσωπα και αν εργάζονταν σήμερα ως δάσκαλοι, μάλλον θα βρίσκονταν στις γραμμές των διωκόμενων εκπαιδευτικών.

Γιατί τόσο κυβερνητικό μένος; ρωτώ μια φίλη. Η απάντησή της είναι ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται για πόλεμο, όχι απλώς κοινωνικό πόλεμο αλλά πόλεμο κανονικό. Και σ’ αυτή την περίοδο προετοιμασίας δεν έχουν θέση εκείνοι οι δάσκαλοι που με το παράδειγμά τους διδάσκουν στους μαθητές και τις μαθήτριές τους τις έννοιες της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας, της κοινωνικής προσφοράς.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 17/02

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ηφαι
Συνολάκης για σεισμούς: «Kαθαρά ηφαιστειακοί οι χθεσινοί σεισμοί» - Oι δύο πιθανές εκδοχές
Η εκτίμηση για την εξέλιξη του φαινομένου δεν είναι εύκολη, ωστόσο υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια
Συνολάκης για σεισμούς: «Kαθαρά ηφαιστειακοί οι χθεσινοί σεισμοί» - Oι δύο πιθανές εκδοχές
απθ
ΑΠΘ: Απειλείται με διαγραφή μεγάλος αριθμός φοιτητών που πλησιάζουν την αποφοίτηση
«Ανάγκη για μελέτη και αντιμετώπιση των αιτιών της καθυστέρησης και της εγκατάλειψης των σπουδών»
ΑΠΘ: Απειλείται με διαγραφή μεγάλος αριθμός φοιτητών που πλησιάζουν την αποφοίτηση