Κυκλοφορεί το 20ο τεύχος του διασχολικού εντύπου των παιδιών «Ο Κοκκινολαίμης» από «Τα Θρανία της Άνοιξης» - το ραδιόφωνο των παιδιών. Εκδίδεται στο κέντρο της Αθήνας και συμμετέχουν στις σελίδες του δέκα πόλεις και αντίστοιχα ραδιόφωνα του «Σκασιαρχείου». Αυτή τη φορά την τιμή μας κάνουν οι «Ραδιοκομήτες» της Αμαλιάδας. Σήμερα είναι 13 Φεβρουάριου κι είναι η μέρα του Μαρκόνι. Του Ποπόφ έρχεται στις 7 Μαΐου!
Αναλυτικά
Τις γιορτάζουμε και τις δύο!!! Εδώ σας μιλάει ο Μπαμπάλ που πήρε το όνομά του από τον Μπαμπάρ τον ελέφαντα. Καινούργιος χρόνος, καλή χρονιά και τα καθέκαστα. Ας ακούσουμε τα λόγια της Κάτιας για το πώς περιγράφει την αλλοτρίωση του λόγου. Το ραδιοφωνικό της μήνυμα δημιουργεί μια αγάπη για τις λέξεις:
Ο μοναδικός γλωσσοπλάστης ο δικός μας Νίκος Καζαντζάκης στην "Αναφορά στον Γκρέκο" για να δείξει πόση σημασία και αξία έδινε στην ακριβή έννοια των λέξεων, είχε αναφερθεί σε έναν ιερωμένο ο οποίος διαβάζοντας το ιερό ευαγγέλιο φοβόταν μήπως συντριβεί κάτω από το βάρος του περιεχομένου των θείων λέξεων του κειμένου. Γι’ αυτό πριν πάει στην εκκλησία ο καλός αυτός ιερωμένος έκανε τη διαθήκη του φοβούμενος μήπως πεθάνει κατά την διάρκεια της ανάγνωσης των ιερών κειμένων. Στην εποχή μας έχουμε φτάσει στο σημείο που ότι κι αν πιάσουμε να διαβάσουμε από τα καθημερινά διαφημιστικά κείμενα ως και "τη μοντέρνα" λογοτεχνία μας, να απαντούμε με βαρύγδουπες λέξεις και εκφράσεις χωρίς κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα. Ο πληθωρισμός της εποχής δεν σεβάστηκε ούτε το λόγο.
Όπως δηλαδή σήμερα κυκλοφορεί νόμισμα για διάφορους λόγους περισσότερο από τις συναλλακτικές μας ανάγκες το ίδιο συμβαίνει και με τις λέξεις. Οι σελίδες που γράφονται σήμερα στη χώρα μας δεν γράφτηκαν ούτε σ' ολόκληρη την ελληνική αρχαιότητα. Οι λέξεις βεβαίως έχουν ονομαστική αξία, αλλά δυστυχώς, δεν έχουν εσωτερικό αντίκρισμα.
Έτσι οι λέξεις Θεός, καθήκον, ηθική, επιστήμη, πατρίδα, έρωτας, τέχνη, δικαιώματα, δημοκρατία, και τόσες άλλες έχουν καταντήσει κατοχικό χαρτονόμισμα. Φτώχεια των λέξεων σημαίνει και φτώχεια της εσωτερικής μας ζωής. Κι όσο κίβδηλο είναι το νόμισμα και αλλάζει γρήγορα χέρια, έτσι και οι κίβδηλες λέξεις σημειώνουν μια καταπληκτική κυκλοφορία. Κι αυτό λέγεται ευτελισμός του λόγου. Λέγεται ευτελισμός των αξιών. Κι ο ευτελισμός των αξιών είναι το ίδιο με τον ευτελισμό του ανθρώπου!
Οι λέξεις στον «Κοκκινολαιμιη» μας είναι η μεγάλη αγάπη για τη δικαιοσύνη. Κι αυτό ονομάζουμε δικαιοσύνη των λέξεων, το ζύγισμα της εκφοράς του λόγου. Περιμένουμε και τα δικά σας κείμενα, τις παρουσιάσεις βιβλίων και τις ραδιοφωνικές σας εκπομπές. Τόσο εύκολα, κάντε την ηχογράφηση με το κινητό και μας την στέλνετε!!!
Λίγα λόγια για μας. Ο «Κοκκινολαίμης» είναι το τυπογραφείο της κοινότητας των παιδιών της συμπερίληψης γύρω από το Πεδίο του Άρεως μέχρι την Κρήτη και την Καβάλα, το έντυπο που φέρνει σε επαφή παιδιά από διαφορετικά σχολεία και τα συναντά στις πλατείες, τα μουσεία, τους λόφους και τα πάρκα. Και πηγαίνει με 30 χλμ την ώρα εκπέμποντας με τον ασύρματο μορς - με τελείες και παύλες: sos, sos, sos. Τους λόγους τους ξέρετε.
Οι παπαγάλοι από το θορυβώδες Πεδίο του Άρεως της Αθήνας μετακόμισαν για λίγο τις μέρες των Χριστουγέννων κι ήρθαν πάλι. Τα σκαντζοχεράκια πριν πέσουν σε χειμερία νάρκη πνίγονταν στον ροδώνα και τα παιδιά λόγω της επισκευής του σιντριβανιού, έφυγαν από την «Γαρδένια» που σύχναζαν. Οι τρεις σκύλοι που είχαμε, ο Μπρούνο, ο Βασιλιάς κι η Μαυρούλα απεβίωσαν και δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ. Οι εκκλησίες δεν δίνουν λίγο φαγητό στους άπορους και οι γεωπόνοι δεν ξεναγούν πια τα παιδιά. Ευτυχώς οι κάτοικοι ταΐζουν τις γάτες. Ευτυχώς τα σχολεία αγαπούν την φτωχότερη Πλατεία Πρωτομαγιάς κι επισκέπτονται το πάρκο. Κι ευτυχώς μπήκε μετά πολλών αιτημάτων από το «Εμείς το Πεδίο του Άρεως» κι η βρυσούλα για να ποτίζουμε και να πίνουμε νερό. Το φως όμως δεν είναι ικανοποιητικό. Οι απόπειρες που έγιναν για κακοποίηση γυναικών δείχνει το πρόβλημα. Ακόμα και τα παιδιά που κάνουν σκέιτ με πρόγραμμα του δήμου αθηναίων φεύγουνε μετά τις 17:00 γιατί δεν έχουν φως και πάνε στο σχολείο! Αλλά θα το πούμε κι άλλη μια φυρά, ευτυχώς κερδίσαμε δυο στρέμματα από το μετρό για να παίζουν τα παιδιά!
θα επιμείνουμε στους δημόσιους χώρους και στο Πεδίο του Άρεως. Σύνθημά μας από τα χείλη ενός παιδιού: «Αφήστε τις ανακυκλώσεις/ ακούστε το καλά/ οχτώ χρόνια χωρίς πλατεία/ είναι πολλά για τα παιδιά»! Όλοι οι δημόσιοι χώροι έχουνε καταληφθεί από το κράτος, τα αυτοκίνητα και τις απαγορεύσεις. Ή είναι ερείπια για τον άγγελο της ιστορίας. Θα αγωνιστούμε με τον άγγελο για τον δημόσιο χαρακτήρα τους κι εδικά για τη γωνία Σπετσών και Τροίας στην Κυψέλη.
Καλό χειμώνα! Γιορτάζει το ραδιόφωνο κι εμείς με τόσες εκδηλώσεις σε πάρκα και πλατείες με το «Σκασιαρχείο». Το καλοκαίρι έρχεται από τον Δεκέμβρη, όπως μας έλεγε ο λογοτέχνης Γρηγόρης Ξενόπουλος. Ήταν «Τα θρανία της Άνοιξης» – το ραδιόφωνο των παιδιών. Στο μικρόφωνο ο κος Μπαμπάλ, 13/2/2025, Αθήνα – Εξάρχεια – Πεδίο του Άρεως.
Δείτε εδώ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/02
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση