syneleysi_foitites
Υπάρχουν ανησυχίες ότι μια οριζόντια εφαρμογή του μπορεί να αδικήσει φοιτητές που βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση των σπουδών τους

Η διαδικασία διαγραφής των "αιώνιων" φοιτητών, που προγραμματίζεται για τον Οκτώβριο του 2025, προκαλεί έντονο προβληματισμό και διαμάχες στην ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας.

Σύμφωνα με τον νόμο Κεραμέως, η διαδικασία αυτή στοχεύει στην απομάκρυνση των φοιτητών που έχουν παραμείνει για πολλά χρόνια στα πανεπιστήμια χωρίς να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Αν και η πρόθεση του μέτρου φαίνεται να έχει τη στήριξη των πρυτανικών αρχών, υπάρχουν ανησυχίες ότι μια οριζόντια εφαρμογή του μπορεί να αδικήσει φοιτητές που βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Κοντάκης, επισήμανε ότι ενώ οι περισσότεροι από τους 7.500 "αιώνιους" φοιτητές του ιδρύματος δεν έχουν εμφανιστεί για χρόνια, μια μερίδα αυτών, περίπου 1.500 άτομα, εξακολουθεί να προχωρά στην ολοκλήρωση των σπουδών τους, αν και αργά.

Για το λόγο αυτό, ζήτησε την εξατομίκευση του μέτρου, ώστε να διαγραφούν μόνο εκείνοι που δεν ενδιαφέρονται να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ενώ οι υπόλοιποι να έχουν την ευκαιρία να τελειώσουν χωρίς να τιμωρηθούν άδικα.

Ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ, Νίκος Κατσαράκης, συμφωνεί με την ανάγκη διαχωρισμού των φοιτητών που αγωνίζονται να τελειώσουν και αυτών που έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές τους. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, θα αντιμετωπίσει το ζήτημα με περισσότερη ευαισθησία και σεβασμό στις ιδιαίτερες περιπτώσεις.

Τα πανεπιστήμια της χώρας περιλαμβάνουν σήμερα 704.047 φοιτητές, με το 53% αυτών να έχουν ξεπεράσει το όριο των σπουδών (ν+2), δηλαδή να είναι "αιώνιοι" φοιτητές.

Η κατάσταση αυτή δείχνει τη σοβαρότητα του προβλήματος, αλλά ταυτόχρονα προκαλεί ερωτήματα για την ορθότητα της διαγραφής φοιτητών που είναι κοντά στην ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Η ακαδημαϊκή κοινότητα παραμένει διχασμένη, ενώ η Πολιτεία καλείται να βρει μια ισχυρή και δίκαιη λύση, αποφεύγοντας την καταστροφή των προσπαθειών των φοιτητών που μόχθησαν για να φτάσουν στο τέλος των σπουδών τους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kato-i-xounta.jpg
Εκπαιδευτικοί και μαθητές επί Χούντας: Εγκλήματα «μη νομιμοφροσύνης» και η καταστολή της σκέψης
Πώς οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές στοχοποιούνταν ως «μιασμένα» και «αντεθνικά στοιχεία» κατά τη διάρκεια της δικτατορίας
Εκπαιδευτικοί και μαθητές επί Χούντας: Εγκλήματα «μη νομιμοφροσύνης» και η καταστολή της σκέψης
μητσοτακης
Μητσοτάκης για 21η Απριλίου: Τα διδάγματα του παρελθόντος μάς οδηγούν στα βήματα του μέλλοντος
Πενήντα οκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.
Μητσοτάκης για 21η Απριλίου: Τα διδάγματα του παρελθόντος μάς οδηγούν στα βήματα του μέλλοντος