Μια έρευνα της Washington Post σε συνεργασία με επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, έδειξε ότι για να δημιουργηθεί ένα κείμενο 100 λέξεων από τεχνητή νοημοσύνη απαιτείται τόση ενέργεια όσο το να παραμένουν αναμμένα 14 λαμπτήρες LED για μία ώρα.
Αν σκεφτούμε πόσα εκατομμύρια ευγενικές φράσεις ανταλλάσσονται καθημερινά με τα chatbots παγκοσμίως, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η περιττή αυτή επικοινωνία αυξάνει σημαντικά το ενεργειακό αποτύπωμα και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Ήδη τα κέντρα δεδομένων που στηρίζουν τα chatbots καταναλώνουν περίπου το 2% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί εκθετικά όσο η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Έτσι, η ευγένεια σε αυτό το πλαίσιο ίσως δεν είναι η πιο βιώσιμη επιλογή.
Σύμφωνα με έρευνα του 2024, περίπου το 67% των Αμερικανών χρηστών δηλώνουν ότι μιλούν ευγενικά στα chatbots, με το 55% να το θεωρεί ηθικά σωστό και ένα 12% να το κάνει από φόβο μήπως κάποια μέρα οι μηχανές αντιδράσουν αρνητικά στην αγένεια.
Από την άλλη πλευρά, ο Kurtis Beavers, υπεύθυνος σχεδιασμού της Microsoft, σημειώνει ότι η χρήση ευγενικών εκφράσεων συνήθως οδηγεί σε πιο συνεργάσιμες και ποιοτικές απαντήσεις από την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς εκείνη αντανακλά τον τόνο του συνομιλητή της.
Ωστόσο, τίθεται το ερώτημα: αξίζει να επιβαρύνουμε τον πλανήτη για χάρη της ευγένειας προς μια μηχανή; Είναι ένα δίλημμα που καλούμαστε να σκεφτούμε σοβαρά.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ