Σε ένα κράτος που ευαγγελίζεται την «ένταξη» και την «ισότητα ευκαιριών», το ΚΕΔΑΣΥ Δυτικής Αττικής αποτελεί το πιο τρανταχτό παράδειγμα του πώς μεταφράζεται στην πράξη η κρατική «μέριμνα»: με στοιβαγμένους εργαζόμενους σαν σαρδέλες, αποθηκευμένα αρχεία σε κουτιά-φέρετρα της αξιοπρέπειας, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις που φλερτάρουν με τον κίνδυνο, και παράθυρα που δεν ανοίγουν – κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Εκεί, όπου υποτίθεται ότι αξιολογούνται παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, επικρατεί ένα κλίμα που μόνο υποστηρικτικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί: χωρίς προσωπικό, χωρίς εξοπλισμό, χωρίς οξυγόνο – σε κάποιες αίθουσες ούτε καν κατά μεταφορική έννοια.
Οι εργαζόμενοι, δε, μετατρέπονται σε ντε φάκτο διοικητικούς υπαλλήλους, σε εκδρομείς του διαδρόμου και των αυτοκινήτων τους, προσπαθώντας να κάνουν «δουλειά» μέσα σε ένα σκηνικό που θυμίζει γραφείο εκκαθάρισης αποθήκης κι όχι εκπαιδευτική δομή.
Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΣΕΕΠΕΑ Αττικής και ΣΕΠΕ Δυτικής Αττικής:
Το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Δυτικής Αττικής ασκεί έναν σημαντικότατο και πολλαπλό ρόλο για την έγκαιρη αξιολόγηση και την πρόληψη των εκπαιδευτικών αναγκών και για την εισήγηση κατάλληλης εκπαιδευτικής παρέμβασης σε γνωστικό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο, τη συμβουλευτική προς τους γονείς/κηδεμόνες και την υποστήριξη των εκπαιδευτικών/σχολείων.
Η σωστή από κάθε άποψη λειτουργία του -κτιριακές υποδομές, υλικοτεχνικός εξοπλισμός, επαρκές προσωπικό σε εκπαιδευτικούς, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό και διοικητικό προσωπικό-, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εκπλήρωση του έργου του και την ολοκληρωμένη στήριξη των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ή άλλες ανάγκες.
Δυστυχώς, κατά την επίσκεψή μας στο ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Δυτικής Αττικής και μετά τη συζήτηση που είχαμε με τον Προϊστάμενο και τους εργαζομένους/ες σε αυτό, διαπιστώσαμε πως το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Δυτικής Αττικής βρίσκεται σε κατάσταση όχι απλά υποβάθμισης, αλλά θα λέγαμε εγκατάλειψης!
Πιο συγκεκριμένα: Υπάρχει σημαντική έλλειψη χώρου. Οι 7 αίθουσες χρησιμοποιούνται όλες τις ώρες της μέρας για αξιολογήσεις και ουσιαστικά μένει ένας κοινός χώρος για τους υπόλοιπους εργαζόμενους (42 άτομα συνολικά) με 11 υπολογιστές (που δεν δύναται να λειτουργούν όλοι), ο ένας κολλητά με τον άλλον/την άλλη. Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατον να επιτελέσουν το έργο τους, αφού πηγαινοέρχεται κόσμος, γίνονται συζητήσεις, απαντούν σε συνεχή τηλεφωνήματα κλπ. Πολλοί εργαζόμενοι/ες «καταφεύγουν» στον διάδρομο, στις σκάλες ή ακόμη και στα αυτοκίνητά τους για να εργαστούν απερίσπαστοι! Όπως επίσης μέσα σε αυτές τις συνθήκες υπάρχουν εργαζόμενοι/ες που εργάζονται πρόσθετα στο σπίτι πέραν του ωραρίου τους.
Λόγω έλλειψης διοικητικού προσωπικού, το Εκπαιδευτικό και Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό αναγκάζεται να καλύψει «το κενό» εις βάρος της εργασίας –τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά– που αντιστοιχεί στην ειδικότητά του.
Ο Υλικοτεχνικός Εξοπλισμός είναι ανεπαρκής και απαρχαιωμένος και το λογισμικό δίκτυο της υπηρεσίας εμφανίζει συχνά βλάβες, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται περαιτέρω η καθημερινή εργασία.
Υπάρχει έλλειψη βιβλιοθηκών και αποθηκευτικού χώρου για την κατάλληλη αρχειοθέτηση των ατομικών φακέλων αξιολόγησης, με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένα τα αρχεία. Αρκετές ογκώδεις κούτες –με προς απόσυρση παλαιότερο υλικό– καταλαμβάνουν «πολύτιμο» χώρο κι ακόμα περιμένουν την απομάκρυνσή τους!
Δεν υπάρχει χώρος αναμονής με αποτέλεσμα: γονείς/κηδεμόνες με τα παιδιά που περιμένουν για αξιολόγηση, εργαζόμενοι που παραδίδουν τα παιδιά στους γονείς/κηδεμόνες, γονείς/κηδεμόνες που αναμένουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αμαξίδια, συμπλήρωση αιτήσεων κατά την οποία οι γονείς/κηδεμόνες είναι όρθιοι, όλα να γίνονται σε ένα χολ κι έναν στενό διάδρομο κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον/η!
Οι ίδιες οι αίθουσες αξιολόγησης είναι ακατάλληλες, καθώς σχεδόν όλες δεν έχουν εξαερισμό (ο κοινός χώρος εργασίας και μια αίθουσα αξιολόγησης δεν έχουν φυσικό φωτισμό) αφού τα παράθυρα δεν ανοίγουν! Κυριολεκτικά λείπει από τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες το οξυγόνο!
Ακόμη, οι αίθουσες χωρίζονται μεταξύ τους με γυψοσανίδες και κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες δυσχεραίνονται οι αξιολογήσεις και τίθεται θέμα διασφάλισης του απορρήτου.
Λόγω της έλλειψης χώρου κάποιες διεπιστημονικές ομάδες και εργαζόμενοι ορισμένες φορές εργάζονται ή/και συνεδριάζουν σε άλλους χώρους (σχολεία της περιοχής), ένα ημίμετρο που ουσιαστικά δε λύνει κανένα πρόβλημα, αντίθετα αυτή η «απόσπαση» από το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. δημιουργεί νέα προβλήματα.
Το σκηνικό αδιαφορίας και εγκατάλειψης συμπληρώνεται με τα προβλήματα στις ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις («χύμα» καλώδια, «φουσκωμένες» αποχετεύσεις), με χώρους να πλημμυρίζουν και να είναι υπαρκτός ο κίνδυνος βραχυκυκλώματος και εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων είναι συμβασιούχοι, με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση στις προσλήψεις, αλλά και να χάνεται η σημαντική συνέχεια στην επαφή και την παρακολούθηση της πορείας των μαθητών, που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή τους.
Δεδομένης της τεράστιας γεωγραφικής έκτασης –όλη η Δυτική Αττική από Μέγαρα μέχρι Βίλια και από Άνω Λιόσια, Ζεφύρι έως και Φυλή– αλλά και της ευαλωτότητας του πληθυσμού, το προσωπικό υπολείπεται κατά πολύ του αναγκαίου που έπρεπε να υπάρχει.
Όλα αυτά οδηγούν συν τοις άλλοις στην καθυστέρηση των αξιολογήσεων, με αποτέλεσμα να χάνεται χρόνος για έγκαιρη παρέμβαση που στις περιπτώσεις των παιδιών με μαθησιακές και άλλες δυσκολίες είναι πολύτιμος.
Αγαπητοί συνάδελφοι-ισσες και γονείς,
Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί! Δεν πρόκειται να δεχτούμε την υποβάθμιση της Παιδείας που έχουν ανάγκη και που αξίζουν τα παιδιά μας, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής κι Ενταξιακής Εκπαίδευσης. Η Παιδεία είναι ανάγκη και δικαίωμα όλων των παιδιών, όχι κόστος που πρέπει να περικοπεί!
Το σύνθημα «Κτίρια σύγχρονα και ασφαλή» κι όχι «Πάμε κι όπου βγει» είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ!
Όλοι μαζί διεκδικούμε:
Άμεσα να λυθούν στο υπάρχον κτίριο όλα τα ζητήματα που διαπίστωσε και η Επιθεώρηση Εργασίας στην πρόσφατη επίσκεψή της, όπως ενδεικτικά αναφέρουμε τα πρακτικά ζητήματα ασφαλείας με την ηλεκτρολογική και υδραυλική εγκατάσταση, τον σωστό εξαερισμό των χώρων, την απομάκρυνση του περιττού υλικού κ.ά.
Με ευθύνη της Περιφέρειας να εξευρεθεί νέος, κατάλληλος χώρος, με σύγχρονες κτιριακές υποδομές και κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
Να υπάρξει άμεσα δέσμευση με χρονοδιάγραμμα για την άμεση μετεγκατάσταση του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Δυτικής Αττικής σε κατάλληλο χώρο.
Χρονοδιάγραμμα για κατασκευή νέου σύγχρονου κτιρίου που να πληροί όλες τις προδιαγραφές και να καλύπτει επαρκώς τις διευρυμένες ανάγκες.
Μαζικές και μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών, ειδικού εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού ώστε να καλύπτονται οι σύνθετες ανάγκες της περιοχής.
Να εξεταστεί η αναγκαιότητα 2ου ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. στη Δυτική Αττική για τις σύνθετες ανάγκες της περιοχής.
Προτείνουμε για το αμέσως επόμενο διάστημα συνάντηση με τις Ενώσεις Γονέων και τους Συλλόγους Γονέων της Δυτικής Αττικής για ενημέρωση και για τον συντονισμό της δράσης μας.
Να διεκδικήσουμε οργανωμένα και μαζικά ένα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. και μια Ειδική Αγωγή κι Ενταξιακή Εκπαίδευση που αξίζει να έχουν σήμερα τα παιδιά μας, οι γονείς/κηδεμόνες και οι εργαζόμενοι/ες!
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ