Λύση ανάγκης, με εξαιρετικά αμφίβολα αποτελέσματα, η τηλεκπαίδευση άφησε τα ίχνη της και μετά την πανδημία. Επιστρατεύεται άλλωστε κάθε τόσο όπου υπάρχει ανάγκη και έλλειψη διδακτικού προσωπικού. Από την κυβέρνηση όμως αντιμετωπίζεται ως ένα τεράστιο βήμα προς το μέλλον, αν σκεφτώ μάλιστα πόσο θριαμβευτικά παρουσίασε ο πρωθυπουργός τον περασμένο Μάιο την ψηφιακή μεταρρύθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, κατά την παρουσίαση του Ψηφιακού Σχολείου, του Ψηφιακού Φροντιστηρίου και άλλων δράσεων, που έγινε από τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, στα ορεινά και απομακρυσμένα Ριζώματα Ημαθίας. «Επανάσταση στην Παιδεία το ψηφιακό σχολείο», είχε δηλώσει τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Γελάω πικρά διαβάζοντας την ανακοίνωση που δημοσιοποίησε αυτή την εβδομάδα ο ελληνικός Σύνδεσμος Εκδοτών γνωστοποιώντας ότι «τα σουηδικά σχολεία επανέρχονται στο “χαρτί και το μολύβι”», παραθέτοντας πρόσφατα στοιχεία που άντλησαν από την επίσημη ιστοσελίδα του σουηδικού υπουργείου Παιδείας και Ερευνας.
«Η σχολική πολιτική της σουηδικής κυβέρνησης στοχεύει στην επαναφορά ενός ισχυρού σχολικού συστήματος, με έμφαση στις πρώτες τάξεις του σχολείου σε θεμελιώδεις δεξιότητες όπως η ανάγνωση, η γραφή και η αριθμητική», αναφέρει η ανακοίνωση. Γιατί; Διότι «επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι τα περιβάλλοντα χωρίς οθόνες παρέχουν καλύτερες συνθήκες για τα παιδιά να αναπτύξουν σχέσεις, να συγκεντρωθούν και να μάθουν να διαβάζουν και να γράφουν. Επομένως, είναι σημαντικό τα ψηφιακά βοηθήματα μάθησης να εισάγονται στη διδασκαλία μόνο σε μια ηλικία που ενθαρρύνουν και όχι εμποδίζουν τη μάθηση των μαθητών […]
»Οι επιστημονικές μελέτες τεκμηριώνουν ότι οι μαθητές στα κατώτερα έτη του υποχρεωτικού σχολείου μαθαίνουν καλύτερα χρησιμοποιώντας στιλό, χαρτί και φυσικά βιβλία. Για τον λόγο αυτό, οι εθνικές εξετάσεις των υποχρεωτικών σχολείων στο επίπεδο του δημοτικού σχολείου θα είναι επίσης αναλογικές […] Οι καλύτερες συνθήκες για την ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων ανάγνωσης και γραφής είναι σε αναλογικά περιβάλλοντα και με τη χρήση αναλογικών εργαλείων […] Επιπλέον, η πρόσβαση σε καλή μυθοπλασία και μη, είναι απαραίτητη για να δημιουργηθεί η έφεση για ανάγνωση». Την εποχή της ψηφιοποίησης των πάντων και της ΑΙ, η χώρα που υπήρξε από τις πρωτοπόρους της ψηφιακής εκπαίδευσης ανακαλύπτει την ωφέλεια που παρέχει το μολυβάκι και το χαρτί ειδικά στις πρώτες τάξεις του δημοτικού για τη συγκέντρωση, την κατανόηση, την αυτενέργεια, την ουσιαστική επικοινωνία και την έφεση στην ανάγνωση. Νά λοιπόν μία πλήρης αλλά λογική και τεκμηριωμένη αντιστροφή: Επανάσταση στην Παιδεία είναι το χαρτί και το μολύβι.
Πηγή: efsyn.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ